2018. 09. 24.

A Seiko örökség 6 – A quartz órák hatalma

A SEIKO talán a legsokoldalúbb óragyártó volt már a kezdetektől kezdve. Nem csak a klasszikus, mechanikus modelljeit fejlesztette folyamatosan, de új és újabb utakon is elindult mindezekkel párhuzamosan. A hatvanas években megkezdett quartz szerkezetes karóra fejlesztése annyira jól sikerült, hogy majdnem térdre kényszerítette a mechanikus órák gyártóit szerte a világon…

Az első elektronikus karórák – quartz kristály nélkül

A köztudatban a quartz szerkezetes órák fejlesztése miatt a Seiko került be, mint a világ első elektronikus óra gyártója, de ez korántsem volt ilyen egyszerű.

1957-ben a Hamilton Watch Company elkészített egy modellt, melyben az energiát egy elem szolgáltatta, de a meghajtást hajszálrugó és billegő, mint a klasszikus modelleknél. Három évvel később a Bulova is előállt a saját ötletével, és elkészítette az Accutron modellt, melyet „hangvillás” szerkezetként is ismerünk, a magasabb rezgésszám elérése miatt.

Ezek az elektronikus szerkezetek átmenetet képeztek a hagyományos óra és valami új megközelítés között, ám ekkor még nem sikerült elszakadni a megszokott megközelítéstől. Megjelenésük viszont elindította a versenyt a gyártók között egy valódi elektronikus óra megalkotására.

Seiko – a quartz szerkezet fejlesztése lett az irány

Az első quartz óraszerkezet, ekkor még kicsit nagyobb méretben
1958-ban a Seiko már készített quartz szerkezetes órát, melyet egy rádióállomás részére építettek. Az építés itt szó szerint értendő, az óra egy nagyobb szekrény méretével bírt. Miután az összes elektronikus óra fejlesztési lehetőséget számba vették, a quartz kristály segítségével működő szerkezet lett a kiválasztott irány.
QC-951

1960-ban, amikor a Seiko a ’64-es Tokiói olimpia hivatalos időmérője címet elnyerte, megkezdte a quartz szerkezetes sportidőmérő fejlesztését. 1962-re el is készült az első asztali óra, majd egy évvel később a QC-951, a Crystal Chronometer néven ismertté vált változata, mely az olimpia fő időmérőjévé vált. Az energiafelvételét sikeresen csökkentették annyira, hogy két elemmel egy évig működött, így alkalmassá vált a hosszú időtartamú versenyszámok pontos mérésére.

Egyetlen ellensége a quartz szerkezeteknek a hőmérséklet változás volt már ekkor is, így a QC-951 egy hőkompenzált szerkezetet kapott, melyben egy szabályozott hőmérsékletű kis kamra biztosította az állandó hőmérsékletet.

Az új technológia hatalmas sikert aratott, világszerte használták sport időmérésre különböző versenyeken, de ezt használta a híres japán vonat, a Shinkansen is, és az Antarktiszi felfedezéseknek is részese volt.

1969 – A világ első quartz karórája, az Astron

A fejlesztések viszonylag hamar eljutottak odáig, hogy végre karórák is megkaphatták az olcsón elérhető rendkívüli pontosságot, mely eddig csak a high-end karórák kiváltsága lehetett.

Astron 35SQ

Elérkezett 1969 karácsonya, és december 25-én a Seiko bemutatta a világnak az első quartz szerkezetes karórát. Az Astron 35SQ nem egy átlagos quartz óra volt, az akkori időknek megfelelő 30 mm-es átmérőjű és 5.3 mm vastag (vékony?) tokja 18K aranyból készült, az ára pedig a megjelenésekor 450.000 yen volt.

A 8 köves szerkezete még mai szemmel is igen pontos volt, napi 0.2, havi 5 másodperces járáseltéréssel, egy éves elem élettartammal készült a Suwa Seikosha műhelyében (melyet ma Seiko Epson-ként ismerhetünk).

Rendkívüli lépés volt üzletileg a Seiko részéről, hogy a többi elektronikus gyártóval ellentétben, akik titokban tartották a technológiájukat, a japán vállalat a quartz szerkezet szabadalmainak nagy részét nyilvánosságra hozta. Ez később beigazolódott, hogy segítette a quartz órák elterjedését, hiszen a többi japán és tengerentúli gyártó elfogadta a Seiko fejlesztéseit, és így gyorsabb ütemben került a közönség elé az újdonság.

Az aranykor – 70-es és 80-as évek

Ezek után a Seiko nem állt meg, hanem még nagyobb sebességgel fejlesztette az új technológiát. A hetvenes évek végére már képes volt 0.9 mm vastag szerkezetet készíteni (9320), mely egy mindössze 2.5 mm vastagságú tokba került.

1978-ban már a quartz is még pontosabbá vált, a twin-quartz megjelenésével a hőkompenzálás megoldottá vált a karórákban is.

A quartz órákat talán leginkább a digitális kijelzős modellekkel azonosítják a legtöbben, ez szintén a Seiko nevéhez kötődik. 1973-ban jelent meg a 06LC típus, amely LCD (folyadékkristályos) kijelzővel készült, és már képes volt a másodpercek kijelzésére is.

1975-ben az első quartz kronográf modell jelent meg (0634), majd két évvel később az A159 ébresztős változat is.

06LC – az első LCD kijelző

A quartz órák terjedése ekkor már megállíthatatlanná vált, és a világ (és Svájc) lassan reagáló óraiparát majdnem térdre is kényszerítette, komoly válságot okozva a csak hagyományos, mechanikus szerkezetekkel órát gyártó cégeknek. Ez azonban nagyon jól mutatta a fogyasztók megváltozott igényeit az olcsó és pontos karórák iránt, melyet a Seiko időben felismert.

A sorozat eddig megjelent részeit itt megtalálod:

A Seiko örökség 1 – korai évek

A Seiko örökség 2 – A Seiko megszületik

A Seiko örökség 3 – A fejlődés időszaka

A Seiko örökség 4 – A mérföldkövek kora

A Seiko örökség 5 – Irány a víz alá!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK