2021. 01. 03.

Grand Seiko SLGA001 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver's 600M - prémium minden körülmények között

A Grand Seiko 60. évfordulójára érkezett modellek között a Sport kollekció modelljei is helyet kaptak. A Professional Diver’s 600M SLGA001 modell több szempontból is különleges darab, az új 9RA5 kaliberrel a járástartaléka 5 napra nőtt, a pontossága napi 0.5 másodpercen belüli, és nem ijed meg a 600 méteres mélységtől sem - mindez egy 700 darabos, limitált kiadásban érkezik.

https://youtu.be/NzIxnwNJieM

Nézd meg YouTube csatornánkon az új SLGA001 bemutató videónkat!

2020, a Grand Seiko hatvanadik évfordulója, egy új korszak kezdete

A hatvanas számnak az órák világában nagy jelentősége van, egy óra hatvan percből áll, egy perc hatvan másodpercből - a hatvanas szám mindennek az alapja.

A japán kultúrában is kiemelt szerepet kap a hatvanas szám, egy-egy korszakot hatvan évben számolnak, így a hatvanadik évforduló mindig lezár egy korszakot és egyben megnyit egy újabbat.

A Grand Seiko életében 2020-ban érkezett el a hatvanadik esztendő, és ebben az évben úgy lép új útra a márka, hogy közben mindenben ragaszkodik a saját hagyományaihoz, ahogy az Japánban megszokott.

SLGA001

Az évfordulót különleges modellek sora köszöntötte, érkeztek órák minden stílusban és kaliberrel, és érkeztek új szerkezetek is, melyek ismét még magasabbra tették azt a bizonyos lécet.

SLGA001 Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver's 600M

A nevében benne van szinte minden, amit tudni lehet róla, egy valódi, professzionális búváróra, amely a 60. évfordulóra jelent meg, és egy különleges, új kaliber is érkezett vele. Az SLGA001 modell a Grand Seiko Sport kollekciójának részeként készült, és a prémium kategóriában foglal helyet mind műszakilag, mind a dizájn és a kivitel szempontjából.

SLGA001

Különleges darab a maga nemében, a “Professional” szó sem véletlenül került a számlapra. A szaturációs merülés a búvárkodás felsőfoka, különleges felkészültséget igényel mind ember, mind a technika részéről. A jellemzően 300 méteres mélységben végzett munkák során a búvárok olyan elképesztő víznyomás alatt dolgoznak, ami speciális eljárásokat és protokollokat kíván, az ilyen mélységből való felemelkedés például napokig, sőt akár több, mint egy hétig is eltart.

Ezt a különleges környezetet kell elviselnie hiba nélkül egy professzionális búvárórának, mint amilyen a Grand Seiko SLGA001 modellje is. A tokba beszivárgó hélium, a felszíni nyomás harmincszorosa mind olyan kihívások, melyeknek csak a legjobbak képesek megfelelni, és Grand Seiko limitált kiadású újdonsága ilyen.

SLGA001

A megjelenés és a forma a legszebb búvár hagyományok szerinti, a robosztus, 46.9 mm átmérőjű tok és a búvárlünetta félreismerhetetlen, a jól leolvasható, kontrasztos Grand Seiko kék színben játszó számlapon az indexek és a széles mutatók pedig a LumiBrite festésnek köszönhetően hosszan és erősen foszforeszkálnak a sötétben, jól leolvashatóvá téve az SLGA001 modellt a mélységben is.

SLGA001 lume

Az óra méretei ellenére kényelmesen viselhető, köszönhetően a Grand Seiko nagyintenzitású titán anyagának, amely 40 százalékkal könnyebb a nemesacélnál, és jobban ellenáll a karcoknak is.

Külön érdekesség, hogy az új 9RA5 Spring Drive kalibernek köszönhetően a számlapon elhelyezett járástartalék kijelző immár nem órákban, hanem napokban mutatja, mennyi van még hátra az öt napnyi tartalékból, ami egy teljes felhúzás után a rendelkezésre áll.

SLGA001

Grand Seiko SLGA001

Az SLGA001 és az új 9RA5 Spring Drive kaliber

A Spring Drive szerkezetekről már olvashattál nálunk korábban is, fontos és a maga nemében forradalmian új megközelítést hozó kaliber volt a megjelenésekor, és a mai napig nem talált kihívóra.

[embed]https://youtu.be/wsk2mio82gk[/embed]

A Spring Drive működési elve a sajátos japán gondolkodásmódot tükrözi, a hagyományos mechanikus kaliber tartósságát, erejét és szépségét hordozza magában, de ötvözi azt a modern világ technológiai vívmányaival, így teremtve valami teljesen új irányt az órák világában.

Az SLGA001 modell egy ilyen kalibert kapott, abból is a legfrissebbet, a 9RA5 jelűt, melynek járástartaléka immár 5 nap(!), a pontossága pedig rendkívüli, +/-0,5 mp naponta, havi szinten pedig legfeljebb +/-10 másodperc lehet (és persze a gyakorlatban ennél jóval kevesebb is).

9RA5

9RA5 kaliber

De hogyan sikerült ezt a kiemelkedő értéket elérni? Az új kaliber több szempontból is különleges, mivel úgy sikerült 60 százalékkal emelni a járástartalékát immár 120 órára, vagyis öt teljes napra, hogy mindeközben a szerkezet vastagsága 15 százalékkal csökkent, és a teljes technika belefért 5 mm-be!

9RA5

A fejlődés több párhuzamos fejlesztésnek is köszönhető, a járástartalék növelése egy új, dupla rugóháznak köszönhető, melyek eltérő méretűek lettek.

Dupla rugóház

A dupla rugóház

Szintén a vastagság csökkentését segítette a középponttól eltolt kerékrendszer és az ezzel együtt új pozícióba került “Varázskar (Magic lever)”, vagyis az 1959-ben bemutatott saját megoldása a Seiko-nak, mely a felhúzás hatékonyságát duplázza meg azzal, hogy mindkét irányba mozogva képes mozdítani a fogaskereket.

Magic lever

 Az eltolt helyzetű kerékrendszer és a Varázskar

A szerkezet megnövelt ütésállóságáért a szintén új, egy darabból készült híd felel, amely még stabilabban és biztosabban tartja a szerkezet elemeit és a kerékrendszert a helyén, ezzel is segítve az ISO szabványnak megfelelést.

Center bridge

Az új híd megoldás

Az új kaliber lelke, a pontosságért felelős IC is megújult, és immár egy külön szenzorral figyeli a környezeti hőmérséklet változásait, amelyek könnyen befolyásolhatják a pontosságot, és a változás függvényében szabályozza a rotor futását, így az óra pontosságát is.

9SA5 kaliber - az évfordulóra új mechanikus szerkezet is érkezett

A Grand Seiko kaliberek mindegyike kiemelkedő minőségben, kézzel, egyenként készül a két stúdióban, különlegesen képzett órásmesterek által.

A Spring Drive kaliberek mellett a 60 éve fejlődő mechanikus kaliberek között is készült 2020-ra egy újdonság, a 9SA5 szerkezet, amely új fejezetet nyit a Hi-Beat szerkezetek 1998 óta tartó történetében.

[embed]https://youtu.be/_PYrD6fuQOE[/embed]

A 9SA5 kaliber nem csak egy fejlesztés, hanem egy teljesen új szerkezet is, amely felhasználta a 60 év minden tudását és tapasztalatát.

Így az újdonság 15 százalékkal vékonyabb lehet az elődeinél, emellett 80 órára nőtt a járástartaléka, és a járáseltérése is +5/-3 másodpercen belül marad.

9SA5

9SA5

Fejlesztések egész sora kellett ezen értékek eléréséhez, melyek között is van három kiemelkedő műszaki megoldás.

Dual impulse escapement

  1. Dual Impulse Escapement 

A „Dual Impulse Escapement” egy saját fejlesztésű újdonság, melynek lényege abban rejlik, hogy a billegő két irányba történő mozgását teljesen kihasználva egyszer szabályozza, egyszer pedig hajtja a rendszert, így téve eleget a pontosság növelésének és a járástartalék emelésének egyszerre.

Free sprung balance

  1. Grand Seiko free-sprung balance

A rugó módosítása a pontosság szabályozását teszi lehetővé az eddigiektől eltérő módon. Több mint 80.000 alkalommal szimulálva a viselkedését állítják be úgy, hogy minden pozícióban a lehető legnagyobb pontosságot adja - a Grand Seiko mérnökeinek rendkívül nagy tapasztalata tette lehetővé ezt a szintjét a precíziós gyártásnak.

9SA5

  1. Horizontal gear train

A horizontális elrendezésű kerékrendszer a harmadik komponens, mely annyira különlegessé teszi az új kalibert. Az eddigi Hi-Beat szerkezetekhez képest 15 százalékkal csökkenhetett a vastagsága annak köszönhetően, hogy az általában egymás felett elhelyezett rugóház és fogaskerekek rendszerét egymás mellé, egy síkba helyezték. Ezzel egyidőben dupla rugóházat is kapott a szerkezet, így a járástartalék is jelentősen, 80 órára nőhetett.

Az új szerkezettel megérkezett a gyors dátumváltás is a Grand Seiko mechanikus Hi-Beat kaliberekbe, ahogy azt a mai kor már megköveteli.

Shizuku-ishi studio

SLGA001 képgaléria:

[et_pb_nextend_smart_slider_3 slider="13" _builder_version="4.8.1" _module_preset="default"][/et_pb_nextend_smart_slider_3]

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK