2023. 12. 26.

Presage Style 60’s különlegesség érkezik - SRPK61J1 Crown Chronograph 60th Anniversary limited edition

 

Egy óragyár történetének vannak olyan mérföldkövei, amelyek alapjaiban határozzák meg a további útját. Ilyen modell volt a Seiko történetében a Crown Chronograph is, amely a megjelenése után hat évtizeddel éppoly aktuális, mint amikor először bemutatkozott. 2024-ben 60 éves a legenda, és mi lehetne szebb köszöntése, mint egy limitált kiadású modell az eredeti darab stílusjegyeinek hű újraformálásával - érkezik a Presage Style 60’s sorozatának legújabb tagja, az SRPK61J1.

Crown Chronograph, a stílusteremtő forma

Egy új óra tervezésekor a legnagyobb kihívások egyike a design terén az egyediség, valami olyan stílus megformálása, ami egyrészt korábban nem készült még, másrészt várhatóan hosszú ideig aktuális marad majd. Kettős feladat, dupla kihívás várt a Seiko tervezőgárdájára akkor, amikor nekiálltak formába önteni az első japán kronográfot a hatvanas évek legelején.

 

 

Amikor a Seiko 1960-ban elnyerte a jogot a XVIII. nyári olimpia hivatalos időmérői feladatainak teljesítésére, mindössze 4 évet kapott arra, hogy a semmiből megteremtsen egy teljes időmérő rendszert, amely képes egy olimpián felmerülő valamennyi mérési feladat tökéletes, precíz ellátására. A japán mérnökök belendültek, és 1964-re elkészült az 1278 darab hitelesített időmérő, amelyek a hőkompenzált kvarc asztali órától a vertikális kuplunggal készült mechanikus kronográfig minden sportág részére megoldást nyújtottak.

 

Az új sportidőmérők egyik legjellegzetesebb darabja lett az 1964-ben bemutatott Crown Chronograph, amely az egy nyomógombos (monopusher) kialakításával és kézihúzós szerkezetével öt évvel előzte meg a szintén legendává vált mechanikus automata kronográfot, amellyel a Seiko ismét az elsők közé került.

Új idők, új technikák, hagyományos értékek - Presage Style 60’s a vintage kedvelőinek

 

 

Egyre jobban felerősödik a világban az igény a hagyományos értékek iránt, sorra térnek vissza a vintage és retro stílusok is a mindennapokba. Legyen szó ruházatról, háztartási gépekről vagy akár órákról, a vintage mindig nyerő.

Ezt felismerve készítette el a Seiko a Presage kollekció egyik legnépszerűbb sorozatát Style 60’s néven - a nevében benne van minden, amit képvisel, a hatvanas évek barátságos stílusa, egyedi hangulata és az apró részletek, amelyek jól adják át a kor stílusát.

 

 

A hat évtized azonban nem telt el fejlődés nélkül, így a technika már teljesen mai, a felhasznált anyagok, a műszaki jellemzők és a szerkezetek is a legfrissebbek.

A sorozat valamennyi modellje sikerré vált, és most egy olyan limitált kiadású darabbal egészül ki, amely a megszólalásig megegyezik a hatvanas évek ikonikus Crown Chronograph órájával.

Presage SRPK61J1 Crown Chronograph 60th Anniversary limited edition, egy darabka Seiko történelem

A két órát egymás mellé téve keresni kell a különbségeket. A tok formája hűen követi az eredeti modellét, a 39.5 mm-es átmérője pedig a mai kor elvárásaihoz igazodva kényelmesen hordhatóvá teszi az SRPK61J1 modellt. 

 

 

Ahol változás érhető tetten, az a korona, amely nagyobb lett és a Presage modellek jellegzetes “S” logóját viseli, illetve a nyomógomb hiánya, hiszen ez a darab nem kronográf kalibert kapott.

A hatvanas évek egyik jellegzetes stílusa volt az ötrészes fémszíjak használata a sportos órákon, ilyen volt az elődmodellen és ilyennel készült az SRPK61J1 is a tökéletesen kidolgozott, szálcsiszolt és polírozott felületeivel.

 

 

A számlap mit sem változva hirdeti a stílus időtlenségét, hat évtized után még mindig kifogástalan a design. A jellegzetes dupla indexek, a kard formájú mutatók és a többdimenziós számlap kialakítás a fekete lünettával első pillantásra felismerhetővé teszik az órát, amely egyszerre egy klasszikus Seiko és egy modern, vintage stílusú Presage Style 60’s modell.

 

 

Az SRPK61J1 modell a Presage sorozat tagja, így természetesen mechanikus automata szerkezetet kapott, a 4R35 kaliber egy megbízható, sokat bizonyított darab dátum kijelzéssel, amely ennél a modellnél 4 és 5 óra között, egy kerek dátumablak mögött helyezkedik el (az eredeti Crown Chronograph órákon nem volt dátum kijelzés).

 

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

A szerkezetet működés közben is megfigyelhetjük az üvegbetétes hátlapon át, így látható az arany színű rotor is, amely jól kiegészíti az óra megjelenését.

 

 

Különleges kiadáshoz egyedi csomagolás is jár, a Presage SRPK61J1 modell vintage hangulatú dobozban érkezik, így teljessé válik a Style 60’s sorozat hangulata.

 

Presage SRPK61J1 Crown Chronograph 60th Anniversary limited edition technikai adatok

 

Megnézem az óra adatlapját / SRPK61J1 ›››

 

SRPK61J1 - az 5000 darabos limitált kiadású óra érkezését 2024 januárjára várjuk, az ára 230.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 4R35 mechanikus automata
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 39.50 mm
  • Tok vastagság: 12.0 mm
  • Tok anyaga: nemesacél 
  • Szíj anyaga: nemesacél 
  • Óraüveg: Hardlex 
  • Vízállóság: 5 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 5000

 

Nézd meg az óráról szóló videónkat!

 

TOVÁBBI CIKKEK