2022. 10. 28.

Grand Seiko SBGY013 “Omiwatari” - tovább az Istenek ösvényén

A Grand Seiko Elegance Collection a klasszikus elegancia finom vonásait ötvözi a kézműves óragyártás luxusával. A kézihúzós Spring Drive kaliber már önmagában is egy technikai műremek, így a most érkező Grand Seiko SBGY013 modellben méltó helyére került, kiegészítve az időtlen formát a legmodernebb műszaki megoldásokkal.

Egy rejtélyes természeti csoda ihlette számlap, avagy az Omiwatari története

A Suwa tó Nagano prefektúra egyik legszebb és talán a legismertebb tava. Inspirált olyan művészeket, mint az Edo-kor máig kivételesen népszerű fanyomat készítője, Katsushika Hokusai, de egy népszerű anime is készült róla.

A tó hírnevét szépsége mellett egy különös természeti jelenségnek köszönheti. Azokon a teleken, amikor elég hideg van ahhoz, hogy a teljes tó befagyjon, a tó közepén megjelenik egy repedésekből képződő jéggerinc, amely átvezet az egyik partjáról a másikra. 

A legenda szerint ez az ösvény a jégben az istenek ösvénye (innen a neve is, Omiwatari),  amelyen az istenek évente egyszer, amikor leereszkednek a földre a rejtélyes utat bejárva átkelnek a tavon. 

Az istenek ösvénye Japán egyik legrégebb óta ismert sintó szentélyéből, a több, mint ezer éves Suwa Taisha nagyszentélyből indul, melynek épületei a tó két partján fekszenek átellenben. Egy korabeli történet szerint a főszentély egyik istene egyszer átkelt a befagyott tavon, hogy találkozhasson a túlparti szentély egyik istennőjével, ekkor alakult ki az Omiwatari, vagyis az istenek ösvénye.

Grand Seiko SBGY013, a japán tél jeges eleganciája

A Grand Seiko most érkezett újdonsága, az Elegance Collection sorába tartozó SBGY013 modell számlapja ezt a mesés hangulatot adja vissza - megszokhattuk már, hogy a Grand Seiko és a természet kapcsolata igen szoros, sok modell elemeiben bukkannak fel újra és újra Japán természeti csodái.

Az ezüstfehér számlap a tó jeges, hóval borított felszínét mutatja be, a struktúrájának pedig a japán vizuális kultúra egyik fontos eleme, a fény-árnyék játék ad életet. A tó közelében lévő Shinshu Watch Studio-ban készülő óra egy valódi “dress watch”, elegáns és ékszerként viselhető, minden ízében a japán kézműves órakészítés egyik csúcsa.

A mérete is ebbe a kollekcióba sorolja, a 38,5 mm-es átmérőjéhez mindössze 10,2 mm-es vastagság párosul, köszönhetően a szerkezetének. Az új modell legfőbb különlegessége mégis a fémszíj, amely stílusos megjelenésével sokat tesz hozzá a teljes képhez. A 9 részes kialakítása egyszerre vintage hangulatú és modern, a kidolgozása és minősége pedig a Grand Seiko modellektől elvárt legmagasabb szint. 

Maga a számlap a lehető leginkább letisztult megjelenést kapott, a Grand Seiko logón kívül mindössze a Spring Drive felirat jelzi, hogy nem csak kívül de belül is különlegességet rejt az óra. A kékített acél másodpercmutató kontrasztja a számlap jeges fehérjével éppen annyit tesz hozzá a megjelenéshez, amitől az könnyen vonzza a tekintetet, mégsem hivalkodó.

9R31 Spring Drive kaliber, a klasszikus értékek újragondolása

A Spring Drive kalibereket már bemutattuk korábban, teljesen új megközelítést hoztak a high-end kaliberek világába, és teljesen új szintjét is a pontosságnak.

A 9R31 Spring Drive kaliber különlegességét az adja, hogy a napjainkban legelterjedtebb automata felhúzás helyett a klasszikus kézi felhúzással működik. Ez műszakilag lehetővé tette, hogy a szerkezet vastagsága jelentősen csökkenjen, így a vékonyabb szerkezet megengedte a karcsúbb, finomabb tokforma használatát a Grand Seiko Elegance Collection modelleknél. A karcsúsítás nem ment a műszaki paraméterek rovására, sőt, a különleges dupla rugóházas kialakításának köszönhetően a 9R31 Spring Drive szerkezet járástartaléka 72 óra, vagyis 3 nap.

A Spring Drive technológia, amely a klasszikus mechanikus kaliberek hosszú távú megbízhatóságát ötvözi a modern elektronikus vezérlés utolérhetetlen pontosságával, ennél a szerkezetnél is megmutatja hatékonyságát. A 9R31 Spring Drive kalibernek a 72 órányi járástartaléka mellett a pontossága is rendkívüli, havonta mindössze +/-15 másodperc járáseltéréssel mutatja az időt, ami egy másodpercen belüli érték napi szinten.

Grand Seiko SBGY013 technikai adatok

SBGY013
Kaliber 9R31
Járástartalék  72 óra (3 nap)
Tok átmérő 38.5 mm
Tok vastagság 10.2 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga nemesacél
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 3 Bar

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK