2023. 07. 05.

Seiko Prospex 1965 Diver’s Re-creation Limited Edition SJE093 - a tökéletes emlék

Birtokolni egy darabkáját a történelemnek mindig felemelő érzés, és most erre ismét lehetőség nyílik, bármilyen rövid időre is. Az új Prospex SJE093 nemcsak felidézi a legelső japán búvárórát, de gyakorlatilag visszahozza azt egy limitált, 1965 darabos kiadás erejéig. Változatlan forma, kiemelkedő műszaki tartalom és egy új kailber a siker titka, és az SJE093 mindezeket elhozza nekünk.

Prospex SJE093, az újjászületett legenda 

A hatvanas évek közepére eljött az ideje annak, hogy olyan búvárórák készülhessenek szerte a világon, amelyek valódi teljesítményt nyújtanak a legzordabb körülmények között is, mert a tengerek mélye sok veszélyt rejt a búvárokra.

1965 volt az az év, amikor a Seiko bemutatta első búváróráját, amely egyben Japán első valódi búvárórája is volt. Ez a modell volt a 6217-8000/1 referenciaszámú darab, de a rajongóktól természetesen kapott egy becenevet is, így inkább így ismeri mindenki a mai napig: 62MAS.

Műszakilag a kor élvonalába tartozott, 6217A automata szerkezete megbízható és pontos volt, 150 méteres vízállósága kiemelkedő (az évekkel később érkezett első Seiko 5 Sports modell 70 méteres vízállósággal készült) és a búváróráknál oly fontos leolvashatóságát is nagyban segítette a mutatók és indexek foszforeszkáló bevonata. A 38 mm-es mérete mára a mid-size kategóriába tartozik, de a hatvanas években kifejezetten méretesnek számított.

A Seiko 2023-ban újra elhozta ezt a legendás formát, és gyakorlatilag változatlan külsővel készített el belőle 1965 darabot, tisztelegve ezzel az első, úttörő modell megjelenése előtt.

6L37, a Slimline kaliber búvároknak

A Seiko Prospex SJE093 modell megjelenése remek alkalom volt arra is, hogy egy új kaliber is bemutatkozhasson, a 6L “Slimline” szerkezetek első olyan darabjaként, amely kifejezetten búvárórák részére készült.

Ez a kaliber, a 6L37 a korábban bemutatkozott 6L35 szerkezethez hasonlóan kiemelkedően vékony, és köszönhetően a felhasznált anyagoknak és a gondos tervezésnek, teljesíti a Prospex mechanikus búvárórák szerkezeteinek igen szigorú követelményeit is.

Új modell, mai technika és változatlan megjelenés

Az új Prospex SJE093 modell nem az első darab, amely a “62MAS” előtti tisztelgésként érkezik, de az összes eddigi limitált kiadás és a Prospex sorozat állandó modelljei közül is ez az az óra, amely méretében, megjelenésében szinte tökéletesen egyezik a nagy elődjével.

A 38 mm-es átmérője a hatvanas évek hangulatát idézi fel napjainkban, és az új kalibernek köszönhetően a vastagsága is 12.5 mm lehetett, így az arányai tökéletesek. A “box shaped” formájú, domború zafír kristály óraüveg szintén a vintage modellek sajátja, és az úgynevezett “tropic” szilikon szíj is a korabeli búvárórák jellegzetessége volt, amely még napjainkban is népszerű viselet, kényelmes és tartós.

Szívet melengető részlet az SJE093 modell hátlapja, amely a mai, modern Prospex búvárórák hátlapjától eltérően nem a jól ismert hullám motívummal jelzi a kiemelkedő, ISO szabvány szerinti “diver’s 200m” vízállóságát, hanem a 62MAS modellről ismerős delfin formájával, és a teljes hátlap design az eredeti modellé, persze frissítve azokat a feliratokat, amelyeket fontos volt, a kaliber és a vízállóság jelzését.

A régi-új számlap, ahogy mindig szerettük

Egy óra talán legfontosabb, de mindenképpen kiemelkedő eleme a számlapja. A Prospex SJE093 modell itt is hozza az elvárható maximumot, a számlap, az indexek és mutatók stílusa, formái és színei megegyeznek az 1965-ös kiadással.

A számlap ezüstös szürkéjén a széles indexek és egyenes mutatók könnyen leolvashatóvá teszik az órát, és a dátumablak fém kerete is egy olyan kis részlet, ami változatlan formában él tovább.

Egyetlen fontos változás történt a 62MAS modellhez képest, ami a számlap körül elhelyezett búvárlünettát érinti - 2023-ban a diver’s 200m vízállóság szabványa megköveteli, hogy csak egy irányba lehessen forgatni biztonsági okból, bár az 1965-ös kiadáson még mindkét irányba forgott, de az új idők szigorúbb szabályokat hoztak a búvárok érdekében.

Modern kiadás korabeli csomagolásban

A hatvanas évek óráinak hangulatában készült el a Prospex SJE093 modell doboza is, az akkori idők papír dobozai jellegzetesek voltak, így ezt kapta az 1965 darabban készült újdonság is, így téve tökéletessé az érzést.

Az SJE093 modell várhatóan augusztusban érkezik a Seiko Boutique Budapest üzletébe, és az ára 1 380 000 Ft lesz.

Seiko Prospex 1965 Diver’s Re-Creation Limited Edition SJE093 technikai adatok

TOVÁBBI CIKKEK