2022. 12. 15.

Prospex SPB333J1 - limitált Save The Ocean újdonság a Seiko órakészítés 110 éves történelmének tiszteletére

110 éve kezdődött el az a történet, amely azóta is tart, és sikert sikerre halmozott ebben a bő évszázadban az óragyártás minden területén. 110 éve készült el a Seiko első karórája, és ezt az eltelt 110 évet ünnepli a most megjelent Prospex újdonság is, a Save The Ocean sorozat legújabb, limitált kiadású modellje is, az SPB333J1 modell.

1913, egy új korszak kezdete - megjelenik az első japán karóra

Amikor Kintaro Hattori 1881-ben megalapította a vállalatát, nem is sejthette, mekkora fejlődésen megy majd keresztül a cég, és azt sem, hogy 110 évvel később mekkora jelentősége lesz majd az óragyártás történetében.

Az utat az alapító kijelölte a híressé vált jelmondatával: “Mindig egy lépéssel a többiek előtt”, és ezt követve a Seiko sorra alkotta meg az óraipar olyan jelentőségű mérföldköveit, mint az első kvarc karóra 1969-ben, az egyedülálló Spring Drive kaliber 1999-ben vagy az Astron GPS Solar szerkezete 2012-ben - de ne felejtsük el a nemrég bemutatott kifinomult műszaki remekművet, a GPHG díjnyertes Grand Seiko Kodo modelljét sem. Az első japán karóra, a Laurel 1913-as megjelenése egy új korszakot indított el a japán óragyártás történetében, és visszatekintve büszkén állapíthatjuk meg, hogy Kintaro Hattori akarata maradéktalanul megvalósult.

A búvárórák terén is maradandót  alkotott a Seiko, az elmúlt hat évtizedben sorra készültek az azóta valóban ikonikussá vált modellek, amelyek sikerét mi sem jellemzi jobban, mint a mai napig tartó rajongás, amely a gyűjtők részéről övezi ezeket az órákat. 

110 év az órakészítésben és egy új, limitált kiadású Prospex modell - érkezik az évfordulós SPB333J1 

A Seiko a Prospex kollekcióban gyűjti össze azokat az órákat, amelyek kiemelkedő teljesítményükkel a sportos, aktív életmód kiváló kiegészítői lehetnek. Legyen szó vizes kalandokról vagy akár egy komolyabb túráról, emelkedjünk a levegőbe vagy merüljünk az óceán mélyére, mindig lesz egy Prospex modell, amelyben ezt megtehetjük.

A kollekción belül is az egyik legsikeresebb sorozat a Save The Ocean modellek sora, amely a Prospex búvárórák legérdekesebbjeit gyűjti össze. A sorozat elnevezése nem véletlen, ezekkel a modellekkel a Seiko olyan projekteket támogat, amelyek az óceánok élővilágának megismerését és ezáltal megőrzését segítik  a jövő generációi számára. A Save The Ocean modellek témája természetesen mindig az óceán, legyen az a jeges Északi-sarkon vagy egy trópusi szigetvilágban a cápák és a ráják között. 

A most érkező újdonság, a Seiko Prospex SPB333J1 modell is ezt a világot idézi fel, a számlap mintázata és az óra színvilága a sarkvidéki tengerek, gleccserek és a végtelen jégmezők hűvös világából merített ihletet.

A párhuzam nem véletlen, hiszen a 60-as és 70-es években a Seiko búvárórái több alkalommal bizonyították ellenállóképességüket a legzordabb időjárási körülmények között is antarktiszi és sarkvidéki kutatóexpedíciókon.

Az SPB333J1 modell számlapja is egy ilyen tájat idéz fel, a szél által barázdált jégmezők struktúrája köszön vissza rajta, amely a fény-árnyék viszonyoktól függően ezer arcát képes mutatni a viselőjének.

Az ezüstfehér számlappal és a szürke búvárlünettával kontrasztban a kék másodpercmutató az egyetlen szín, ez nem szokatlan a gleccserek világában. Sötétben a mutatók és az indexek Lumibrite festése segíti a leolvashatóságot, ahogy azt megszokhattuk már a Seiko modelleknél.

A tok formája egészen a Seiko búváróra történelmének elejére mutat, az 1968-ban megjelent 6105-8000 modell íves formája és a négy óránál elhelyezett korona a legszebb hagyományoknak megfelelve egy jellegzetes, valódi Seiko modell.

A tok és az ötsoros fémszíj is a Seiko saját “Super hard coating” bevonatával lett ellátva, így ellenállóbb a karcokkal szemben. 

A limitált kiadású modell egyedi dobozában egy ajándék Nato szíjat is találunk, amely a hagyományos japán “Seichu” fonási technikával készült, és a Save The Ocean sorozat elveivel összhangban teljes egészében újrahasznosított műanyag palackokból készült, ezzel is csökkentve egy kicsit a környezetünk terhelését. 

Az SPB333J1 modell mechnikus automata szerkezete az egyik legmegbízhatóbb modell, a 6R35 kaliber különlegessége a kiemelkedő, 70 órás járástartaléka, amellyel kényelmes és gondtalan mindennapi használatot biztosít.

A Seiko ezt a különleges Prospex Save The Ocean modellt limitált kiadásban készítette el, az 5000 darabos kiadás egyedi sorszáma a hátlapba gravírozva található.

Seiko Prospex SPB333J1 technikai adatok

SPB333J1

Kaliber

6R35

Járástartalék 

70 óra

Tok átmérő

41.0 mm

Tok vastagság

12.3 mm

Tok anyaga

nemesacél (Super Hard Coating bevonattal)

Szíj anyaga

nemesacél (Super Hard Coating bevonattal)

Óraüveg

zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)

Vízállóság

diver’s 200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK