2019. 05. 19.

Seiko Spring Drive Day 2019 – az órakészítés ünnepe

Felejthetetlen élményben volt része annak a több, mint 200 hazai órarajongónak, aki bejuthatott a Seiko Spring Drive Day eseményére, ahol a Grand Seiko műhelyének órásmestere, Mr. Takuya Nishinaka élőben keltett életre egy Spring Drive kalibert. A japán fiatalember példát mutatott szerénységből, az órák iránti alázatból és a tudásból is, amely mindezt lehetővé tette.

Spring Drive Day, az órakészítés ünnepe, dupla teltházzal

A rendezvénysorozat hazai állomása rendhagyó volt minden eddigi óraipari rendezvényhez képest. Nem kiállítás volt, bár bemutattunk újdonságokat és Seiko legendákat egyaránt, nem találkozó volt, bár a Seiko elkötelezett rajongói mind ott voltak, és nem száraz szakmai előadás volt, mert mindenki csillogó szemmel indult haza az est végén…

A Seiko Spring Drive Day keretében a japánból érkezett órásmester a közönség előtt, a színpadon felállított asztalánál szerel össze és kelt életre egy Spring Drive kalibert, melyet kivetítve követhettünk végig. A teljes műveletet egy szakember közvetítette, így a kevéssé hozzáértő, de az órát szerető nézők is pontosan érthették végig, mi történik.

A rendezvény helyszíne, a Margitszigeti Casino épülete korlátozott létszámot tud befogadni, így eredetileg 120 fő részére hirdettük meg az eseményt. Hamar látni kellett azonban, hogy a magyarországi órarajongók között szép számmal vannak, akiket ilyen mélységében érdekel a Seiko világa, így mivel Mr. Takuya Nishinaka időbeosztása szerencsésen lehetővé tette, egy nulladik napon azok is láthatták előadását, akik az első körben már nem tudtak regisztrálni.

Szakértelem, hiteles forrásból

Egy szakmai nap akkor teljes, ha a résztvevői komoly rálátással bírnak a szakmára és a Seiko vállaltára egyaránt. A színpadon ebből nem volt hiány, hiszen Mr. Takuya Nishinaka mellett részt vett az estén a Seiko európai sales és marketing menedzsere, Mr. Takao Chiba és a kelet-európai igazgató, Patricio Testart is, természetesen a hazai képviselet vezetőjével és egy műsorvezetővel, aki szintén rendszeres résztvevője ezeknek a szakmai eseményeknek.

A kommunikáció japán-angol-magyar nyelven folyt, ennek ellenére teljes volt az összhang a színpadon és a közönség soraiban is, mindenkit összekötött a szenvedélye az órák iránt.

Spring Drive kaliber életre keltve

Mr. Takuya Nishinaka egy Grand Seiko „Snowflake” modellt keltett életre mindannyiunk szeme láttára, melynek Spring Drive 9R65 szerkezete 300 alkatrészből áll. Lenyűgöző magabiztossággal kezelve apró szerszámait, a mester nagyjából 40 perc alatt elkészült a teljes összeszereléssel. A folyamat alatt végig lehetett látni, hogy tökéletesen tisztában van a Spring Drive kaliber működésével, és gondolkodás nélkül, magabiztosan illesztette a helyére az alkatrészeit a megfelelő sorrendben.

Megtudhattunk sok érdekes részletet a munkájáról, mint például az apró csavarok meghúzási nyomatékáról, vagy a mutatók felhelyezésének fortélyairól – minden kérdésre szívesen válaszolt, és minden kérdésre tudott is válaszolni.

Mr. Takuya Nishinaka, a Grand Seiko órásmestere

Ki is ez a japán fiatalember, aki ekkora szakértelemmel bír egy nem mindennapi szerkezetről is? Fontos tisztázni, hogy esetében az órásmester nem a nálunk megszokott kifejezés, az angolban használt „master craftsman” jobban leírja a tudásának színvonalát. Ő az egyike a kilenc embernek Japánban, aki Grand Seiko kalibert szerelhet össze, és ő az közülük, aki az új kollégákat megtanítja erre a folyamatra, melyre 4-5 évre van szükség.

Az 1992-es születésű Mr. Takuya Nishinaka már 2009 óta a Seiko Epson csapatát erősítette, majd 2013-2017 között a Takumi stúdióban készített Grand Seiko modelleket. 2018-tól már csak a szerkezetekkel foglalkozott, és szintén ettől az évtől ő képzi a kollégákat.

2012-ben, mindössze 20 évesen már ezüstérmes volt a Nagano Technical Skill Olympic rendezvényen, és még ugyanebben az évben a hazai versenyen aranyéremmel végezhetett. 2017 óta rendelkezik a Japánban kiadott hivatalos első osztályú órásmester minősítéssel is, melyet most Magyarországon is megerősített.

Elkötelezettségéről és alázatáról is tanúbizonyságot téve állta a hazai rajongók rohamát, és mosolyogva osztogatta autogramkártyáját és fotózkodott mindenkivel, aki velünk együtt büszke volt arra, hogy részese lehetett ennek az estének.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK