2023. 06. 14.

Seiko 5 Sports múltidézés - a legelső modell újrakiadása és még három újdonság a hatvanas évekből

Kevés keresettebb darab volt a Seiko 5 Sports kollekciójában a legelső, 1968-ban megjelent modellnél. A Seiko most egy korlátozott időutazásra hív minden rajongót, és gyakorlatilag újra kiadja az első Seiko 5 Sports modellt, amely garantáltan hiánycikké válik majd igen gyorsan, mivel limitált kiadásként érkezik. A retro érzés azonban itt nem ér véget, három modellel bővül a kollekció állandó darabjainak száma, három ismerős színösszeállítással szintén a hatvanas évekből.

55 év siker, erős alapokon

A Seiko 5 Sports modellek mai változatainak bemutatásakor megkerülhetetlen az első évek, az első modellek megidézése, hiszen ezek alapoztak meg egy olyan kollekciót, amely 55 év után is épp olyan aktuális, mint a megjelenésekor.

A Seiko 5 modellek filozófiája az elérhető árú, jó minőségű mechanikus óra elkészítése volt a mindennapok kihívásainak megfelelő specifikációkkal - se több, se kevesebb.

A vízállóság nem kell egy búváróráéval vetekedjen, az ellenálló kialakítás csak annyira kell masszív legyen, hogy a hétköznapi viselettel se legyen túlzó, és legyen rajta valamennyi plusz komplikáció, mint a dátum kijelzés, amely valamivel többet ad, kihasználva a mechanikus szerkezet adta lehetőségeket.

Ezek az értékek valóban tartósnak bizonyultak, 55 év után a kollekció továbbra is ugyanezt az elvet követve sorra jelenteti meg a sikeres darabjait, így most elérkezett az ideje annak, hogy megemlékezzünk arról, honnan is indult a történet - az 55. évfordulóra érkezik az első Seiko 5 Sports modell újrakiadása, ha limitált kiadásban is, de szívet melengető részletekkel.

Seiko 5 Sports SRPK17 55th Anniversary limited edition

Az új, limitált kiadású Seiko 5 Sports SRPK17K1 modell egy igazán különleges darabja a kollekciónak. Tokformája a mai modellek között egyedi, ám egyben megegyezik az első Seiko 5 Sports modellével, amely 1968-ban jelent meg a Seiko kínálatában. A maga idejében egy forradalmi újdonság volt ez az óra, a sportos mindennapok olyan hű társa, amely 70 méteres vízállóságával, dátum és naptár komplikációval ellátott mechanikus automata szerkezetével és tartós, kényelmes fémszíjas kivitelével egy teljes generációnak hozta el a karóraviselés élményét.

Ez az élmény 55 év után is aktuális, mind a forma, mind a számlap design tökéletesen megállja a helyét a kínálatban, mit sem veszítve alapvető értékeiből.

 

Az első Seiko 5 Sports modell nem összetévesztendő az első Seiko “Sportsmatic 5” modellel, amely 5 évvel korábban, 1963-ban érkezett. Ez az óra volt minden Seiko 5 alapja a továbbiakban, ám a 70 méteres vízállóságú változat csak 1968-ban készült el, ekkor jelent meg a számlapon a “Sports” felirat is. 

A limitált kiadású újdonság, az SRPK17K1 műszakilag persze tökéletesen megfelel a mai kor követelményeinek, a 39.5 mm átmérőjű nemesacél tok vízállósága 10 Bar, az óraüvege domború Hardlex kristály, és egy 4R36 mechanikus automata kaliber dolgozik az eredetivel szinte teljes egészében megegyező számlap alatt.

Az egyenes mutatók, a sportosan piros másodpercmutató, az indexek, a számlap színei és még a dátumablak kerete is a megtévesztésig egyezik, és van még egy apró részlet, ami egy valódi Seiko rajongónak megdobbantja a szívét - a logó. Az SRPK17K1 modellen ugyanis az eredeti logót helyezték el, amely 2019-ben, az új kollekció érkezésével frissítésre került, és ebben a formájában már nem használják, így egy szép emlék, amely most visszatért a 15.555 darabos limitált kiadás erejéig.

A régi-új tokformához egy régi-új fémszíjat is kapott ez a modell, a vintage hangulat így garantált, és a papírdoboz hangulata is a hatvanas éveket idézi vissza, így tökéletes az érzés.

Az SRPK17K1 modell várhatóan nyár közepén érkezik az üzletekbe, az ára pedig 155.000 Ft lesz.

Három újdonság, amely a számlapján egy-egy klasszikus Seiko 5 Sports modellt idéz vissza

A limitált kiadás mellett érkezik három olyan “special edition” modell is, amelyek a mai Seiko 5 Sports tokforma megtartásával, ám három jellegzetes, hatvanas évek végén készült Seiko 5 Sports modell számlapját felidézve készült el.

Mindhárom darab a 42.5 mm-es méretben érkezik majd, 4R36 mechanikus automata szerkezettel, 100 méteres vízállósággal, miként valamennyi mai darabja a Seiko 5 Sports kollekciónak.

Közös érdekességük a számlap, azon belül is főként a mutatók és indexek stílusa, amelyek a mai kollekció “SKX” tokformával készült modelljeivel ellentétben nem kerek indexeket és nyílhegyben végződő vastag mutatókat kaptak, hanem a hatvanas évek jellegzetes, egyenes mutatóit és indexeit.

Seiko 5 Sports SRPK09K1 special edition

SRPK09K1, avagy a “Rallye Diver” néven ismert modell, az 1969-ben megjelent 5126-8130 újkori megjelenése - ez az óra számlapjában tökéletesen hozza a hatvanas évek feelingjét.

Az ezüst számlap a jellegzetes fekete-fehér kockás lünettával egy kis versenyhangulatot hoz el újra, a mutatók, indexek és a lünetta 12-es jelzése pedig Lumibrite bevonattal lett ellátva.

Seiko 5 Sports SRPK11K1 special edition

Az SRPK11K1 modell is egy legendás darabon alapszik, az 5126-6030 “Double Hurricane” 1969-ben jelent meg. Ez az élénk színösszeállítás egy örök sláger, a narancs-fekete változat az eredeti modell korában és ma is keresett kivitel.

Seiko 5 Sports SRPK13K1 special edition

Az SRPK13K1 modell elődje a hatvanas évek végi 6119-6050 “Regatta Timer” néven ismert modell, amely a klasszikus fekete számlapot dobja fel a versenysportra jellemző színekkel és stílussal.

A három új special edition kiadás várhatóan nyár közepén érkezik meg az üzletekbe, és az áruk 135.000 Ft lesz majd.

TOVÁBBI CIKKEK