2024. 06. 20.

Seiko 5 Sports Heritage Design Re-creation Limited Edition - Egy régi-új ismerős

 

Egy kicsit az eredeti, egy kicsit mégsem. A Seiko 5 Sports modellek történelme a hatvanas évekre nyúlik vissza, és a most érkező két új, limitált kiadású óra is ebből a történelemből merít úgy, hogy közben egy kis csavarral modern hangulatot is teremt. A forma örök, a technika mai, a Seiko 5 Sports pedig egy fogalom a japán órák világában.

Új modellek, új koncepció és a jól ismert stílus

Két új modell érkezik a Seiko 5 Sports folyamatosan bővülő kínálatába, amely az öt évvel ezelőtti visszatérése óta komoly kollekcióvá nőtte ki magát. A Seiko egyik legnépszerűbb modellcsaládja minden méretben, stílusban és színösszeállításban kínál megoldást azoknak, akik egy elérhető árú, sportos mindennapi órát keresnek a legendás Seiko megbízhatósággal.

 

A két eredeti modell a hatvanas évek végéről

A két eredeti modell a hatvanas évek végéről

 

A siker alapja a hatvanas évekre datálódik, az évtized végére megismerhette a világ a Seiko 5 Sports modelleket a maguk újszerű megközelítésével, formájával és technikájával.

A most érkező két új Seiko 5 Sports modell nem véletlenül kapta a Seiko 5 Sports Heritage Design Re-creation Limited Edition nevet. Első ránézésre az eredeti Seiko 5 Sports modell újrakiadása is lehetne, de ha kicsit jobban megnézzük, észrevesszük a különbségeket is. A tok formája egy kissé szögletesebb, épp annyival, amit az eltelt hat évtized megkíván.

 

 

Az arányok megtartása mellett 38.5 mm-es átmérővel és 12.4 mm-es vastagsággal készül, a jellegzetes, 4 óránál a tokba süllyesztett korona a Seiko 5 gyökereket jelzi.

 

 

A vintage hangulatot erősíti az egyrészes, egyenes szemekből készült fémszíj is, még akkor is, ha az eredeti darabok fémszíja nem ezt a stílust követte - a hatvanas-hetvenes évek hangulatára ma már talán nagyobb az igény, mint annak idején.

 

 

A számlap szinte tökéletesen hozza az 5126-8090 referenciaszámú elődei minden részletét. A Seiko 5 Sports kollekció nem a legfelső kategóriát képviseli a Seiko modellek között, mégis alaposan kidolgozott a két újdonság számlapja, ahol ügyeltek a részletekre.

A mutatók formája klasszikusan egyenes, két oldalán letöréssel készülő egyenes vonalú darabok Lumibrite festéssel, az indexek pedig a 2024-es kiadáson kaptak egy érdekes formát, más síkban vezetve a Lumibrite elemet és az index többi részét - sok felsőbb kategóriás modellnél sem fektetnek a gyártók ekkora hangsúlyt egy-egy ilyen apró részletre.

 

 

A korhű stílust erősíti a jellegzetes kék “Sports” felirat a számlapon, az eredeti “5” logo és a piros másodpercmutató a kerek Lumibrite festéssel.

Az egyik legszebb korhű részlet a számlapon a dátumablak kerete, amely nem csak fémkeret, de azon belül is egy egyedi formát kapott, ahogy azt “annak idején” készítették, a mai modelleken ez a megoldás már csak ritkán fedezhető fel.

 

 

Seiko 5 Sports SRPL03K1 “Ash blue” 1968 Re-creation Limited Edition

 

 

Az SRPL03K1 modell számlapja szálcsiszolt fényben játszó ezüst, fekete nyomtatott feliratokkal, logóval és a jellegzetes percosztással, amely gyakorlatilag egy fekete sáv,amelyben megtaláljuk az ezüst jelöléseket percenként. A számlapon megtaláljuk még a vízállóság jelölését is, a 10 Bar (100m) a hétköznapokban mindenre elegendő érték, vízi sportokhoz pedig úgyis választunk majd egyet a Seiko Prospex diver’s 200m ISO minősítésnek megfelelő búvárórái közül.

 

 

Szép megoldás a tömör nemesacél hátlap is, a hatvanas-hetvenes években ez a kategória még nem készült üvegbetétes hátlappal. A hátlapon a Seiko korabeli, jellegzetes patkó alakú keretben jelzi a legfontosabb adatokat, és feltüntetésre került a “Limited Edition” és az óra egyedi sorszáma is 1 és 9999 között, mivel mindkét modellből korlátozott darabszám készült.

 

 

Seiko 5 Sports SRPL05K1 “Pepper black” 1968 Re-creation Limited Edition

 

 

Az SRPL05K1 modell fekete számlapja matt, így erős kontrasztot tud adni a mutatókkal, indexekkel, a feliratokkal és a piros másodpercmutatóval is. A lünetta mindkét modellnél szintén ezüst színű, és 12 óránál kapott egy foszforeszkáló Lumibrite pöttyöt is.

A dátumtárcsa feketék szintén mindkét óránál, és a nap és dátum komplikációból már tudhatjuk is a szerkezet típusát, amely a 4R36, a Seiko megbízható és sokat bizonyított mechanikus automata kalibere.

 

 

A limitált modellekhez korabeli stílusban készült a doboz is, a piros szín mellett az eredeti logóval és benne egy plusz ajándék bőrszíjjal, amely fekete és rallye stílusú, lyuggatott kivitel.

 

Seiko 5 Sports SRPL03K1 és SRPL05K1 modellek technikai adatai

 

Seiko 5 Sports SRPL03K1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SRPL03K1 - a Limited Edition modell érkezését 2024 júliusában várjuk, az ára 182.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 4R36 mechanikus automata
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 38.5 mm
  • Tok vastagság: 12.4 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél/borjúbőr
  • Óraüveg: Hardlex (hajlított)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 9999 db

 

Seiko 5 Sports SRPL05K1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SRPL05K1 - a Limited Edition modell érkezését 2024 júliusában várjuk, az ára 182.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 4R36 mechanikus automata
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 38.5 mm
  • Tok vastagság: 12.4 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél/borjúbőr
  • Óraüveg: Hardlex (hajlított)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 9999 db

TOVÁBBI CIKKEK