2018. 05. 24.

Sámán járt a Seiko Boutique-ban!

Bertalan Gábor, az AutóSámán, az ismert autó szakértő elkalandozott a luxus autók világából a luxus órák felé egy kicsit. Eljött hozzánk, a Seiko Boutique-ba, és mi megmutattuk neki a Grand Seiko SGBD001 modelljét.

Az AutóSámán látogatóban járt nálunk

Bertalan Gábor, ismertebb nevén az AutóSámán igazán jártas a technika és a luxus világában egyaránt. Az egyik legismertebb hazai autós flottakezelő cégnél szerzett tapasztalatát a média világában kamatoztatja.
Video blogján, weboldalán és rádióműsorában is sorra osztja meg velünk, mindenkivel az információit arról, amiről az átlagember csak ritkán hallhat valódi tapasztalatokat.
Luxusautók, komoly technikai műremekek fordulnak meg sokszor a kezei között, és a Sámán nem fukarkodik az információkkal róluk.

Megmutattuk neki a Seiko Boutique Budapest büszkeségét, a Grand Seiko egyik legimpozánsabb, mindösszesen 8 darabban készült, 18,6 milliós darabját, az SBGD001 modellt. Ha kíváncsi vagy rá, mit gondolt eddig a Sámán a Seiko-ról, és változott-e a véleménye, miután kézbe vehetett egy ilyen technikai műremeket, nézd meg a videós beszámolóját:

Mit látott a Sámán a Seiko Boutique-ban?

Gábor a Grand Seiko kivételes modelljét nézte meg és vehette a kezébe, az SBGD001 típust. Ez az óra több okból is felette áll egy átlagos karórának.

Az összesen nyolc (!) darabban készült modell stílusa hűen követi a Grand Seiko csapata által ötven éve meghatározott irányvonalát. A klasszikus Grand Seiko stíluselemek köszönnek vissza itt is (ezek kialakulásáról itt olvashatsz egy korábbi cikkünkben), melyek félreismerhetetlenül jelzik, egy felső kategóriás órával van dolgunk.

SBGD001 - technika és stílus a legfelsőbb kategóriából

A Grand Seiko SBGD001 műszaki tartalma kivételes megoldásokkal teli. Az óra szerkezete, a 9R01A típus a Spring Drive család tagja, sőt, legfejlettebb változata.

Kiemelkedő, 8 napos járástartalékkal bír (a járástartalék a mechanikus órák világában az egyik legfontosabb tényező a pontosság mellett), melynek eléréséhez technikai bravúrokra volt szüksége a Grand Seiko fejlesztő csapatának.

A mechanikus órák járásához szükséges energiát a főrugó tárolja, jellemzően 2, jobb esetben 3 napra elegendőt. Az SGBD001 modellben (illetve a 9R01A szerkezetben) a szokásos egy helyett három főrugót helyeztek el, így növelve a járástartalékot. Ez a megoldás azonban további problémákat vetett fel, hiszen a rendelkezésre álló hely nem nőtt, így az egyébként nem is kis méretű plusz két főrugó elhelyezését is meg kellett oldani, szerencsére sikerült. A szerkezet hagyományos, kézihúzós kivitelben készült, és a járástartalék kijelzője is szokatlan helyre került: a szerkezet hátuljára, melyet a zafír kristály hátlapon keresztül lehet figyelemmel kísérni, mely további szemet gyönyörködtető megoldásokat is tartalmaz.
A Micro Artist Studio (ahol a Seiko különleges modelljei készülnek, többek között a Credor modellek is) figyelt a technika mellett a design-ra is. Az egy darabból készült híd formáját, mely a stabilabb rögzítését szolgálja a fogaskerekeknek, a Suwa városa mellett lévő műhelyből jól látható jelkép, a Fuji hegyének látványa ihlette, a rubin berakás pedig a város éjszakai fényeit idézi fel... A számlap gyémánt porral hintve készült, ennek köszönheti sajátos csillogását, és ez a modell az utolsó olyan Grand Seiko darabok közül való, melyek még a Grand Seiko önálló márkává válása előtt készültek, így ennek számlapján még egyszerre szerepel a Seiko és a Grand Seiko logója is, tovább növelve egyediségét.
Itt megnézheted a 18.6 milliós Grand Seiko SBGD001 modellt

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK