2023. 02. 01.

Megérkezett az első Solar GMT búváróra - Seiko “Sumo” SFK001 és SFK003

Két új Seiko Sumo modell, amelyek ismét sikerre vannak ítélve már a megjelenéskor. Az ok egyszerű, az új Solar GMT kaliber egy olyan kategóriát teremtett meg, amelyről eddig nem sokat hallhattunk, a minőségi kvarc GMT búvárórák kategóriáját. Az SFK001J1 és SFK003J1 modellek a jól ismert, sikeres formát kombinálják a látványos megjelenést adó komplikációval, mindezt elérhető áron kínálva.

GMT forradalom, kényelem és fenntarthatóság

Valódi forradalom zajlik egy ideje a Seiko modellek között, a komplikációk forradalma. A nemrég megjelent Seiko 5 Sports modellek, az SSK sorozat tagjai a mechanikus órák kedvelőinek mutatták meg azt, hogy lehet elérhető áron is mechanikus automata órát készíteni GMT komplikációval, most, 2023 februárjában pedig a kvarc szerkezetek kényelmét keresőknek érkezik egy olyan kaliber, amely minden szempontból abszolút mai darab, sőt, a maga kategóriájában irányt mutat.

A GMT komplikáció egy olyan plusz funkció az óráknál, amelynek segítségével az analóg (mutatós) órák is képessé válnak egyidejűleg több időzóna kijelzésére és követésére. A plusz mutató segítségével beállíthatjuk a sajátunktól eltérő időzóna idejét, és onnantól kezdve azt bármikor egyetlen pillantással leolvashatjuk az órán elhelyezett plusz skála segítségével. 

A jövő tehát talán a GMT komplikációké, látványos és hasznos kiegészítése az órának, ha nem keresi valaki a kronográfok összetettségét a számlapon.

Prospex SFK001J1 és SFK003J1 “Solar GMT Sumo”, új kaliber, új funkciók, új megjelenés a jól ismert stílusban

A két újdonság, az SFK001J1 kék számlapos és az SFK003J1 zöld számlapos modell az egyik legsikeresebb Seiko búváróra 2023-as reinkarnációja, a legendás Seiko “Sumo” mai, modern változata a különleges struktúrájú számlapjával.

A Seiko Sumo története 2007-ben kezdődött, és szinte változatlan megjelenéssel hódítanak azóta is a búvárórák kedvelői között. A becenevet a megjelenésüknek köszönhetik, amelyre több magyarázat is ismert, egyrészt a viszonylag nagy méretű, 45 mm-es tok egy 20 mm-es fémszíjon kapott helyet, van, aki ennek tulajdonítja a nevet, de a 12-es index formája is magyarázata lehet, amely a sumo birkózók jellegzetes öltözékét idézi fel.

A forma, a stílus örök, így a mostani újdonságok is az eredeti modell jellegzetes stílusjegyeit hordozzák, a robosztus nemesacél tok, a 4 óránál elhelyezett markáns korona, a nagy méretű indexek és a széles mutatók mind ismerősek. Ami viszont elsőként jelenik meg a Seiko kínálatában, az az 5K65 kaliber, amely egy solar GMT szerkezet, annak minden szépségével és előnyével. Az előnyét a solar kvarc technológiája adja, mindig pontos és a működését a fény energiája biztosítja - egy valódi “csak felkapom és indulok is” modell.

A szépségét, illetve különleges megjelenését pedig a GMT komplikációnak köszönheti, amelynek a plusz mutatója a GMT felirattal együtt mindkét változaton narancs színű, így jól látható és felismerhető lesz.

A GMT funkcióhoz tartozó 24 órás skála a számlapra került, így a lünetta megtarthatta búvár funkcióját (ennél a modellnél a lünetta az eltelt idő mérésére szolgál 0-60 perc között), vagyis a két újdonság egyszerre GMT időmérő és valódi búváróra a diver’s 200m (ISO szabvány szerinti) vízállóságával.

A tok mérete is ennek megfelelő, 45 mm az átmérője, a hátlapja tömör nemesacél, az óraüveg pedig zafír kristály, így ez a modell valóban jól bírja majd a mindennapok kihívásait.

 

Az újdonságok várhatóan februárban érkeznek Magyarországra, így a Seiko Boutique Budapestbe is. Az áruk 310 000 Ft.

Seiko Prospex SFK001J1 / SFK003J1 technikai adatok

SFK001J1 SFK003J1
Kaliber 5K65 5K65
Járáseltérés  +/-15 mp/ hónap +/-15 mp/ hónap
Tok átmérő 45.0 mm 45.0 mm
Tok vastagság 13.2 mm 13.2 mm
Tok anyaga nemesacél  nemesacél 
Szíj anyaga nemesacél  nemesacél 
Óraüveg zafír kristály zafír kristály
Vízállóság diver’s 200m diver’s 200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK