2017. 10. 17.

A Seiko „Varázskar”

Trimatic sztori 1. rész

Az órakészítés története folyamán számtalan próbálkozás történt már a mechanikus szerkezetek kézi felhúzásának kiváltására, de egyik sem annyira kifinomult, mint a Seiko Varázskar, avagy Magic Lever megoldás. Ez annyira sikeres lett, hogy más órakészítők szintén átvették és a mai napig használják. A mechanikus automata felhúzást segítő másik két szabadalmával együtt a Varázskar a Seiko Trimatic technológiájának egyik alapköve.

 

Húzzuk fel az óránkat – hogyan is működik ez?

A rugót többféleképpen tudjuk ellátni energiával, a klasszikus módszer a felhúzás, itt kézzel forgatjuk a koronát addig, amíg a rugó teljesen feszes nem lesz. Ez, bár viszonylag gyorsan történik, csak egyirányú mozgást ad át.

Másik, manapság a legnépszerűbb módszer az automata felhúzás. Ebben az esetben egy oszcilláló súly állítja elő a mozgási energiát, ami felhúzza (megfeszíti) a rugót, hogy az óra folyamatosan járhasson. A súly az óraszerkezet közepén rögzítve szabadon forog a kéz mozgatása közben előre-hátra, sőt körbe is fordulhat. A súly össze van kapcsolva a felhúzó tengellyel, így ahogy forog, folyamatosan forgat egy fogaskereket, ami átadja a rugónak ezt az energiát.

Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű mozgások vannak kicsit bonyolultabban összeszervezve, és a végén az óra járni kezd… Igen ám, de az automata szerkezet felhúzásánál is először csak egy irányba tudott forogni a felhúzást végző fogaskerék, vagyis a súly oda-vissza mozgásának csak a felét hasznosíthatta. Ez egyrészt nem elég hatékony, másrészt ebből előállhatott az a helyzet, hogy kevesebb mozgás esetén nem tudott elegendő mozgási energiát tárolni a rugó – egyszerűbben: az óra szép lassan megállt.

Hatékonyságnövelés Seiko módra – nem végzünk félmunkát

A probléma tehát adott volt, a megoldást pedig ott kellett keresni, ahol már korábban is többen próbálkoztak: meg kellett oldani, hogy az automata szerkezet rotorjának (a rotor az oszcilláló súly neve az óraiparban) mindkét irányú forgása hasznosítva legyen.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhúzás hatékonysága a duplájára növelhető, ha nem csak az egyik irányba húzás képes megforgatni a rugót feszítő kis fogaskereket. Ez azonban azonnal felvetett egy újabb kérdést, hogyan lehetséges egy rugót megfeszíteni oda-vissza mozgó fogaskerékkel?

A válasz egyszerű: sehogy. Hiszen, ha odafelé felhúzzuk a rugót, a fordított irányú mozgással azonnal le is eresztjük, így gyakorlatilag nem is csináltunk semmit.

A zseniális megoldást a japán mérnökök fejlesztették ki, és ez lett az azóta is első számú megoldás, a Seiko Magic Lever, a Varázskar.

Seiko Magic Lever – 50 éve az első

1959 – egy új technológia születik. A Magic Lever („Varázskar” a legjobb fordítása a formája miatt) ekkor jelent meg először egy automata szerkezetben, hosszú évtizedekre biztosítva a helyét, hiszen azóta sem sikerült sehol kifejleszteni jobb megoldást.

Az ismert tény, hogy egy karóra (és általában minden mechanikus óra) működéséhez szükséges energiát egy rugó szolgáltatja. A rugó az egyik leghatékonyabb eszköz a mozgási energia tárolására, de ahhoz, hogy a mozgási energiát le tudja adni, azt először nekünk kell átadni a rugónak.

A megoldás így utólag tényleg nagyon egyszerű, mint általában a legnagyobb ötletek a történelemben mindig. A Magic Lever egy kis kar, ami két oldalról kapaszkodik a fogaskerék fogaiba, egyik oldalról húzva, a másikról tolva azt. Így mindegy, melyik irányba fordul a súly az óra hátulján, mindkét irányból meg tudja forgatni a fogaskereket, és ezzel tud egy kicsit még feszíteni a rugón.

Ugye, nem is olyan bonyolult? Ezzel a megoldással a duplájára nő a hatékonyság, azaz fele annyi mozgással is fel lehet húzni annyira a szerkezetet, mint korábban. Ez egyben a mai napig biztosítja, hogy már egy kevesebbet mozgó ember csuklóján is képes legyen folyamatos viselés mellett felhúzott állapotban maradni az óra.

A Varázskar (Magic Lever) másik két kiváló fejlesztéssel együtt a Trimatic technológia része, amely a Seiko mechanikus automata órákban található meg.

 

Presage kollekció, Trimatic megoldásokkal

A Seiko Presage kollekciója az egyik legaktívabb Trimatic (és ezzel Magic Lever) megoldásokat használó modellcsalád, hiszen csak automata szerkezettel készül. Jellegzetes tagja az SPB059J1típus, amely egy tisztelgés az első SEIKO karóra, az 1913-ban megjelent Seiko Laurel előtt. A számlap megjelenése szinte megegyezik az eredetivel, de zománc bevonata igazán egyedivé és különlegessé teszi. Szerkezete, a 6R27 automata, egy kiforrott és megbízható darab, ez és a minőségi nemesacél tok, a zafír óraüveg a zománcozott számlappal nem mindennapi élményt nyújt, ahányszor a viselője csak rápillant.
Seiko Presage SPB059J1 mechanikus 6R27 szerkezettel
A SEIKO TRIMATIC SOROZAT RÉSZEIT ITT OLVASHATOD EL:
A Trimatic sztori 1. – A Seiko „Varázskar”
A Trimatic sztori 2. – Spron, a tökéletes rugó?
A Trimatic sztori 3. – Diashock, avagy fő a nyugalom

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK