2021. 04. 20.

Seiko Astron SSH097J1 X Kojima Productions limited edition - játszani csak komolyan érdemes

A Seiko mára japán popkultúra részévé vált, olyan részévé, amely szívesen működik együtt másokkal. Ilyen együttműködésnek köszönhetjük az egyik legújabb Seiko Astron SSH097J1 modellt is, mely a sikeres japán videojáték stúdióval, a Kojima Productions csapatával közös koprodukcióban készült, és egyesíti magában a csúcstechnológiát mind az óraipar, mind a videojátékok oldalról.

Japán, a videojáték kultúra és a Kojima productions

A videojátékok története egészen 1966-ig nyúlik vissza, és ezer szállal kötődik Japánhoz. Ebben az évben jelent meg az első, kifejezetten játékra szánt gép a Sega fejlesztésében, majd 1972-ben megérkezett az első arcade (játéktermi, pénzbedobós rendszerű) játék, az Atari nevével fémjelzett Pong.

A videojátékok története innentől rendkívüli sebességgel fejlődött, és hamar megjelentek az otthoni felhasználásra szánt gépek is, érkezett a Nintendo és a Sony saját gépe is, és Japán után meghódították az egész világot.

A videojáték kultúra a mai napig töretlenül virágzik, és (dollár)milliárdos üzletággá nőtte ki magát, hatalmas vállalatok ontják magukból a játékokat, és fejlesztik az ezekhez szükséges technológiát.

A legnagyobb fejlesztő cégekből sok kisebb, független stúdió alakult ki az évtizedek alatt, akik a saját elképzeléseiket szerették volna megvalósítani. Ezt az utat járta be Hideo Kojima is, amikor először 2005-ben megalapította a nevével fémjelzett fejlesztő stúdiót, ekkor még a Konami szárnyai alatt. 

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

10 évre rá a stúdió előbb ideiglenesen megszűnt, majd újra is alakult, immár függetlenként, és 2015-től a Kojima Productions már teljes egészében az alapító cégeként dolgozhat tovább. A bemutatkozás sikeres volt, az első játék, a Death Stranding 2020-ban a játékipar legnagyobb díjaként számontartott Golden Joystick Awards 2020 megmérettetésen megkapta a “PC game of the year” címet.

A Seiko Astron GPS Solar technológia és a Kojima Productions - csúcstechnológia a mindennapokban

A Seiko az óraipar egyik úttörője, a technológiai fejlesztések és azok átültetése a mindennapi, bárki számára elérhető modellekbe vitathatatlan érdeme.

Gondoljunk csak az 1969-ben elsőként megjelentetett kvarc karórára, vagy az ennek a szellemi örököseként, azonos néven érkezett folytatására 2012-ben, a Seiko Astron GPS Solar modellre.

Mindkét óra csúcstechnológiát képviselt a maga korában, korábban elképzelhetetlen pontosságot hozva az órák világába, és az időmérés alapja mégiscsak ez.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

Ezt az utat járta be a Kojima Productions is a maga területén, amikor elkészítette a díjnyertes címet, mely egy új szintre emelte a játékélményt mind a rendkívül realisztikus képi világával, mind az igen összetett játékvezetésével.

A két japán high-tech gondolkodó végül egymásra talált, és egy Astron modell erejéig egyesítették erőiket - a Seiko adta a technológiát, a Kojima Productions pedig a design-t.

Seiko Astron SSH097J1 X Kojima Production limited edition, a legkomolyabb játékos

A Seiko Astron GPS Solar technológia működéséről korábban már olvashattál nálunk, a GPS műholdak által sugárzott jelet feldolgozva, annak atomórával szinkronizált idejét használva a pontosításhoz garantálja a rendkívüli pontosságot.

Tudtad? Az atomóra pontossága, melyet a Seiko Astron GPS Solar kaliberek is használnak, mindössze egyetlen másodperc járáseltérést enged 100.000 évente. Természetesen ahhoz, hogy ezt a rendkívüli értéket az óra is tartani tudja, szükség van a rendszeres kapcsolatra a műholdak és a kaliber között, melyhez a szabad ég alatti rálátás szükséges a műholdakra.

Teszi mindezt naponta több alkalommal automatikusan kapcsolódva a műholdas jelhez, melyben a speciális kör alakú antennája is segít. A technológia varázsát a méretei adják, az SSH097J modellben is megtalálható 5X53 GPS Solar kaliber a valaha volt legfejlettebb darab, a legvékonyabb és a legkisebb, amely az Astron modellek új generációjának méreteit is engedte csökkenteni.

A kaliber működését ráadásul a Seiko solar technológiája biztosítja, mely a fény energiáját felhasználva egy teljes feltöltéssel hat hónapig képes működni akár teljes sötétségben is, az energiatakarékos funkcióját aktiválva pedig ugyanez a feltöltés két évre is elegendő lesz, megtartva a pontos időt és dátumot.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

Seiko Astron SSH097J1

Ludens, a játékos design alapja

A Kojima Productions emblematikus figurája Ludens (vagyis latinul játékos), a különleges páncélzattal bíró harcos. Ezt a figurát használja a cég a logójában, és ez a logó jelenik meg a Seiko és a Kojima közös modelljének minden részletében is.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

A számlap karbonszálas mintázata Ludens maszkját idézi fel, az arany kiegészítők a páncélzatának színeit kapták, a segédszámlapon pedig maga a Ludens logó is megjelenik.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

A lünetta is magán hordozza az együttműködés apró jeleit, az UTC kódok betűtípusa megegyezik a Kojima Productions logóéval, és hat óránál megjelenik a stúdió jelmondata is: “From Sapiens to Ludens”.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

A fémszíj titánból készül, és a szuperkemény, “Super-hard coating” bevonatának színe szintén a névadó figura páncéljával azonosul.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

A hátlap sem mindennapi megjelenést kapott, arany színben pompázik, és a Kojima Productions logója mellett megjelenik rajta a Limited Edition kiadás és annak sorszáma is - mert ez a modell mindössze ezer darabban készült.

Astron SSH097J1 Kojima limited edition

A különleges megjelenést megkoronázza a különleges csomagolás is, az egyedi díszdoboz tartalmaz egy-egy személyes üzenetet a stúdió alapítójától, Hideo Kojima-tól és a művészeti vezetőjétől, Yoji Shinkawa-tól is.

A Seiko Astron új, 3 pozíciós finomállításos zárszerkezetének működése

[embed]https://youtu.be/RqICaaDS8JQ[/embed]

Seiko Astron GPS Solar SSH093J1 limited edition technikai adatok

  • 5X53 GPS Solar kaliber
  • 6 hónap járástartalék (energiakímélő üzemmódban 2 év)
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes réteggel 
  • titán tok és szíj éjfekete bevonattal 
  • Smart adjuster csat (finomállítású zárrendszer)
  • 200m (20 Bar) vízállóság
  • tok átmérő 42.8 mm
  • tok vastagság 14.7 mm
  • súly: 103 g
  • 1000 darabos limitált kiadás egyedi díszdobozban

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK