2017. 10. 31.

SPRON, a tökéletes rugó?

A Trimatic sztori 2. rész
A Trimatic fejlesztéseket bemutató sorozatunk első részében a Magic Lever, vagyis a Varázskar volt terítéken, mely a hatékony felhúzásért felel. A mostani részben nézzük meg, mi tárolja a Varázskar által összegyűjtött energiát, jöjjön a SPRON rugó bemutatása.

Tudtad?

A főrugó az óraszerkezet energiaellátásáért felel, azt feszítjük meg, amikor kézzel vagy a rotor (és persze a Varázskar) segítségével felhúzzuk az óránkat. A rugóban tárolt mozgási energia egyenletes leadását pedig a szabályozórugó (hajszálrugó) segíti, amely lényegesen finomabb anyag, mint maga a főrugó.

Mitől több? – A SPRON jellemzői

Maga a SPRON az anyag, amiből ezek a rugók készülnek, a neve a „SPRING MICRON” szavakból ered. Egy egyedileg kikísérletezett, rendkívüli rugalmasságú Co-Ni (kobalt és nikkel) alapú fém, mely sajátos anyagjellemzőivel lehetővé teszi a nagy precizitású rugók gyártását.

És az óraiparnak éppen erre van szüksége. Nem véletlen, hogy a legnagyobbak fejlesztenek és gyártanak saját maguknak ebből az alkatrészből. A különböző területekre különböző anyagokra van szükség, így a rugók alapanyagai is eltérőek. A Seiko főrugók jellemzően SPRON 510 és SPRON 530 típusúak, míg a hajszálrugók a SPRON 200 és SPRON 600 jelzésűek.

A saját fejlesztésű Seiko Spron rugók hosszabban és egyenletesebben képesek leadni az általuk tárolt mozgási energiát, így kiegyensúlyozottabb járást is biztosítanak a meghajtott szerkezeteknek, vagyis az órának. A hagyományos rugókénál hosszabb élettartam szintén nagy előny, ugyanazt a minőséget tovább képesek produkálni hagyományos társaiknál.

A rugó evolúciója – Seiko Spron

Talán nem tűnik olyan fontosnak egy egyszerű rugó egy mechanikus szerkezetben elsőre. Pedig nagyon is az, az egyik legfontosabb eleme a kis gépezetnek, az automata óraszerkezeteknek.

Rugó nélkül nincs energia, ami hajtaná az órát, rugó nélkül nincs, ami szabályozná a mozgását, így a Seiko is időben felismerte, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektet erre az apró alkatrészre, annál tökéletesebb lesz a végeredmény. Éppen ezért már 1956-ban megkezdődött a fejlesztés, ami azóta is folyamatos munkát jelent. A Tohoku Egyetem Anyagkutató Intézete segített ebben, és hamarosan meg is jelentek az első főrugók és szabályozórugók (hajszálrugók).
A Seiko Spron fejlesztése és a főbb dátumok

Ha Trimatic, akkor Seiko Presage

A Seiko Presage órái a tökéletes hordozói a Trimatic technológiáknak, hiszen csak mechanikus automata szerkezetekkel készülnek, így minden Presage-ben ott egy darab a Trimatic történetéből, ott egy Magic Lever és ott egy (sőt két) SPRON rugó…

A Presage vonal egyik legszebb képviselője az SPB049J1 modell, melynek egyedi formája stílusosan viseli a Trimatic technológiáival ellátott 6R15 szerkezetet, minőséget és stílust is garantálva viselőjének.

SPB049J1 mechanikus automata férfi karóra
A SEIKO TRIMATIC SOROZAT RÉSZEIT ITT OLVASHATOD EL:
A Trimatic sztori 1. – A Seiko „Varázskar”
A Trimatic sztori 2. – Spron, a tökéletes rugó?
A Trimatic sztori 3. – Diashock, avagy fő a nyugalom

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK