2023. 12. 13.

Új Field Mechanical GMT modellek érkeznek a folyton megújuló, mégis állandó Seiko 5 Sports kollekcióba

 

Az egyike volt az első Seiko modelleknek, mégis a mai napig képes időről-időre megújulni - ez a Seiko 5 Sports. A mára kollekcióvá bővült legenda újra frissül, és bővíti az elérhető árú, mechanikus GMT komplikációval készülő órák sorát az SSK023 és SSK025 modellekkel.

 

Seiko 5 Sports, az elérhető 

A Seiko 5 Sports történetéről sokszor írtunk már, az egyike volt az első olyan modelleknek, amelyek alapjaiban határozták meg nem csak a Seiko történetét, de az elérhető árú, megbízható mindennapi, sportos megjelenésű óra történetét is a hatvanas évektől kezdve.

Az eleinte egy típusként megjelenő modell hosszú története során sok változáson ment át, majd 2019-ben kollekcióvá bővülve újult meg, és a fejlődése azóta is töretlen.

A hagyományos, “SKX” tokforma mellett újabbak is megjelentek, készül több méretben 38-tól 42.5 mm-ig, és néhány limitált kiadás erejéig még a legelső modell legendás formája is visszaköszönt.

 

Seiko 5 Sports field modellek, katonás rendben

A field (vagy military) stílus is sok évtizedes múltra tekint vissza, stílusa valóban a harctereken született. 

 

 

A praktikussága egyértelmű, a kontrasztos, jellemzően fekete számlap fehér, nagy méretű számjegyekkel és széles mutatókkal mind a gyors, pontos leolvashatóságot szolgálják, a 24 órás skála jellegzetes katonai elem, és a 12-es index háromszög formája is a katonai műszereket idézi. Minden a praktikumról szól, és ez a stílus sokakat megszólítva vált népszerűvé napjainkra, ahogy a Seiko 5 Sports field modellek is. 

 

Seiko 5 Sports Field Mechanical GMT, a legkomplikáltabb darab

A komplikáció, ahogy már sokszor írtunk róla, az órák sajátos világában nem jelent rosszat, éppen ellenkezőleg - egy olyan plusz, hozzáadott tudását jelenti a szerkezeteknek, amivel a hagyományos időmérésen túl valamit hozzá tud még tenni a működéséhez és persze a megjelenéséhez is, ahogy az új Seiko 5 Sports field mechanical GMT modelleknél teszi ezt a GMT komplikáció.

 

 

A GMT (Greenwich Mean Time) komplikáció egy plusz mutatót jelent az órákon, amely a normál mutatókkal ellentétben nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és egy saját skálán mutatja egy másik, szabadon választható időzóna pontos idejét. Ennek jelentősége utazáskor, a globális üzleti életben is fontos lehet, de éppen ennyire fontos a hadsereg számára is, így alakult ki ez a stílus.

 

A Seiko 5 Sports field modellek jellegzetes tokformája nem változott a Field Mechanical GMT modellek megjelenésével, a legjelentősebb különbség a 4R34 kaliber megjelenésével a számlapon történt.

 

 

Az új modelleken megjelent a GMT mutató, a számlapon a klasszikus GMT felirat, utalva a komplikációra, illetve az indexeknél a 12 órás számjegyek alatt kisebb betűkkel a 24 órás beosztás is.

 

Az angolszász területeken a mindennapokban nem használják a 24 órás időt, hanem 12 órában és délelőtt-délután (AM/PM) megjelöléssel adják meg, kivéve néhány olyan területet, mint a hadsereg, a kórházak, a légiforgalom, ahol fontos a gyors és pontos időmeghatározás.

 

SSK023 Mechanical Field GMT, a klasszikus acél 

 

 

Az SSK023 modell egy valódi klasszikus, a mindennapok tökéletes órája. Az acél tok és fémszíj (fémcsat) mellett a lünetta is acélból készül, feltüntetve a 24 órás skálát a GMT funkcióhoz.

A GMT mutató narancsvörös színben készült, rendkívül jól látható és kiemeli a funkciót, az óra megjelenését pedig szinte egy kategóriával feljebb teszi. Néhány kis részlet, mint a másodpercmutató végének festése és a szintén ebben a színben készült GMT felirat teljes összhangot ad a számlapnak, amelynek érdes fekete felülete szintén a leolvashatóság jegyében készült.

 

 

Új az ötsoros nemesacél fémszíj is, az óra összhatása ezzel kapott egy komoly vintage hangulatot úgy, hogy a technika a legmodernebb lett.

 

SSK025 Mechanical Field GMT, éjszakai bevetésekhez

 

 

Az SSK025 modell egy valódi éjjeli modell, ránézve szinte hallani a háttérben egy akciófilm jellegzetes zenéjét. A tok fekete bevonatot kapott, és némi különbség a számlapon is látható. A GMT mutató itt nem teljes egészében narancsvörös, csak a vége, ahogy a másodpercmutatóé is, így szinte lebegnek a fekete számlap felett.

A számjegyek is erősebb festéssel készülnek, mint az SSK023 modellnél, így a military hatás is erősebb.

 

 

Az SSK025 fémszíj helyett fekete, 20 mm széles borjúbőr szíjat kapott, amely kényelmes és a stílushoz is tökéletesen igazodik.

Mindkét óra 100 méteres vízállóságú, így a mindennapokban bátran viselhetőek átlagos használat mellett.

 

Seiko 5 Sports SSK023 és SSK025 Mechanical Field GMT technikai adatok

 

  • Kaliber: 4R34 mechanikus automata GMT
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 39.4 mm
  • Tok vastagság: 13.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél 
  • Szíj anyaga: nemesacél (SSK023), borjúbőr (SSK025)
  • Óraüveg: hajlított Hardlex óraüveg
  • Vízállóság: 10 Bar

 

Az újdonságok beérkezésére 2024. januárjában számítunk, de a Seiko Boutiqueban vagy a weboldalunkon már most előrendelést adhatsz le az órákra.

 

 

Fedezd fel az összes Seiko 5 Sports modellt!

Kattints az alábbi képre a megnyitáshoz!

 

TOVÁBBI CIKKEK