2024. 02. 08.

Egy újabb limitált Presage kollaboráció az anime mestereivel - Presage X Nausicaa Of the valley of the wind

 

A Seiko és az animék világa

Japán egyedi popkultúrájában nagy tisztelet övezi a mozgókép rajzos mesterségét, a megelevenedett mangák, vagyis az animék világát. Jellegzetes stílus, sajátos hangulat és a könnyed felszín alatt sokszor komoly mondanivaló - ennyi a jó anime receptje, de ezt sem egyszerű jól művelni.

A Studio Ghibli a műfaj koronázatlan királya Japánban és világszerte, műveik szinte minden országba eljutottak és mindenhol megteremtették a maguk rajongótáborát, ezen keresztül megismertetve a japán kultúra, a japán gondolkodásmód egy szeletét a világgal.

 

 

A legendás stúdió egyik alapítója a nemrég visszavonult (majd még egy utolsó filmet készítő) Hayao Miyazaki, aki a műfaj első Oscar-díját is megkapta.

A Seiko is szívesen merít a japán kultúra szinte bármely területéről, így nem csak az ősi kézműves tradíciók, de akár egy animével, egy ismert manga főszereplőivel vagy egy modern absztrakt művésszel is készít kollaborációs modelleket a gyűjtőknek, rajongóknak.

Presage Craftsmanship Series X Studio Ghibli “Nausicaä of the Valley of the Wind” Collaboration Limited Edition SPB437

 

Presage SPB437J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

A szokatlanul hosszú név egy igazán különleges modellt takar, amelyet a Seiko a Studio Ghiblivel közösen készített.

A téma a stúdió egyik első filmje, eredeti címén a “Nausicaa of the Valley of the wind”, vagy ahogy itthon ismerhetjük a “Nauszika- a szél harcosai”, egy jellegzetes anime a maga sötét, mégis varázslatos világával.

A története ezer évvel azután játszódik, hogy a Hétnapos Tűzben megsemmisült az emberi civilizáció, átadva a helyét a Pusztulás Tengerének, amelynek mérgező dzsungelében óriás mutáns rovarok élnek.

 

 

Nauszika hercegnő az, aki a prófécia szerint “Kék köntösében arany mezőn jár”, eljön és egyesíti majd az embert és a természetet - és a történet végére sok viszontagság után ez sikerül is neki, és egy új fa kezd hajtani új reményként.

 

Érdekesség, hogy a filmet valójában a Topcraft stúdió készítette 1984-ben, Hayao Miyazaki animéjéből és rendezésében. A stúdió egy évre rá mégis csődbe ment, így Miyazaki és két társa megvásárolta és ezzel megalapította a legnagyobb anime stúdiót, a máig sikeres Ghibli Studios-t 1985-ben.

 

 

Részletek, amelyeket a film ihletett és egy különleges zománc számlap

A Presage SPB437J1 modellje minden elemében a filmből táplálkozik. A számlap, mint a legmeghatározóbb része különös figyelmet kapott, a zománc egyik mestere, Mitsuru Yokosawa és csapata készítette el.

A gyártás során a színét folyamatosan egyeztették Nauszika kék köntösének színével, amelyet jól kiegészítenek a hófehér mutatók és indexek, illetve a másodpercmutató arany színe (hiszen Nauszika az, aki “Kék köntösében arany mezőn jár”), a filmbéli ruha egyik díszítése pedig hat óránál rá is került a számlapra.

 

 

Az óra tokja is a filmből merített ihletet, a kopottasnak tűnő, vintage hatású felületete Nauszika szerszámait formázza. A “Super-hard coating” bevonatának köszönhetően ellenáll majd a viselés viszontagságainak, az új, ehhez a modellhez tervezett nagyméretű korona kék kristályüveg díszítése pedig a filmbéli Ohmok szemét jeleníti meg.

 

 

A hátlap is viszi tovább hangulatot, nem csak hogy jutott ide is a film néhány jellemző vonásából, de ki is teljesedik az arany színével a hátlapon és a rotoron egyaránt.

Az üvegen megjelenik a zárójelenet fája, amely a Hulló-tenger alól kihajtva egy új kezdetet jelez, körben pedig a jövendölés olvasható:

“Clothed in blue robes, descending onto a golden field - Kék köntösében arany mezőn jár”.

 

 

 

A szerkezet tökéletesen illeszkedik a vintage környezetbe, a 6R55 kaliber nemrégen bemutatott változata, a 6R51 található az SPB437J1 modellben. Ez a mechanikus automata szerkezet, ahogy az a számlapon is feltüntetésre került, 72 órányi, vagyis 3 napos járástartalékkal bír, ami ebben a kategóriában kiemelkedő érték.

 

 

Egyedi bőrszíj is készült a limitált kiadású modellhez, a Letaher Working Group (LWG) által minősített darab fenntartható termelésből kerül a gyárba, a hátuljába nyomva pedig egy újabb Ohm található a film szereplői közül.

 

 

Limitált modellhez különleges csomagolás jár, a Presage SPB437J1 doboza valóban egyedi, és tartalmaz két kártyát, amelyek közül az egyiken Hayao Miyazaki kézírásával találunk egy üzenetet: “Let’s live without being bound by time - Élj az idő kötöttségei nélkül”.

 

Presage Craftsmanship Series X Studio Ghibli “Nausicaä of the Valley of the Wind” Collaboration Limited Edition SPB437 technikai adatok

 

Presage SPB437J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SPB437J1 - a Limited Edition modell érkezését 2024 márciusára várjuk, az ára 685.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 6R51 mechanikus automata
  • Járástartalék: 72 óra (3 nap)
  • Tok átmérő: 40.5 mm
  • Tok vastagság: 12.4 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: borjúbőr
  • Óraüveg: zafír kristály (duplán hajlított)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás mennyisége: 1.500 db

TOVÁBBI CIKKEK