2023. 06. 06.

Speedtimer 1/100 Solar Chronograph - A Seiko legjobb csapata a 4x100-as váltóhoz

A sport világa már az atlétikai világbajnokság lázában ég, amely 2023 augusztusában Budapesten kerül megrendezésre. A sportidőmérés és a Seiko neve szorosan összefonódik az 1964-es tokiói olimpia óta, és a most érkező 4 új Prospex Speedtimer modell is a kifinomult időmérés modern megfelelője, 4 új modell 1/100 másodperc pontosságú solar kronográf kaliberrel, köztük egy limitált kiadással a budapesti VB tiszteletére.

A Speedtimer legszebb hagyományai a legmodernebb technológiákkal

A Seiko a sportidőmérés egyik olyan szereplője, aki abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy hivatalos olimpiai időmérőként biztosíthatta egy olimpia eredményeinek a lehető legprecízebb és legmegbízhatóbb mérését és az eredmények rögzítését.

Olimpia mellett azonban más nagy versenyeket is rendeznek világszerte, így 2023-ban hazánkban rendezik a sportágak királynőjeként is emlegetett atlétika kétévente megtartott világbajnokságát. Az esemény érdekessége, hogy ismét a Seiko kapta a lehetőséget a sportidőmérés lebonyolítására, és ennek tiszteletére négy új modell és egy új kaliber is bemutatkozik - érkezik a Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Solar Chronograph sorozata.

Tudtad? Az atlétikai világbajnokságokat kétévente, páratlan években rendezik meg, azonban az ezt megelőző verseny, amelyet az Egyesült Államokban tartottak, 2022-ben zajlott. A különös helyzet oka a pandémia volt, illetve az emiatt egy évvel később megtartott tokiói olimpia, erre való tekintettel a 2021-es atlétikai VB is egy évvel később került megrendezésre. Az idei évtől azonban ahogy a világ, úgy a sportág is visszatér a megszokott kerékvágásba, és a budapesti VB már 2023 nyarán zajlik. 

8A50 kaliber, a legújabb és a legpontosabb

Az új modellekhez egy új kaliber is megjelenik 8A50 névvel. A nevében minden benne van, amit tudni kell és tudni érdemes róla - 1/100 solar chronograph.

Az 1/100 jelentése a századmásodperc pontosságú időmérés, amely analóg, mutatóval történő kijelzés esetén igen magas érték, összehasonlításképp egy átlagos kronográf ⅕ másodperces pontossággal mér, az 1/100-as érték ennek a hússzorosa - finomabban, precízebben, kifinomultabban.

A solar kronográf egy kvarc kaliber, amely energiaellátását a fény (bármilyen fény, nem csak a napfény) biztosítja, ezt alakítja át elektromos energiává és tárolja a működtetéséhez akár hat hónapon át. A működéséhez szüksége solar panelek a számlapok alatt helyezkednek el, a mai technológia már annyira hatékony, hogy minimális fény is elég a töltöttség fenntartásához.

Egy régi-új ismerős megjelenés, emlékezve a nagy sikerekre

Az órák megjelenése teljesen eltér a megszokottól, mégis ismerős lehet a Seiko rajongóinak. A négy számlapon külön-külön elhelyezett mutatók közül alul, hat óránál találjuk a legnagyobbat, ez a hagyományos időmérésé, és ezen került elhelyezésre egy diszkrét Prospex logó is, hiszen ezek az órák a Prospex sorozatának tagjai.

A másik három számlap a sportidőmérésé, 12 óránál számolja a másodperceket, 10 óránál a tizedek és 2 óránál a századmásodperceket - rendkívül látványos, ahogy ez a századmásodperces mutató szinte repül körbe, amíg a stopper funkciót használjuk.

A design bármennyire is modern, korábbi sikeres Seiko modellekből merít, a négy külön számlapra osztott “multi dial” megjelenés egy kultikus Seiko modell, az 1999-ben mindössze 1000 darabban készült Kinetic Chronograph stílusa mai formába öntve.

A négy modell között találunk két állandó és két limitált kiadást is, a limitált kiadások egyike, az SFJ005 “Speedtimer 1/100 sec Solar Chronograph Analog Quartz 40th Anniversary Limited Edition“ egy másik korábbi modell, a Seiko által 1983-ban a világon elsőként bemutatott analóg kvarc kronográf 1999-es változatának a mai megjelenítése.

Prospex Speedtimer SFJ001 és SFJ003, avagy a mindennapok egyedi stílusa

A két modell, az SFJ001 fekete-fehér (vagy ahogy az órák világában nevezik, a Panda) és az SFJ003 sötétszürke színben érkezik, mindkettő jól leolvasható és a mindennapok sportos viseletének tökéletes kiegészítője, vitathatalanul egyedi megjelenéssel.

 

Az új sorozat darabjainak mérete a sportosság jegyében 42 mm-es átmérőjével az arany középút, és a 152 grammos súlya is ezzel arányos, még a kényelmesen viselhető kategória.

Az órák számlapjain a gomboknál feltüntetésre került a funkciójuk is, a funkciók kiválasztása, a stopper indítása, részidőmérése és nullázása is, illetve a 4 óránál elhelyezett korona beállítási funkciója.

Ez a két modell a Prospex kollekciójának állandó tagja lesz, 335.000 Ft áron kerülnek az üzletekbe 2023 nyarán.

Prospex Speedtimer SFJ005 1/100 solar chronograph analog quartz 40th anniversary limited edition

A 4000 darabos limitált kiadású SFJ005 modell egy korábbi kiadásra emlékezik annak jellegzetes megjelenésével. Az első analóg kvarc kronográf kaliber 1983-ban jelent meg, és ennek készítette el egy 1/100 másodperc pontosságú változatát 1992-ben a Seiko, az új SFJ005 modell pedig ennek a kiadásnak a jellegzetes megjelenését kapta.

A legfeltűnőbb részlete talán a két színű fémszíj, a nemesacél szemek középső része fekete bevonatot kapott, így erősítve a sportos érzést és téve különlegessé az órát.

Limitált kiadásként az a modell díszdobozt is érdemelt, amelyben a “Prospex Limited edition” felirat jelzi különlegességét, a 2023 júliusában érkező óra ára várhatóan 350.000 Ft lesz.

Prospex Speedtimer SFJ007 1/100 solar chronograph World Athletics Championships Budapest 23 limited edition

A Seiko büszke arra, hogy hivatalos időmérője lehet a 19. Atlétikai Világbajnokság eseményeinek. Amióta 1985-ben aláírta a megállapodást a világbajnokságot rendező szervezettel, 18 egymást követő alkalommal felelt a sportesemény időmérésének precíz és megbízható lebonyolításáért.

2023-ban végre Budapest adhat otthont az egyik legjelesebb sportversenynek, az Atlétikai Világbajnokságnak. A Seiko ennek tiszteletére egy különleges, 4000 darabban limitált kiadású Speedtimer 1/100 solar chronograph modellel készült, az SFJ007 hátlapján az esemény hivatalos logója és az óra egyedi sorszáma is látható lesz.

Az SFJ007 modell nemesacél tokja, hátlapja és fémszíja fekete bevonatot kapott, a számlap pedig a futópályák salakjának struktúráját, szintén fekete színben. A mutatók és a számlapok körben arany színben játszanak, miként a versenyek legjobbjainak járó aranyérem is.

Természetesen a limitált kiadáshoz díszdoboz is jár, az SFJ007 modell várhatóan 2023 júliusában érkezik majd és az ára 360.000 Ft lesz.

 

TOVÁBBI CIKKEK