2022. 12. 23.

Presage Sharp Edged Series limitált újdonságok a hajnal hasadtával - SPB361 és SPB363 “Akebono”

A Presage Sharp Edged Series sorozata telitalálat volt a megjelenésekor. A közismerten minőségi modelleket felvonultató Presage kollekció modelljei a megjelenésük óta hódítanak elegáns formáikkal, a Sharp Edged Series modellek pedig a kollekcióból még hiányzó markáns éleket hozták magukkal. A két újdonság, a limitált kiadású SPB361 és SPB363 egy különös hangulatot örökít meg, az akebono, a hajnalhasadta pillanatát.

A Presage és a Sharp Edged Series rövid története

A Seiko Presage kollekció megjelenése az egyik tanúbizonysága volt annak, hogy a Seiko hallgat a rajongóira, vásárlóira és mindent megtesz azért, hogy egy modell vagy akár egy egész kollekció minden Seiko rajongóhoz eljuthasson.

A Presage modellek ugyanis eredetileg kizárólag a japán belföldi piac részére készültek (ez a híres JDM, a japanese domestic market, amely óráktól autókig minden terméket érint), ám ennek ellenére is a népszerűségük a megjelenésüktől fogva egyre nőtt világszerte. 

A 2010-es megjelenésüktől kezdve egészen 2016-ig tartott ez az állapot, de a Presage modellek így is megjelentek más, Japánon kívüli piacokon is, komoly rajongótábort kialakítva a kiemelkedő ár-érték arányukkal és az egyedi, minőségi és stílusos megjelenésükkel.

2016-ban végül az akkor még létező Baselworld óraipari kiállításon mutatta be a gyár a Presage kollekciót a nagyvilág részére, és azóta töretlen a népszerűsége és a sikere - a teljes Presage történetet valamennyi modellel itt megtalálod: Seiko Presage 101 [link].

A Presage kollekció modelljei alapvetően az elegánsabb, mégis a mindennapokban is jól viselhető stílust képviselték. Jellegzetes, kerek tokforma, a szintén már védjeggyé vált korona, minőségi bőrszíj - ezekről lehetett felismerni az első sorozatok modelljeinek legtöbbjét. 

Idővel aztán érkeztek a különleges számlapok, zománc és porcelán anyagokból tradicionális módszerekkel elkészítve, rendkívüli festések az évezredes maki-e és urushi technikákkal, így már szinte minden elérhető volt a Presage név alatt, ami a minőségi mechanikus órakészítésben elképzelhető.

2021-ben mégis meg tudott újulni a kollekció újra, és a Sharp Edged Series sorozat érkezésével a szögletesebb formák kedvelői is találhatnak már maguknak új kedvenceket. A sorozat a nevében viseli a lényegét, élek és síkok határolta felületek adják a különlegességét, és a számlap egyedi “asanoha” mintázata, amely a japán kenderlevéltől származik. A Presage Sharp Edged Series rövid idő alatt komoly sikereket ért el, a stílus és a minőség találkozása az egyik kedvenccé tette.

Presage “Akebono” SPB361 GMT és SPB363 limitált modellek

Két új modell érkezik a Sharp Edged Series sorozatába, amelyek megjelenésükkel egy kis izgalmat csempésznek az órák általában fekete és fehér, esetleg kék vagy zöld színvilágába.

Az újdonságok a japánban csak “akebono”-ként ismert jelenségről kapták a nevüket. Az akebono egy természeti jelenség, azt a pillanatot jelenti, amikor az éjjel átadja a helyét a hajnal érkeztének - vagy ahogy a magyar nyelv szépségével festhetnénk le, ez a hajnalhasadta. A jelenség megihletett sok japán művészt is, az egyik legismertebb kép Joichi Hoshi 1977-es “Akebono” című fametszete ebben a témában.

A lenyűgöző pillanatot nem mindennapi színvilágával idézi fel az óra, a sötétlilás, vignettált számlap a sötét, szinte fekete széleitől befelé világosodik, épp mint a hajnali fények, az első fénysugarakat pedig a rosegold mutatók és indexek festik meg, az egésznek az éjszakai hátteret pedig a fekete, szuperkemény bevonattal ellátott tok és fémcsat adja.

A számlap a Sharpe Edged Series modellek sajátját, az asanoha mintát jeleníti meg. A mintázatot a mindössze 0,4 mm vastag számlapon lévő enyhe magasságkülönbségekkel érik el, a strukturált felület különböző irányokban veri vissza a fényt, mély és egyedi csillogást hozva létre így. Új az indexek megjelenése is, most első alkalommal trapéz formájúak, az oldalaik polírozásával is kiemelve a fényt és a csillogást, és a másodpercmutató hegye is sajátos formát kapott, egy fénysugarat megjelenítve.

A két újdonság közül az SPB361 a Sharp Edged Series GMT modellek sorát erősíti, amely a 6R64 kalibernek köszönhetően egy negyedik mutató segítségével képes egy másik időzónát is megjeleníteni a számlapon, amelyet egy 24 órás fix lünettáról lehet leolvasni - érdekes, látványos és egyben hasznos funkció is, amely korábban csak nagyságrendekkel magasabb árkategóriákban volt elérhető. A kaliber működése az üveg hátlap alatt megfigyelhető, aki szereti a mechanikus órák szerkezeteit, biztosan értékelni tudja ezt a kialakítását. 

A másik újonnan érkező modell az SPB363, amely a klasszikus, hárommutatós Sharp Edged Series modellek közé tartozik. A tok és a fémcsat fekete bevonata tartós és látványos, jól illik a különleges számlap színekhez, és a korona is természetesen megkapta a Presage védjegyévé vált “S” logót. A modell különlegessége a szerkezete, a 6R35 kaliber kiemelkedő, 70 órás (közel három napnyi) járástartalékot ad viselőjének.

Seiko Presage SPB361 és SPB363 technikai adatok

SPB361 SPB363
Kaliber 6R64 GMT 6R35
Járástartalék  45 óra 70 óra
Tok átmérő 42.2 mm 39.3 mm
Tok vastagság 13.7 mm 11.1 mm
Tok anyaga nemesacél (fekete bevonattal) nemesacél (fekete bevonattal)
Szíj anyaga nemesacél (fekete bevonattal) nemesacél (fekete bevonattal)
Óraüveg zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal) zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
Vízállóság 10 Bar (100m) 10 Bar (100m)
Limitált darabszám 2000 2000
Súly 181g 155g

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK