Folytatjuk Legendás darabok sorozatunkat, ezúttal a finomabb, dress watch vonal egyik legnépszerűbb képviselőjét mutatjuk be. Diszkrét elegancia, modern, mégis hagyománytisztelő design – ez a Cockatil Time sorozat, mely nemrég újult meg, hogy meghódíthassa az egész világot.

Seiko Cocktail Time – nem keverve, rázva

A Cocktail sorozat sikere megjelenése óta töretlen, annak ellenére, hogy az első kiadását csak a japán belföldi piacra szánta a gyár. A rajongók – mert a Cocktail sorozatnak komoly nemzetközi rajongótábora alakult ki – azonban megtalálták a módját, hogy hozzájuthassanak kedvencükhöz, így lett egyre népszerűbb a SARB065, a klasszikus Cocktail, mely mára gyakorlatilag beszerezhetetlen lett. Ha nem hallottad még a Cocktail név történetét, nemrég itt írtunk róla a becenevekről szóló cikkünkben.

 SARB06 - az eredeti Cocktail Time

SARB06 - az eredeti Cocktail Time

 

2017 – a Cocktail erősebb, mint valaha

A Seiko, látva a modell sikerét a 2017-es évre „kiemelte” ezt a típust, és a felső kategóriás Presage vonal részévé tette. A Presage kollekcióban arisztokratikus családba került a Cocktail Time, hiszen itt akár az Urushi lakkozással, vagy zománc bevonattal készülő számlap is előfordulhat a családtagok között.

De itt még nem álltak meg, 4 új modell készül a hagyományos három mutatós kialakításban, 4 színben. E mellett készült még másik négy a járástartalék-kijelzős új kivitelből, melynél a dátumot a 6 óránál elhelyezett segédszámlapról lehet leolvasni, így összesen öt mutató kapott helyet a számlapon, ami ennek ellenére sem lett zsúfolt, valamennyi adat jól leolvasható róla.

Seiko Cocktail Time SRPB43 és SRPB41

Seiko Cocktail Time SRPB43 és SRPB41

Seiko Cocktail Time SRPB46 és SRPB44

Seiko Cocktail Time SRPB46 és SRPB44

 

Az új sorozatok új szerkezeteket is kaptak a nagy elődhöz képest. A hárommutatós SRPB modelleket a bevált és kiforrott 4R36 automata hajtja, a több komplikációval bíró SSA sorozatot pedig a 4R57. Mindkét szerkezet már jó ideje forgalomban lévő, jól bevált automata werk (szerkezet), kézzel is húzhatók és másodperc stoppos kivitelűek a pontos beállíthatóságért.

Seiko Cocktail Time SSA341 és SSA343

Seiko Cocktail Time SSA341 és SSA343 

Seiko Cocktail Time SSA345 és SSA346

Seiko Cocktail Time SSA345 és SSA346

Tisztelet az elődnek – a Cocktail Time név eredete

Ne feledkezzünk meg a siker megalapozójáról sem, az eredeti Seiko Cocktail Time sorozatról. A  SARB jelzésű sorozat annak ellenére lett nagyon gyorsan világszerte kedvelt, hogy csak a japán belföldi piacra gyártották. Ez természetesen nem akadályozta meg a gyűjtőket, hogy ha nehezen is, de hozzájuthassanak az első sorozathoz is, mely mára már valódi legenda lett – méltán.

Az eredeti sorozat, hasonlóan az új változatához egy tökéletes dress watch volt, 40 mm-es mérete, domború kristálya, egyedi fényű számlapja vagy a koronájába gravírozott „S” logo olyan apró részletek, melyektől egy óra legenda lehet a gyűjtőknek és a gyártónak egyaránt.

 

Seiko Cocktail Time SRPB46

Seiko Cocktail Time SRPB46

A Seiko Cockatil Time egyike azon daraboknak, melynek nem a gyűjtők és rajongók, hanem a gyár adta a becenevét (hasonlóan például az Alpinist modellhez). 2010-ben megállapodást kötöttek a japán bártenderrel, a világbajnokságokat nyert Ishigaki Shinobuval, akinek három koktélja, a Cool, a Dry és a Sweet inspirálta az akkori órák formatervezését, sorrendben az SARB065, az SARB066 és az SARB068 modelleket, melyek összesen 300 példányban készültek.

A 2017-es modellek esetében is hasonlóan történt. A gyár kedvelt koktélok inspirációjára készítette el modelljeit, melyek annyira jól sikerültek, hogy talán még az eredeti koncepciót is felülmúlják. A Seiko Cocktail Time sorozat órái már elérhetők, érdemes egy pillantást vetni rájuk.