2024. 07. 09.

Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial SPB445, az időtálló érték

 

Az óraipar szereti a nemes anyagokat használni egy-egy modell tervezésekor, de ezt jellemzően a tok, a csat és esetleg néhány díszítés erejéig teszi. A számlap készítése már igen kényes feladat, századmilliméter pontosan kell elkészíteni és semmilyen hiba nem lehet rajta, így a gyártók többsége biztosra megy. A Seiko szereti a kihívásokat, az évszázados japán technikák pedig meg is tudnak birkózni ezekkel, így most újabb darabbal bővül az Arita porcelán számlappal készülő Presage sorozat, érkezik az SPB445 modell.

Újabb főhajtás a japán kézműves mesterek előtt az Arita porcelán szépségével

A Seiko megszámlálhatatlan modellel tisztelgett már eddig is a japán tradícionális kézműves mesterségek, technikák és mesteremberek előtt. Ez a tiszteletadás azonban nem a múltat idézi fel, hanem a hagyományos mesterségek mai művelőit mutatja be, mivel Japán a kimagasló technológiai fejlettsége mellett képes volt megőrizni, sőt, büszkén művelni a hagyományait - sok más mellett ez is teszi a szigetországot olyan különlegessé.

 

 

Az egyik ilyen hagyomány az Arita porceláné, amely az 1600-as évek eleje óta készül Kyushu szigetének északnyugati részén, egy jellegzetes anyag a jellegzetes kék motívumaival díszítve.

A Presage kollekció egyik legkülönlegesebb alkollekciója a Craftsmanship series, amely ezeket a hagyományos kézműves technikákat mutatja be a különleges darabjain, legyen szó porcelánról, zománc számlapokról vagy egyedi lakkozási technikákról.

 

 

 

A Craftsmanship series legújabb daraja lett az SPB445J1 modell is, amely ötvözi az ősi hagyományokat a legmodernebb technikával, a kézműves porcelán számlap alatt az egyik új kaliber, a három napos járástartalékot adó 6R5H dolgozik.

 

 

A szerkezet egyben meghatározza az óra megjelenését is, mivel a 6R sorozat legújabb tagja a hagyományos három mutató mellett hat óránál egy segédszámlapot is kapott, amelyen egy 24 órás mutató jelzi, a nap mely szakában járunk éppen, és ezzel a századelő óráinak hangulatát csempészi a mindennapjainkba.

 

 

Az SPB445J1 modell a Craftsmanship series azon darabjai közé tartozik, amelyek számlapján (a 24 órás segédszámlap kivételével) nincsenek számjegyek, csak a jellegzetesen hosszú, egyenes indexek.

Porcelán számlap, ahogy mindig is készült

Az SPB445J1 modell legfőbb jellegzetessége mégis a számlapja, amely egy rendkívül bonyolult folyamat eredményeképp készül.

 

 

A Hiroyuki Hashiguchi kézműves mester által felügyelt folyamatban elsőként egy teljesen új típusú Arita porcelán alapanyagot kellett kifejleszteni, amely az égetés során is képes megőrizni a méreteit, és századmilliméteres pontossággal illeszkedni a tokhoz. 

A három fázisban történő gyártás során először egy nagy precizitású formában kiöntik a számlapot, szárítják majd 1300 fokon kiégetik.

 

 

Ezután kerül rá az a máz, amely a második égetés során az Arita porcelánra jellemző kékes fényt adja, majd a mutatók furatainak elkészítése után ismét irány a kemence, és a végső égetés során a számlap elnyeri a teljesen sima felületét.

A folyamat nem tűnik bonyolultnak, mégis ahhoz, hogy a Seiko Presage kollekciójához méltó minőség legyen a végeredmény, kell a családi műhelyek évszázados tapasztalata és gyakorlata.

 

Az SPB445J1 modell érkezését 2024 júliusában várjuk, az ára 790.000 Ft lesz

Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial SPB445J1 technikai adatok

 

Megnézem az óra adatlapját / SPB445J1 ›››

 

SPB445J1 - az óra előrendelhető, az ára 790.000 Ft

  • Kaliber: 6R5H mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap / 72 óra
  • Tok átmérő: 40.6 mm
  • Tok vastagság: 12.5 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super hard coating bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super hard coating bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

TOVÁBBI CIKKEK