2018. 06. 28.

A Seiko örökség 1 – korai évek

A világ egyik vezető óragyártójaként a Seiko igazán gazdag örökséggel büszkélkedhet. Gondolj csak az első quartz szerkezetre, az első oszlopkerekes automata kronográfra vagy az első titán tokos búvárórára – ez mind része az 1881 óta tartó történetnek. Gyere velünk ezen a hosszú úton, és bemutatjuk az örökségünket, melyet Kintaro Hattori hagyott ránk.
Kintaro Hattori, a Seiko alapítója

Seiko - 137 év az óragyártásban

A Seiko története idén, 2018-ban 137 éves. Ez önmagában is szép teljesítmény, hiszen két világégés után kellett talpra állnia a japán gazdaságnak, és benne az azóta az egyik legjelentősebb szereplőjének is.

A legendás japán munkamorál és a mérnöki zsenialitás együtt hozták meg a gyümölcsét a kőkemény munkának, és az évszázadnyinál is több idő elég volt arra, hogy az alapító Kintaro Hattori öröksége kiteljesedhessen.

Ebben a most induló sorozatunkban sorra vesszük majd a jelentősebb korszakokat a Seiko történelmében, néha hősies, néha vidámabb témákkal a kezdetektől napjainkig.

Egy korai darab

A kezdetek – egy fiatalember álma

1881-et írunk, amikor egy 22 éves fiatal kereskedő, Kintaro Hattori Tokió központjában, Ginzában megnyitja órás üzletét, melyben árusít és javít is karórákat és egyéb időmérőket, faliórát, asztali órát. Az üzlete a város frissen újjáépült üzleti-kereskedelmi negyedében nyílott az 1872-es pusztító nagy tűzvész után. A rohamos fejlődésnek indult városrész kedvezett az üzletnek, hiszen Ginza hamar felkapott negyed lett elegáns üzletekkel, bárokkal és csillogó éjszakai élettel.

A Seikosha gyár

Az első óragyár – a Seikosha

Mindössze 11 évnek kellett eltelnie, hogy 1892-ben Kintaro Hattori egy használaton kívüli gyárat megvásárolva megalapítsa első gyárát, melyet Seikosha-nak nevezett el. A névválasztása nem volt véletlen, a Seikosha többféleképpen is értelmezhető. A „Seiko” jelentése a japán nyelvben egyszerre „tökéletes”, „perc” vagy „siker”, a „sha” pedig annyit tesz „ház”. Így a név egyszerre jelenti akár : „Tökéletesség háza”, vagy az „Idő háza” , és a „Siker háza” is lehet egyben. Itt kezdte meg az alapító az órái gyártását, és ez a gyár volt az alapja a mára az egyik legjelentősebb óragyártó vállalatnak is.
Az első zsebóra, a Time Keeper

1895 – az első saját zsebóra elkészül

A kezdeti időkben gyártott faliórák sikeres bevezetése után néhány év múlva Kintaro Hattori keresni kezdte, hogyan bővíthetné az üzletét. Egy mérföldkőhöz érkezett ekkor: elkészítette első saját zsebóráját 1895-ben, a „Timekeeper” modellt. Ez egy létfontosságú lépés volt a sikerhez vezető úton. Ha a Timekeeper nem készül el akkor, a Seiko jövője talán teljesen más irányt vett volna, így viszont előkészítette az utat az első saját karórához.
Excellent - 1899

1909 – Excellent és Empire, a zsebórák császárai

A Seikosha nem állt meg a folyamatos fejlesztésekkel, az Excellent 1899-es bemutatása után 1909-ben jelentette meg a zászlóshajójának számító modellt, az Empire-t. A negyed századon át gyártott zsebóra a gyár korai éveinek exportját is meghatározta, melyben kulcsfontosságú szerepet kaptak az 1908-ban kifejlesztett és beüzemelt modern gépek, köztük egyautomata eszterga.
Empire - 1909

Egy mérföldkő – Laurel, a japán karóra

A Taisó-kor elején (Taisó japán császár uralkodásának ideje, 1912-1926 között) még mindig a zsebórák uralták a japán piacot. Karórákból igen szűkös volt a kínálat, és azok is az import darabokra korlátozódtak akkoriban. Kintaro nagyot gondolt, és lépett egyet előre. Nekiállt az egyik legnehezebb feladatának, és megkezdte az első saját karórájának a fejlesztését. 1913-ra fáradozásait siker koronázta, és elkészült a Laurel, az első japán karóra. A kezdeti időkben mindössze napi 30-50 darab előállításra volt képes a gyár, mégis meg tudta alapozni ezzel a vezető pozícióját a karórák piacán.
Seikosha Laurel, az első japán karóra
Seikosha Laurel, az első japán karóra
Seikosha Laurel, az első japán karóra

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK