2018. 01. 16.

SEIKO SPRING DRIVE – tökéletességre törekedve III. rész

Az első két részben már részletesen megismerhettük a Spring Drive szerkezetek működésének alapjait, a technikai részleteket. A harmadik fejezet a szerkezetek funkciói között segít eligazodni, és bemutatja a különböző típusait a három mutatós változattól a legbonyolultabb GMT kronográf modellig.

Spring Drive szerkezetek – tartósabban, erősebben, pontosabban

Az exkluzív szerkezetek felépítése sem mindennapi. A normál, három mutatós változatok több, mint 200 alkatrészt tartalmaznak, míg a Spring Drive kronográf szerkezetei több, mint 400 darabot! Csak kenési pontból 80, illetve a kronográf modelleknél 140 van, ami egy ekkora szerkezet méretnél rendkívüli felkészültséget igényel egy karbantartás során.

Érdekesség, hogy az egy századmilliméteres tűréssel készülő alkatrészeket kézzel kell összeállítani, mert a gépek nem képesek felvenni a versenyt ilyen méreteknél a Spring Drive műhelyekben dolgozó szakemberekkel.

Nagyobb és vastagabb mutatók

A szerkezet sajátos felépítése, az elektronikus és mechanikus elemek együttes használata lehetővé tette, hogy a szokottnál nagyobb és vastagabb mutatókat használjanak, ami markánsabb és egyedi megjelenést kölcsönöz a Spring Drive szerkezetes óráknak. Bár a tisztán mechanikus szerkezetek nyomatéka nagyobb, mint a quartz társaiké, mégsem képesek azok pontosságát előállítani, így erre a szerkezetre volt szükség, hogy a jellegzetes (és jellegzetesen megmunkált) mutatókat kaphassa.

Havi 15 másodperc járáseltérés

Igen, ez napi +/-1 másodpercet jelent (a pozitív és negatív eltérések adják a havi átlagot), ami a mechanikus órák világában egy álom marad csupán.

A SEIKO mesterei képesek még ezt is fokozni, és egyes szerkezeteket havi +/-10, vagyis napi +/-0.5 másodperces járáseltérésre beállítani.

8 nap járástartalék

A következő hihetetlen adat a Spring Drive szerkezet járástartaléka, amely a 9R01 típusnál már 8 nap, vagyis 192 óra (összehasonlításképp egy átlagos automata szerkezet járástartaléka másfél-két nap, vagyis 40-50 óra között mozog jellemzően).

Ennek eléréséhez a hagyományos egy főrugós kialakítás helyett három főrugót kellett alkalmazni, ami azért is rendkívüli feladat volt, mert ahogy már írtuk is, minimum 200 alkatrészből áll egy ilyen szerkezet. Nos, itt kellett még helyet találni a japán mérnököknek további két, nem is kis méretű főrugónak…

Még az „alap” Spring Drive szerkezetek járástartaléka is 72 óra, köszönhetően a SEIKO által fejlesztett ultra-hatékony energiafelhasználású IC-nek.

9R65-től a 9R01-ig

A négy SEIKO Spring Drive szerkezet, ami megváltoztatta a luxus órák világát, és bebizonyította, hogy a luxus nem csak az árban kell megmutatkozzon, hanem a technológiában is.

Seiko Spring Drive 9R65

A SEIKO 1999-ben mutatta be a Spring Drive szerkezetet, ám ekkor még hiányzott két fontos elem, a 72 órás járástartalék és az ehhez szükséges hatékonyabb automata felhúzás, így egyenlőre nem kerülhetett be a Grand Seiko vonalba tartozó modellekbe.

4 év további fejlesztés után azonban elkészült az első Grand Seiko 9R Spring Drive modell. Az automata felhúzó szerkezete az 1959-ben megjelent Magic Lever, vagyis Varázskar mechanizmust használja, ám itt már egy továbbfejlesztett változatban. Az eredeti megoldásnál hatékonyabb, tartósabb és egyszerűbben karbantarthatóbb kialakítása segítette elő a 72 órás járástartalék elérését. A 9R65 szerkezet jelenleg a legelterjedtebb Spring Drive típus, sok Grand Seiko modellben szolgál, többek között a következőben is:
Grand Seiko SBGA211G
Seiko Spring Drive 9R66 (GMT) A 9R66 szerkezet szintén egy automata felhúzással rendelkező Spring Drive modell, 72 óra járástartalékkal. Mindössze két évvel a 9R65 szerkezet megjelenése után lépett porondra, és a 9R65 típushoz képest a többlet tudása a GMT kijelzés funkciója, mellyel egy másik időzóna idejét állíthatjuk be másodlagos kijelzésként az órán.
A GMT kijelzés funkció a Greenwich Mean Time, a „0” időzóna , melyhez viszonyítjuk a világ összes többi időzónáját keleti irányban, általában egy-egy órával növekedve a Greenwich-i helyi időhöz. Az eredetileg az Egyesült Királyság vasúti menetrendjének egységesítéséhez használt rendszer elterjedt az egész világon. Egy elegáns, Spring Drive 9R66 szerkezettel szerelt Grand Seiko típus:
Grand Seiko SBGE001J

Seiko Spring Drive 9R86

Nehéz elhinni, de a szerkezetek bonyolultsága és egyúttal kifinomultsága még fokozható volt. Bár a maga nemében a 9R65 és 9R66 szerkezet is egyedülálló, mégis volt egy komplikáció, amit még sikerrel ötvöztek a Seiko mérnökei az első két modellel: a kronográf időmérő.

A kronográf komplikáció (komplikáció: a szerkezet további tudása az alap időmérésen túl) lehetővé teszi a normál idő mérése mellett egyedi mérések megtételét is, szerkezetétől függően akár a másodperc törtrészéig is. Lényege, hogy az óra mindeközben az időt folyamatosan méri, a pontosságából nem veszít, így mintegy párhuzamos időmérés lehetséges egy szerkezettel.

A 9R86 szerkezet talán a világ legpontosabb mechanikus (főrugó által hajtott) kronográf szerkezete. A pontossága megegyezik a többi szerkezetével, havi +/-15 másodperces járáseltéréssel. A töredezettségmentes mutató mozgásnak és az egyedi gomboknak köszönhetően a kronográf időmérés még pontosabb lett, a mutató azonnal megáll a gomb megnyomásakor.

Fontos és igen hasznos tulajdonsága a 9R86 szerkezetnek, hogy a 72 órás járástartalék abban az esetben is fennáll, ha a kronográf funkció is használatban volt ez idő alatt.

A szerkezet számos újítást és szabadalmat jegyez, ezek közül a fontosabbak:

  • 50 köves szerkezet
  • oszlopkerekes kronográf szerkezet a precíz, hibamentes kronográf működtetésért
  • az erőátviteli rendszer egyedi kialakítása miatt a másodperc mutató nem ugrik a mérés indításakor – precízebb és pontosabb mérés
  • READY/START rendszer - két lépcsős gombnyomás, mely kiküszöböli a hagyományos kronográfoknál előforduló hibalehetőséget, mely a gomb lenyomása és a mutató megindulása közötti eltérésben jelentkezik
  • koronazáras kronográf gomb – megakadályozza a gombok véletlen megnyomását, indítás után rögzíthető a START funkció, így biztosabb mérést tesz lehetővé

Egy Spring Drive 9R86 szerkezettel szerelt Grand Seiko típus:

Grand Seiko SBGC201

Seiko Spring Drive 9R01

A Spring Drive szerkezetek 72 órás járástartaléka is messze az átlag szerkezetek felett van (különösen a rendkívül pontos szerkezetek fényében), de a japán Micro Artist Studio mérnökeinek még ezt is sikerült túlszárnyalniuk.

Nem is akárhogyan.

Az 56 köves szerkezet (még a rendkívül összetett felépítésű Spring Drive kronográf szerkezet, a 9R86 is „csak” 50 köves) járástartaléka hihetetlen, 192 órás, vagyis 8 napos. Ennek eléréséhez a hagyományos egy főrugó helyett három (!) darabot használtak, és sikeresen csökkentették a szerkezet súrlódását, így az ezekből a megoldásokból eredő nyereségekkel végül megalkották ezt a különleges szerkezeti remekművet.

A hagyományos óraszerkezetekben a fogaskerekek és egyéb alkatrészek egy úgynevezett alaplapon találhatóak, melyeken a stabil elhelyezkedésüket egy öket összekötő és tartó elem, a híd biztosítja. A Seiko Spring Drive 9R01 szerkezetében ezt egyedi megoldással, egy elemként alkották meg, így tartósabb és lényegesen vékonyabb szerkezetet tudtak kialakítani.
A szerkezet fejlesztője a többek között a Credor megalkotásáért is felelős Micro Artist Studio volt, a Japán központi hegységének lábainál fekvő Shio-jiri-ben. A stúdió ablakából látható hegyek ihlették a szerkezet hátlapjának kialakítását is, így tisztelegve Japán évezredes tradíciói előtt.
Grand Seiko SBGD001J

A sorozat eddig megjelent részei:

SEIKO SPRING DRIVE – tökéletességre törekedve I. rész

SEIKO SPRING DRIVE – tökéletességre törekedve II. rész

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK