2023. 02. 27.

Seiko 5 Sports újdonságok - A legújabb “Mid-Field” modellek visszafogott méretekkel

A Seiko 5 Sports kollekciója tökéletesen célbatalált, a fiataloknak szóló modellek egyre szélesedő palettájának minden darabja ugyanazt a stílust képviseli, de mind egy kicsit máshonnan megközelítve a Seiko 5 Sports érzést. A most érkező új modellek talán már nem ismeretlenek a stílust tekintve, de egy közös vonásukban mégis az elsők a kollekcióban, ez pedig nem más, mint a visszafogott, 36.4 mm-es méretük. 

Seiko 5 Sports field modellek katonás rendben

A “field” modellek az órák világában egy külön kategóriát képviselnek, a katonai stílus egy kicsit polgárivá szelídített változatai, igen jellegzetes, könnyen felismerhető stílusjegyekkel. A katonai jellegre több jel is utal, az egyik legszembetűnőbb a 12-es index helyén lévő háromszög alakú jelzés, amely a katonai repülés egy szimbóluma, a műszereken a pozíció gyors azonosítását teszi lehetővé. 

Az arab számos indexek is a gyors és biztos leolvasást segítik, a 12 órás skála mellett pedig helyet kap egy 24 órás, második skála is, amely az angolszász világban szintén csak a katonai területeken használt, a mindennapokban csak a 12 órás skálára van szükség.

Ilyen field modellek érkeztek most ismét a Seiko 5 Sports modellek egyre hosszabb sorába, hiszen korábban már SRPG és SRPH cikkszámmal is felbukkantak a field kategóriába tartozó darabok.

Új modellek, új méretek, egyforma siker

Az eddig megjelent Seiko 5 Sports field modellek közös jellemzője volt a mechanikus automata kaliber mellett a méretük is, valamennyi 39.4 mm-es tokátmérővel készült. Az új sorozat megjelenése mit sem változott, ám a legnagyobb különbséget éppen a méretük adja, 3 mm-el csökkent az átmérő, így az új SRPJ sorozat darabjai 36.4 mm-es méretben érkeznek.

A különbség elenyésző, mondhatnánk, de az órák világában járva a 3 mm jelentős lépés, a gyakorlatban ez egy másik kategóriát jelent már, a “mid-size” méretet, amely napjainkban egyre nagyobb teret nyer az új Seiko (és Grand Seiko) modellek között. Hosszú évek trendje látszik megtörni, és a folyamatosan növekvő óraméretek mellett most már érkeznek a 38 és újabban a 36 mm-es darabok is, ezzel is kielégítve az egyre nagyobb érdeklődés jelentette egyre szélesebb igényeket.

A 36.4 mm-es átmérőhöz 12.5 mm-es vastagság társul, így a tok arányos és kényelmesen viselhető mind az átmérője, mind a vastagsága, mind az ezekből eredő, a korábbinál kisebb súlya miatt is, a nemesacél tokkal és fémszíjjal készült modellek súlya mindössze 114 gramm.

Az új sorozat a field modellek megjelenésén mit sem változtatott, így egészen biztosan ugyanarra a sikerre van ítélve, mint a korábban érkezett társai, és ennek a sikernek az elérhető és megfizethető minőség a záloga, ami a Seiko 5 Sports kollekció egyik alapértéke.

A Seiko 5 Sports 1963 óta a megbízhatóság szinonimája az órák világában, ekkor jelent meg Japánban az első modell. A mindennapi viseletre szánt óra 5 alapértéknek kellett megfeleljen, innen az “5” is az elnevezésében, ezek a következők voltak:

  • automata felhúzás a kényelmes használatért
  • vízállóság az aktív időtöltéshez
  • 3 óránál integrált, jól leolvasható naptár funkció
  • 4 óránál elhelyezett, süllyesztett korona a biztonságért
  • fémszíjas, sportos kivitel a tartósságért

Seiko 5 Sports “Mid-Field” Sports Style modellek

A Seiko 5 Sports kollekció több stílusnak is teret enged, a legnagyobb és legnépszerűbb ezek közül a Sports Style modellek sora. Mindennapi, sportos viseletek, fémszíjas és Nato szíjas változatok jellemzik a sorozatot, ezekből a mostani újdonságok hármat is kínálnak.

Seiko 5 Sports SRPJ81 

A fekete számlapos, fémszíjas SRPJ81 kivitele az alapjai közé tartozik az egész kollekciónak, sőt úgy általában a sportos órák világának is.

A kontrasztos, könnyen leolvasható számlapon a fehér indexek és mutatók eltéveszthetetlenek, a másodpercmutató piros, nyílhegy formájú vége pedig éppen annyi színt visz a megjelenésébe, amitől egy kissé izgalmasabb lesz.

Seiko 5 Sports SRPJ83

Az SRPJ83 modellről a sivatagi hadviselés jut mindenkinek eszébe, a színe félreismerhetetlen. A Nato szíj egyrészt nagyon kényelmes viselet, másrészt könnyedén bármilyen méretű csuklóra felcsatolható, harmadrészt jól tűri a vizet, port is, egyszerűen tisztítható - ha zűrösek a mindennapok, erre az órára lesz szükség.

Seiko 5 Sports SRPJ85

Az SRPJ85 modell egy kissé vintage hangulatú pilóta órát idéz fel. A fekete számlapon a halvány bézs színű mutatók és számjegyek egy megfakult, sokat látott órát jutatnak a szemlélője eszébe, a barna Nato szíj pedig csak erősíti ezt az érzést - vintage hangulat és mai technika, a tökéletes párosítás.

Seiko 5 Sports SRPJ87

Az SRPJ87 modell a Seiko 5 Sports másik nagy sorozata, a Suits Style tagja. Ahogy a nevében is benne van, ez az elegánsabb vonal, amelyet ennél a modellnél a pilótaórák, és ezzel a katonai és field modellek stílusjegyeivel vegyítettek. A végeredmény tökéletes lett, a bőrszíjas modell ebben a visszafogott méretben és ezzel a gyöngyház színű, selyemfényű számlappal szintén a vintage irányba megy, de itt egy elegánsabb stílusban.

Seiko 5 Sports SRPJ89

Az SRPJ89 modell szintén a Suits Style sorozatot erősíti, a különlegességét viszont a színe adja. A zöld selyemfényű számlapja az órák között ritkább, egy kissé kilóg a sorból úgy, hogy közben tökéletesen illik a Seiko 5 Sports modellek közé - a megszokottól eltérő megoldások kedvelőinek kedvence lesz.

Seiko 5 Sports “Mid-Field” technikai adatok

SRPJ81 SRPJ83 SRPJ85 SRPJ87 SRPJ89
Kaliber 4R36 4R36 4R36 4R36 4R36
Járástartalék  41 óra 41 óra 41 óra 41 óra 41 óra
Tok átmérő 36.4 mm 36.4 mm 36.4 mm 36.4 mm 36.4 mm
Tok vastagság 12.5 mm 12.5 mm 12.5 mm 12.5 mm 12.5 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél nemesacél nemesacél nemesacél
Szíj anyaga nemesacél szövet szövet borjúbőr borjúbőr
Óraüveg Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály
Vízállóság 10 bar  10 bar  10 bar  10 bar  10 bar 

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK