2018. 09. 04.

A Seiko örökség 5 - Egy kis búváróra történelem

A Seiko dobogós pozíciója a búvárórák terén vitathatatlan. Az első búváróra megjelenése óta eltelt több, mint 50 év alatt fejlesztések egész sorát jelentette meg, a legtöbbet világelsőként. Nem csak a klasszikus modelleket fejlesztette tovább, de az elektronikus szerkezetek megjelentetésével egészen komoly szintre emelte a búvár modelleket. Egy rövid számvetés a legfontosabb típusokról - tudtad, hogy volt olyan közöttük, amely több, mint 20 szabadalmat jegyzett?

1965 - Az első japán búváróra, 150 m vízállósággal

Japán első búvárórája volt a mechanikus automata szerkezettel készült „150M Diver’s” modell. Megalkotása a megbízható és biztonságos szerkezetek tervezése iránti törekvéseit mutatta a japán mérnököknek, mellyel a jövő búváróráit akarták ellátni. Ez a modell a megbíízhatóságát és tartósságát az 1966-ban indult 8. Japán Antarktiszi Kutatóexpedícióban bizonyította.

1968 - Emeljük a tétet – „Diver’s 300M” Hi-Beat szerkezettel

A mechanikus óraszerkezet működésének egyik alapja a billegő sebessége, ez határozza meg a járás egyenletességét, és ezzel a pontosságát is. Ezt a sebességet emelte a Seiko az új fejlesztéseivel, automata és kézzel is húzható típus került az órába. Ez volt az első japán „Hi-beat” kaliber, vagyis magas (fél)lengésszámú szerkezet, mely másodpercenként 10-szer ismételte meg a billegő mozgását, mely így biztosított magas pontosságot az óra viselőjének.

1975 - A világ első „Professional Diver’s 600M” modellje titán tokozással

Világszínvonalú korrózióállóság, ütésállóság és nyomásállóság , és a világ első „harmonika szíja”. Többek között ezek a fejlesztések tették ezt a modellt olyan kényelmesen hordhatóvá. Érdekessége, hogy csak a külső alkatrészei között több, mint 20 szabadalom volt található.

1978 – A quartz technológia megjelenése a búvárórákban

Ebben az évben jelent meg az világon elsőként a quartz óraszerkezet a „Professional Diver’s 600M” modellekben, és ezzel a búvárórákban is.

1982 – komplikációk a búvárok között is

1982-ben jelent meg az első komplikáció (az órák világában ez nem rosszat jelent, hanem az óraszerkezet egyéb funkcióit hívjuk így az időmérésen kívül) a búvárórák világában. Ez volt a „Hybrid Diver’s 150M” modell, melynek quartz szerkezetében már ébresztés, kronográf funkció és kétnyelvű kijelzés is volt, ezen kívül beépített elektronikus hangjelzésekkel kommunikált a víz alatt.

1985 -A világ legnagyobb példányszámban értékesített quartz búvár modellje

7C43-700A - ez a típus már kitolta a határokat a búvárok számára megnövelt, 200 méteres vízállóságával. Szerkezete, a quartz 7C43 már a nagytestvérben, a „Tuna”-ban később megjelent 7C46 elődje volt.

1986 – az első 1000 méteres búváróra kerámia protektorral

A „Divers 1000M” modell volt az első óra, amely kerámia protektorral védte a tokot, és így a szerkezetet is a külső hatásoktól, ütődésektől. Könnyű, korróziómentes titán tokkal készült, egy darabból, így már a nyolcvanas években elérhette a bűvös 1000 méteres határt.

1990 - High-tech a víz alatt is – az első búvárkomputer

A Seiko ereje az elektronikus szerkezetű óragyártás terén és a búvárórákkal szerzett tapasztalatai lehetővé tették, hogy elkészítse a kilencvenes évekre a „Scuba Master” modelljét, amely a mélységmérővel olyan létfontosságú adatokat volt képes kijelezni a búvárok részére, mint a merülés ideje és mélysége.

1992 – Az első Kinetic szerkezetes búváróra ISO minősítéssel

A Seiko Kinetic szerkezetei egyesítik magukban a quartz szerkezetek szinte gondozásmentes használatát a mechanikus automata szerkezet saját magát energiával ellátó kényelmével. Egy rotor segítségével termelt elektromosság tölti az akkumulátort, így folyamatosan járhat elemcsere vagy felhúzás nélkül is. Ezt a szerkezete kapta meg egy „diver’s 200M” minősítésű búváróra, melyre már várt a piac – biztonság, környezettudatosság és gazdaságosság egyben.

1995 – mélységmérő, vízhőfok mérő, amire a búvárnak csak szüksége lehet

A továbbfejlesztett búváróra a víz mélységét és hőfokát is képes volt kombinálni a merülési idővel, és megjelenítette ezeket naplózva, kombinálva a nyomással. Mindemellett volt stopper és ébresztő funkciója a felszíni használathoz is.

1995 – Még egy világelső modell – egy GMT Kinetcic Scuba Master 200M

Egy Kinetic szerkezetes modell, amely a búvárórák között elsőként kapott 24 órás mutatót. A tok nagyintenzitású titánból készült, így növelve az óra nyomás- és ütésállóságát.

1995 – Az első analóg mélységmérős „Scuba Master 200M”

A különleges modell teljesen automata módban képes mérni a víz mélységét és nyomását, és ezekből kiszámítani a búvár részére szükséges információkat. Nem csak a pillanatnyi adatokat képes megmutatni, de a naplózottakat és a figyelmeztetéseket is.

2000 – Az első összetett búvárkomputer

Bővítve az elődmodell tudását, a „Diving Computer Watch” típus merülési profilt jelenít meg, rögzítve a búvár pillanatnyi mélységét. Ez a az óra használható a nitrox merülésekhez is (nitrogén és oxigén különleges keverékével történő merülés, különleges szabályokkal főleg a merülés mélységét illetően).

2005 - A világ első Spring Drive Diver’s 600M búvárórája

Ez a modell a Seiko saját Spring Drive szerkezetét használja (a forradalmian új technológiájú Spring Drive szerkezetekről itt olvashatsz bővebben), így a pontossága napi 1 másodpercen belül marad. A tok nagyintenzitású titánból készül zafír kristály óraüveggel, így szaturációs merülésekhez is használható akár 600 méteres mélységig.

Seiko SBDB011 Jelenleg is elérhető modell, itt találsz róla további részleteket: Seiko SBDB011

A Seiko – Az örökség folytatódik

A Seiko történetét feldolgozó sorozatunk hamarosan folytatódik majd, az egyik legérdekesebb és talán a legnépszerűbb témával. A következő fejezetben elérkezünk a búvárórák megjelenéséhez, melyben a SEIKO azóta is az elsők között jár.

A sorozat eddig megjelent részeit itt megtalálod:

A Seiko örökség 1 – korai évek

A Seiko örökség 2 – A Seiko megszületik

A Seiko örökség 3 – A fejlődés időszaka

A Seiko Örökség 4 – A mérföldkövek kora

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK