2017. 12. 14.

SEIKO SPRING DRIVE – tökéletességre törekedve I. rész

Közel harminc évnyi fejlesztés, 600 prototípus és megszámlálhatatlan munkaóra. Ennyi kellett a Seiko mérnökeinek, hogy a kétezres évek közepén megjelentethessék a szerkezetet, ami megváltoztatta az addigi felfogást mind a mechanikus, mind a quartz óraszerkezetekről. A SPRING DRIVE szerkezet ezt a két, alapvetően eltérő konstrukciót tudta ötvözni úgy, hogy a végeredmény az egyik legpontosabb szerkezet lett.

SPRING DRIVE szerkezet – mindenből a legjobbat

A Spring Drive szerkezet egyszerre mechanikus és elektronikus is. Szakítva a hagyományos felfogással, mindkét fő szerkezet fajtából a legjobb tulajdonságokat ötvözi.

Mechanikus lelke van, a működéséhez szükséges energiát a főrugó adja (innen a neve is), de a pontosság és általában a járás szabályozását már nem a billegőre bízták, mint a klasszikus mechanikus órákban. Segítségül hívták az elektronika adta lehetőségeket, és egy quartz oszcillátorral a lehető legpontosabban szabályozva a rugó által leadott energiát, a másodpercmutató mozgását folyamatossá tudták tenni. Tudtad? A quartz szerkezetes karóra szintén a SEIKO nevéhez fűződik. Előbb 1969. december 25-én forgalomba hozta a világ első kvarcóráját, a Seiko Quartz Astron modellt, majd nyitottá tette a szabadalmát mindenki számára. A filozófia e mögött az volt, hogy „Egy nap a világ összes óráját ezen a módon gyártják majd.” A jelentőségteljes gondolat megtestesüléseként a Seiko végül egy világszintű szabványt hozott létre, mely a mai napig az alapját jelenti a legtöbb, jelenleg használatban lévő kvarcóra szerkezetének.

A SPRING DRIVE 4 alappillére

A különleges szerkezetnek egyértelműen a luxus kategória óráiban volt a helye a megjelenésétől kezdve. Erre is fejlesztették, és a fő jellemzői is biztosították a helyét ebben a kategóriában: a precizitás, a megbízhatóság és a tartósság mind igen fontos a prémium órák világában. A szerkezet alapjait négy fő pontban határozta meg a gyár, ezek a következők:

Nagyfokú pontosság

A Tri-synchro szabályzó egy egyedi fejlesztés, mely a mechanikus, elektromos és elektromágneses energiák szabályozásával helyettesítheti a billegőt. A főrugó által termelt energiát így egyirányú mozgással továbbítja a mutatók felé, így lényegesen stabilabban és pontosabban képes járni a Spring Drive szerkezetes óra, melynek napi járáseltérése +/- 1 másodperc!

Töredezettségmentes mutatójárás

A szerkezet (egységben az idő természetes múlásával) a különleges, billegő nélkül szabályozott mechanikus óra lévén egyedüliként képes a mutatókat folyamatosan mozgatni. Elmarad a mechanikus és quartz szerkezetes óráknál egyaránt megszokott lépése a mutatóknak, azok folyamatosan haladnak, szinte „úsznak” körbe a számlapon.

Ez a mozgás a másodpercmutatónál a leglátványosabb, hiszen egy átlagos quartz szerkezetnél egyet, egy átlagos mechanikus szerkezetnél hatot lép másodpercenként a mutató. Ugyanez a Spring Drive szerkezet másodperc mutató mozgásánál folyamatosan, lépések nélkül történik.

Hosszabb járástartalék

A SEIKO által fejlesztett új generációs főrugó az anyagából adódóan több energiát képes biztosítani a szerkezet hajtására, egyenletesebben tudja azt leadni hosszabb idő alatt, mint a hagyományos rugók.

Egy Spring Drive kronográf még a komplikációja folyamatos használata mellett is 72 órát képes járni egyetlen felhúzással, vagyis ennyi járástartalékkal rendelkezik a SPRON 510 néven kifejlesztett egyedi ötvözetnek köszönhetően.

Gyors felhúzás

1959 óta a Magic Lever, vagyis a Varázskar biztosítja a SEIKO mechanikus óráiban a főrugó felhúzásának hatékonyságát a rotor mindkét irányú mozgásának hasznosításával. A megoldás bár egyszerű, de mégis olyan jól sikerült, hogy azóta már a legtöbb óragyár átvette a megoldást, melyről itt olvashatsz bővebben: A Seiko „Varázskar”

A SEIKO Spring Drive szerkezet bemutatását hamarosan a mechanizmus és a Tri-Synchro szabályozó bemutatásával folytatjuk.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK