2022. 12. 09.

Prospex “Tropical lagoon” újdonságok, avagy Arnie és a teknős újabb vizes kalandjai

A legnagyobb nevek közé tartozik egyértelműen mind a Seiko “Turtle”, mind az “Arnie” becenévre hallgató modellek sora a márka másfél évszázados történetében. A szürke téli hónapokban éppen jókor érkezik a két vidám, nyári vizes kalandokat idéző színösszeállítású modell, az SNJ039P1 “Arnie” és az SRPJ35K1 “Turtle” a trópusi lagúnák színeiben.

Seiko búvárórák - megmártózva a sikerben

Sokszor leírtuk már, hogy a Seiko az egyik legsikeresebb, legismertebb és legelismertebb szereplője a búvárórák igen népszerű piacának. A búvárórák sikerének titka összetett, a robosztus megjelenésük, a kiemelkedő vízállóságuk adta mindennapi biztonság és a rendkívül széles kínálatuk design, méret és árkategóriák terén a hétköznapok kihívásainak tökéletesen megfelelő órákat adnak. A Seiko már a hatvanas évek óta otthonosan mozog ezen a területen, az elsők között volt a vízállóság növelése és a kaliberek fejlesztése terén is, és számolatlanul jegyeztette be a szabadalmakat, amelyek azóta a búvárórák világának alapjait adják.

Az egyik ilyen modell a sikeresek között is kiemelkedik, a “Turtle”, vagyis “Teknős” néven ismert búváróra, amely a hetvenes évek második felében született. A design időtállóságát mi sem jellemzi jobban, mint az 1976-ban készült forma máig tartó sikere, ez a modell az egyik legnagyobb név a Seiko búvárórái között ma is.

A jellegzetes tokforma, amelyről a becenevét is kapta a modell, egyszerre kényelmes és látványos, a 4 óránál elhelyezett koronájának köszönhetően pedig az első hallásra nagynak tűnő mérete (45.0 mm az átmérője) ellenére is kényelmes viselet.

Hybrid diver Arnie

A másik most érkező újdonság története sem kevésbé érdekes, az első Seiko “hybrid diver” modell, a H558 1982-ben jelent meg, az analóg és digitális kijelzést egyszerre használó, méretes búváróra hamar sikeres lett a stílus rajongói között. 

Ezt a sikert aztán egy olyan szereplő erősítette tovább, akiről a becenevét is kapta a modell, ő nem más volt, mint a hollywoodi színészlegenda, Arnold Schwarzenegger, a Commando, a Predator és még számolatlan akciófilm hőse. Arnie, ahogy a színészt nevezik nem csak a filmvásznon viselte több alkalommal ezt az órát, de a mindennapokban is sokszor feltűnt a csuklóján, innen az “Arnie” becenév ennek a modellnek.

Seiko Prospex SRPJ35K1 Special edition “Tropical Lagoon Turtle”

A most érkező újdonság a híres elődjével szinte teljesen megegyező formában látott napvilágot. Az új SRPJ35K1 modell színvilága frissült, és egy kis színt hoz a téli hónapok szürkeségébe, a kék és tengerzöld színek kombinációja valóban a trópusi lagúnák hangulatát adja vissza. Érdekesség, hogy a mutatók színe különbözik, a nagymutató zöldje a búvárlünetta 0-20 perc közötti beosztásának színével egyezik.

A számlap a hagyományoknak megfelelően fekete-fehér, kontrasztos, jól olvasható, ahogy azt egy búvárórától el is várhatjuk, a mutatók és indexek LumiBrite festése pedig erősen foszforeszkál. A frissített ISO szabványnak való megfelelés miatt egy új index jelent meg a számlapon, 3 óránál, a dátumablak mellett, így már minden óránál látható a jelzés sötétben is.

A tok is az ISO szabványnak megfelelő diver’s 200m vízállóságú, így bármilyen átlagos vizes tevékenységhez megfelel, amivel a hétköznapokban találkozhatunk, nemesacélból készül a fémcsattal együtt.

Az óra szerkezete a sokszor bizonyított és jól bevált Seiko 4R36 mechanikus automata kaliber, naptárral és a hét napjának kijelzésével - a hétköznapok egyszerű igáslova, hosszú évtizedekig szolgálva viselőjét.

Seiko Prospex SNJ039P1 Special edition “Tropical Lagoon Arnie”

A legszebb hagyományokat idézi a formájával, az új “Arnie” sorozat hűen követi a nyolcvanas évekbeli elődje megjelenését. A H851 kaliber egy teljesen mai, Solar kvarc szerkezet, amely a működéséhez szükséges energiát teljes egészében a fény (legyen az napfény vagy akár mesterséges fény) energiájának felhasználásával nyeri, fenntartható és zöld.

A hidrid kivitel is megmaradt, fent a digitális kijelző, az alsó részen az analóg felület, a színvilága pedig itt is a “Tropical Lagoon” nyáridéző kékeszöldje,amely a mutató és a lünetta festése mellett a gombokat díszítő csíkon is feltűnik.

A vízállóság természetesen az SNJ039P1 modellnél is diver’s 200m, nyugodtan használható akár vizes sportokhoz is, és a szilikon szíj is tökéletes társ lesz ebben.

Seiko Prospex SRPJ35K1 és SNJ039P1 technikai adatok

SRPJ35

SNJ039

Kaliber

4R36

H851

Járástartalék 

41 óra

6 hónap

Tok átmérő

45 mm

47.8 mm

Tok vastagság

13.4 mm

13.8 mm

Tok anyaga

nemesacél

nemesacél

Szíj anyaga

nemesacél

szilikon

Óraüveg

Hardlex kristály

Hardlex kristály

Vízállóság

diver’s 200m

diver’s 200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK