2022. 09. 05.

Style 60’s újdonságok - töretlen retro sikerek

Alig egy éve érkezett a Seiko Presage Style 60’s sorozata, máris egy klasszikusról beszélhetünk. Az ok egyszerű, a stílus, ahogy a név is sugallja, valami olyan, ami bár teljesen új a Presage kollekción belül, mégis jól ismerjük, hiszen egy olyan korszakot idéz, amely az aranykor kezdete volt, a maga sikkes és időtlen stílusával. Most három új modellel bővül a sorozat, hiánypótló darabok jönnek.

Seiko Presage Style 60’s, mert a retro örök

A Seiko mindig jó érzékkel nyúlt vissza a saját gyökereihez. A korszakalkotó darabok időről-időre visszatérnek, a legendás modellek formái, stílusa visszaköszönnek a 21. század technikájával felvértezve, hogy a ma órakedvelőinek is jusson abból a Seiko érzésből, amely a hatvanas-hetvenes éveket tette olyannyira emlékezetessé. 

Nem véletlen a korszak, a Seiko egyik legnagyobb elismerését kapta akkor, amikor a Tokióban megrendezett XVIII. nyári olimpiai játékok hivatalos időmérője lehetett. Az 1960-tól kezdődő felkészülési időszak alatt hihetetlen mértékű műszaki fejlesztés készült, és olyan modellek láthattak napvilágot az olimpiára, mit a Seiko Crown chronograph, amely a Seiko és persze egész Japán első mechanikus kronográf karórája volt.

A modell lelke a Cal.5719 mechanikus, kézihúzós kronográf kaliber volt. Ennek érdekessége a “monopusher” néven ismert megoldás, amely egy a korona felett elhelyezett méretes nyomógomb segítségével vezérelte a kronográf funkciókat.

A szerkezet jelentőségét növeli az a tény, hogy bár a világon az elsők között készítette el az automata oszlopkerekes kronográf kaliberét a Seiko, de azt csak öt évvel később, 1969-ben mutatták be, míg a Seiko Crown Chronograph már 1964-ben megjelent.

A Seiko Crown Chronograph egyedi megjelenése is olyannyira időtálló, hogy a design elemei szinte változtatás nélkül élhetnek tovább a Presage Style 60’s sorozatában.

Három új Style 60’s modell, három stílus közös értékekkel

A most érkező három új Presage modell mindegyike önálló egyéniség, saját stílussal, ám szigorúan ragaszkodva a sorozat alapértékeihez. A klasszikus kerek tokforma, a jellegzetes, hangsúlyos lünetta és a domború óraüveg mind a sorozat alapvető stílusjegyei, az újdonságok főleg színvilágukban különböznek egymástól. 

A tok átmérője maradt 40.8 mm, vastagsága 14.3 mm - ezek a méretek a hatvanas években még nagynak számítottak volna, a mai kor méretei között azonban a visszafogott átlagot testesítik meg.

Seiko Presage Style 60’s SSA453J1 “Denim”

A három újdonság közül talán az SSA453J1 modell a legösszetettebb. A megjelenését nagyban meghatározza a 4R39 kaliber, amely több szempontból sem hagyományos, bár az egyik legmegbízhatóbb, legtöbbet használt szerkezet egyik változata. A Seiko 4R sorozatába tartozó mechanikus automata kaliberek híresek megbízhatóságukról, munkabírásukról - kellő karbantartás mellett ezek a szerkezetek hosszú évtizedekig szolgálnak majd.

A 4R39 kaliber különlegessége egyészt az úgynevezett “open heart” megoldás, amelynek segítségével az áttört számlapon keresztül működése közben láthatjuk a mechanikus óraszerkezetek “szívét”, a folyamatos pulzáló mozgást végző billegőt, amely egy kicsit leegyszerűsítve a rugók és fogaskerekek összetett rendszeréből álló óraszerkezet egyenletes és folyamatos járásáért felel.

A látvány mellett még egy érdekessége van ennek a kalibernek - hiányzik róla a dátum komplikáció, vagyis nem jelzi ki a hónapok és napok aktuális állapotát, ellenben kapott egy 24 órás segédszámlapot, amely folyamatosan jelzi, a nap mely szakaszában járunk éppen. 

A farmerkék számlap a barna Nato szíjjal és a szépia tónusú Lumibrite foszforeszkáló festéssel a mutatókon és az indexek tövében együtt tökéletesen hozza a retro érzést, de a modern kaliber és a felhasznált nemes anyagok egy abszolút mai modellt teremtettek.

Seiko Presage Style 60’s SRPH93J1 “Ruby”

A klasszikus színek soha nem mennek ki a divatból. Ez vezérelte a designereket a Presage SRPH93J1 modell megalkotásakor, így a kellemes bézs számlappal harmonizáló barnásvörös lünetta a jól ismert tokformával és a fémszíjjal együtt 60 évvel repítenek vissza az időben bárkit, aki ezt az órát felcsatolja a csuklójára. 

Hagyományos, visszafogott megjelenést kapott a 4R35 kalibernek köszönhetően, és még arra is külön hangsúlyt fektetett a tervezője, hogy a vintage óráknál megszokott fémkeretet is megkapja a dátumablak, mivel ez a kaliber dátum komplikációt is kapott.

Az indexek a Seiko Presage Style 60’s modelleknél megszokott stílusban duplán, illetve a 12-es index esetében triplán metszettek, ami szinten egy jellegzetes apró részlete volt a hatvanas-hetvenes évek óráinak. 

Az 5 Bar (50 m) vízállóság, amely mindhárom modell sajátja, megfelel a hétköznapok kihívásainak, a vízisportokhoz pedig úgysem ezt az órát választjuk majd, arra ott a Seiko Prospex búvárórák hosszú sora.

Seiko Presage Style 60’s SRPH95J1 “Stealth”

Egy kissé kilóg a sorból a Presage SRPH95J1 modell. A “Lopakodó” stílusban készült modell teljes egészében fekete, csak az indexek és a mutatók acél színe töri meg a feketeséget - ez viszont a leolvashatóságot emeli új szintre, tökéletes kontrasztot képezve a fekete számlappal.

A tok a Seiko saját “Hard coating” fekete bevonatát kapta, fekete a lünetta és fekete a vintage hatást erősítő, bőrből készült Nato szíj is. A tokfülek távolsága a másik két modellhez hasonlóan 20 mm-es, szabványos szélességű, így könnyen cserélhető lesz a szíj, ha más stílusú vagy színű szíjjal használnánk.

A kaliber ennél a modellnél is a 4R35, és a dátumablak most is megkapta a fém keretét, amely ráadásul jól kiemeli a fekete számlapon a dátumablakot, alatta a stílusában tökéletesen illeszkedő fekete dátumtárcsával, mert ezek a kis részletek teszik annyira szerethetővé a Seiko Presage modelljeit.

Seiko Presage Style 60’s SSA453J1/SRPH93J1/SRPH95J1 technikai adatok

SSA453J1 SRPH93J1 SRPH95J1
Kaliber 4R39 4R35 4R35
Járástartalék  41 óra 41 óra 41 óra
Tok átmérő 40.8 mm 40.8 mm 40.8 mm
Tok vastagság 14.3 mm 14.3 mm 14.3 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél nemesacél “Hard coating” bevonatal
Szíj anyaga nylon fém bőr
Óraüveg Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály
Vízállóság 5 Bar 5 Bar 5 Bar
[et_pb_cta title="Seiko Presage Style 60's SSA453J1" button_url="http://seikoboutique.hu/ora/ssa453j1/" url_new_window="on" button_text="MEGNÉZEM" _builder_version="4.9.2" _module_preset="default" background_color="RGBA(0,0,0,0)" custom_button="on" button_text_color="#FFFFFF" button_bg_color="#DA9A66" button_alignment="center" min_height="249px"]

Nézd meg a Seiko Seiko Presage Style 60's SSA453J1 modellt a Seiko Boutique Budapest kínálatában

[/et_pb_cta]
óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK