A korai modellek között voltak emlékezetes darabok, melyek nevét érdemes megjegyezni: az Astron, mint a világ első kvarcórája, vagy éppen a Bell-matic, ami egy ötletes mechanikával karóra létére is képes volt beállítható ébresztésre már sok évtizeddel ezelőtt is. Mára már csak a legfontosabb sorozatok kapnak gyári elnevezéseket, a megújult prémium modell, az Astron GPS vagy az Alpinist is ezek közé tartozik, de a rengeteg típus között ezek száma tényleg elenyésző…

De ki tudja ezt a sok számot megjegyezni?

Hát erről van szó: szinte senki. És ha a gyűjtők és rajongók valamit hiányolnak egy gyártó palettáján, azt előbb-utóbb mindig pótolják is, így az internet terjedésével világszerte megjelentek az emblematikus Seiko típusok becenevei is. Jellemzően az órák külseje határozza meg a ezeket a beceneveket is, a Teknőc, a Szörnyeteg vagy a Sisak mind a formájuk vagy a méreteik alapján váltak ismertté. Talán kevéssé ismert története van a Seiko 6139 órának, mely a „Pogue” becenevét nem formájáról, hanem arról kapta, aki híressé tette. William R. Pogue ezredes, a NASA űrhajósa vitte magával az űrbe a Skylab 4 projektre 1973-ban, így az első automata kronográf volt a világűrben! Ebből a híres órából - igaz már nem az eredeti szíjjal, de nagyszerű állapotban - nemrég járt nálunk egy mai napig tökéletesen működő darab.

5 ikonikus Seiko modell - 5 becenév a legismertebbek közül

A gyűjtők és Seiko rajongók körében legfelkapottabb modellek ezek, melyek már akár több típusváltást is megértek, vagy limitált kiadású sorozataik miatt kaptak saját nevet. Jöjjön öt a legnagyobbak közül, persze csak véletlenszerű sorrendben:

SEIKO TURTLE

A Teknőc, az egyik legismertebb és az egyik legrégebbi modell is, nevét egyszerűen a formájáról kapta. Első változata, a 6309 már 1976 óta a piacon van, bár már jó ideje nem gyártják, de a gyűjtők által igen kedvelt és keresett darab. 2016-ban a gyár visszahozta és megismételte a sikert, a Prospex széria tagjaként SRP775/777 típusszámmal jelent meg az új Teknőc.

Az új széria sikerét jelzi, hogy nem sokáig várattak magukra a limitált példányban megjelenő gyűjtői darabok, melyek a becenév mellé még saját nevet is kaptak, így egyszerűen azonosíthatóak bárkinek. Az SRPB11K1 „Turtle Bluelagoon” a trópusi tengereket megszégyenítő kék ragyogású számlapja után lett elnevezve, míg az SRP779 „Turtle Pepsi” pedig a lünetta piros/kék színéről kapta a becenevét.

SEIKO MONSTER

A „Monster” (Szörnyeteg) nevét nem kell sokat magyarázni, elég csak ránézni. A megjelenésekor feltűnően robosztus méretei és formája után hamar megkapta a becenevét, ár/érték aránya és egyedisége miatt az első generáció (SKX777) óta töretlen a sikere. Szintén van külön elnevezett változata is, az SRP313K2 a „Dracula Monster” nevet kapta a keresztségben, a véres fogakra emlékeztető indexei miatt.

SEIKO SAMURAI

A Seiko Prospex (Professional Specifications) sorozat tagja, mely egy minőségi szintet jelent a gyártó órái között. A második generációt megélt modell nevét a japán tradicionális fegyverre, a szamurájok kardjára emlékeztető mutatóiról kapta, mely főleg az első generációnál volt igen jellegzetes formájú. A Seiko „Samurai” 43.8mm átmérőjével és 13mm vastagságával nem tartozik a kisebb darabok közé, de az első sorozat kék számlapos változata titán tokkal és csattal érkezett, mely nagyban csökkentette a súlyát. Az új változatban már a limitált kiadású Seiko „Samurai Blue Lagoon” is rozsdamentes acélból készült, ez már férfiasabb darab, komolyabb súllyal.

SEIKO SUMO

A Seiko „Sumo” elnevezéséről két féle legenda is kering. Az egyik szerint a becenevét a viszonylag nagy tokhoz tartozó keskenyebb, 20mm-es csatszélesség miatt néz úgy ki az óra, mint a szumó birkózók a nagytestükkel a vékony lábaikon. A másik változat a japán tradicionális birkózók öltözékére utal, az óra 12-es indexének formája az ágyákkötő hagyományos viseletére emlékeztet, mindenki válassza a neki szimpatikusabbat. :)

SEIKO COCKTAIL TIME

Az első hivatalos, gyárilag elnevezett típus ma a Seiko „Cocktail Time”, vagy röviden a Cocktail. A 2010-ben csak a japán piacra megjelent modell a nevét egy együttműködésből kapta, mely a Seiko és egy díjnyertes japán bartender, Ishigaki Shinobu között köttetett. A koktélok alapján, melyet az úriember a három típushoz illően kevert, a „Cool” (SARB065), „DRY” (SARB066) és „Sweet”(SARB068) neveket kapták az órák.

2017-ben az óraipar legnagyobb éves kiállításán, a Baselworld 2017 rendezvényen mutatta be a Seiko a második generációt a Cocktail Time sorozatból is. A megújult modellek immár a minőségi Presage sorozat tagjaiként a nemzetközi piacokon is megjelennek, a sorozat darabjai a 4R és 6R szerkezetek mellett a felső kategóriás 8R szerkezeteket is megkapják, így a méltó helyére kerül az elegáns és kifinomult modell.