2023. 11. 04.

Grand Seiko Tentagraph SLGC001G, egy új korszak kezdete

Egy óragyár történetében egy új kaliber megszületése mindig egy fontos mérföldkő. A Grand Seiko több, mint hat évtizednyi története bővelkedik ezekben a mérföldkövekben, és valamennyi kaliber különleges a maga nemében. Nincs ez másképp a legújabb Grand Seiko szerkezetnél sem, a 9SC5 mechanikus automata kronográf a műfajának egyik csúcsa lett, így elkészülhetett az SLGC001G Tentagraph, az első mechanikus Grand Seiko kronográf modell is.

Tentagraph, az első mechanikus Grand Seiko Hi-Beat kronográf 

A Grand Seiko hatvan éves története során számtalan szerkezetet tervezett és készített el tökéletes minőségben a két nagy stúdiójában, ezek közül azonban egészen a 2023-as esztendőig hiányzott egy, a mechanikus kronográf.

Több, mint másfél évtizede van már kronográf kaliber a Spring Drive sorozatban, amely a maga utolérhetetlen pontosságával és egyedi működésével egyedülálló a legfelsőbb kategóriás órák világában, mégis szükség volt egy kronográfra a hagyományos, mechanikus szerkezetek kedvelőinek is.

2023-ra végül elkészült az első ilyen modell, és minden tekintetben rögtön az élre tört, amikor a genfi Watches and Wonders kiállításon bemutatkozott az SLGC001G Tentagraph, amely a Grand Seiko Evolution 9 sorozatának tagjaként a nevében hordozza az értékeit.

  • TEN - a Hi-Beat, vagy más néven TEN Beat kaliber 36.000-es féllengésszáma adta az elnevezés első részét
  • T - Three days, vagyis 3 napos járástartalék, amely kiemelkedő érték ebben a műfajban
  • A - Automata kaliber
  • GRAPH - a chronoGRAPH szóból

 

SLGC001G Tentagraph - Megnézem az óra adatlapját ›››

Egy új kaliber, az első mechanikus Hi-Beat kronográf, a 9SC5

Sorra érkeztek a Grand Seiko újratervezett kaliberek (ezeket a szerkezet számában szereplő 5-ös számról ismerhetjük fel), amelyek sorában egy Hi-Beat, vagyis magas féllengésszámú szerkezet is készült kronográf modullal, amely a szerkezet számlap felőli oldalán került elhelyezésre, így az átlagos mechanikus kronográfokhoz képest a hátoldal felől nem is látható.

Őrizve a hagyományokat, a szerkezetben helyet kapott az oszlopkerék rendszer a vertikális kuplunggal, és mindezt kiegészítették egy háromfejű kalapács elemmel, így a kronográf szerkezet használata közben az időmérés indítása és leállítása pontosan abban a pillanatban történik, amikor a gombnyomás, aminek a megoldása mechanikus szerkezeteknél rendkívül nehéz feladat.

A szerkezet, miként a nevében is láthattuk, 72 órás, vagyis három napos járástartalékkal bír, ami a korábban ezeknél a kalibereknél jellemző 55 órához képest a kronográf komplikáció ellenére is jelentős növekedés, köszönhetően a fejlesztéseknek.

 

A 9SC5 kaliber érdekessége, hogy a 2023-as genfi bemutatásakor a 72 órás járástartaléka a Ten-Beat kronográf szerkezetek között a legmagasabb volt az óraiparban.

A három napnyi járástartalék még abban az esetben is elérhető, ha eközben a kronográf komplikáció is használatba kerül, ehhez pedig olyan megoldásokat kellett felvonultatni, mint a “Dual impulse escapement”, melynek lényege abban rejlik, hogy a billegő két irányba történő mozgását teljesen kihasználva egyszer szabályozza, egyszer pedig hajtja a rendszert, így téve eleget a pontosság növelésének és a járástartalék emelésének egyszerre.

Másik fontos eleme a kalibernek a módosított rugó, amely a pontosság szabályozását teszi lehetővé az eddigiektől eltérő módon. Több mint 80.000 alkalommal szimulálva a viselkedését állítják be úgy, hogy minden pozícióban a lehető legnagyobb pontosságot adja - a Grand Seiko mérnökeinek rendkívül nagy tapasztalata tette lehetővé ezt a szintjét a precíziós gyártásnak.

A horizontális elrendezésű kerékrendszer a harmadik komponens, mely annyira különlegessé teszi az új kalibert. Az eddigi Hi-Beat szerkezetekhez képest 15 százalékkal csökkenhetett a vastagsága annak köszönhetően, hogy az általában egymás felett elhelyezett rugóház és fogaskerekek rendszerét egymás mellé, egy síkba helyezték. Ezzel egyidőben dupla rugóházat is kapott a szerkezet, így érték el a  járástartalék is jelentős növelését is.

Evolution 9 kronográf, egy új design

Az Evolution 9 sorozat 2020-as bemutatásakor egy új korszakot nyitott a Grand Seiko történetében. A sorozat úgy újította meg a Grand Seiko stílust, hogy közben teljes egészében megfelel a sok évtizedes tradícióknak, adoptálva azt a mai generációknak a leolvashatóság, kezelhetőség és megjelenés terén is.

 

SLGC001G Tentagraph - Megnézem az óra adatlapját ›››

A Evolution 9 modellek között megjelent SLGC001G Tentagraph is ennek jegyében született. A tok formája a 43.2 mm-es átmérője és 15.3 mm-es vastagsága mellett is kényelmesen viselhető, sportos és visszafogottan látványos.

Az anyaga titán, amely lényegesen könnyebb a nemesacélnál, és a Grand Seiko különleges Zaratsu polírozásának köszönhetően tökéletesen torzításmentes felületeket kapott.

A polírozott és szálcsiszolt felületek váltakozása teszi könnyeddé a megjelenést, a tok oldalán látható íves forma pedig egy valódi japán motívumra, egy katana kardra emlékeztetve mutatja az utat, amelyen a Grand Seiko jár - a legmodernebb technika és a japán hagyományok legmélyebb tiszteletének sajátos világát.

Mélykék számlap az Iwate hegység motívumaival

Az SLGC001G Tentagraph modell mélykék számlapja egy visszatérő Grand Seiko motívumot mutat be, a Shizukuishi stúdióból jól látható Iwate hegyének felszínét, hiszen tudjuk, a Grand Seiko számlapjai szinte mindig Japán sajátos természeti csodáiból inspirálódnak.

 

A három kronográf segédszámlap néhány tizedmilliméterrel mélyebbre lett helyezve, így jól leolvashatóan elkülönülnek a számlap többi részétől. Ezeknek is van egy sajátos érdekessége, a másodperc mutatójánál csak a 60-as szám került feltüntetésre, a perceket gyűjtő segédszámlapon a 15 és a 30, míg az órákat gyűjtő számlapon már négy számjegy, a 3,6,9 és 12 lett elhelyezve, ezzel is egyértelműsítve a segédszámlapok funkcióit.

 

A mutatók és indexek megfelelnek mind a Grand Seiko, mind pedig az Evolution 9 sorozat design követelményeinek, a széles mutatók, az egyenes vonalú indexek és a dupla méretű 12-es index mind jellegzetes motívumok, a dátumablakot pedig fém keret fogja körbe, amely így kiemeli a számlap színével megegyező dátumot.

A számlap körül elhelyezett lünetta, amely tachymeter skálát kapott (ez a sebesség mérésére használható skála), kerámiából készül, amelynek fekete színe jól keretezi a számlap acélos mélykékjét, és anyagából eredően jól ellenáll a karcoknak.

 

Az óra leolvashatóságát a sötétben a mutatók és indexek Lumibrite foszforeszkáló festése segíti, amelyből a segédszámlapok mutatójára és a lünetta beosztására ennél a modellnél nem került, így sötétben az idő leolvashatósága egyszerűbbé válik.

Grand Seiko SLGC001G Tentagraph technikai adatok

SLGC001G Tentagraph - Megnézem az óra adatlapját ›››

 

 

SLGC001G

  • Kaliber: 9SC5 mechanikus automata Hi-Beat kronográf
  • Járástartalék: 3 nap / 72 óra
  • Tok átmérő: 43.2 mm
  • Tok vastagság: 15.3 mm
  • Tok anyaga: titán
  • Szíj anyaga: titán
  • Lünetta anyaga: kerámia
  • Óraüveg: Domború zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar / 100m

TOVÁBBI CIKKEK