Michelisz Norbit, mindenki Norbiját, az Ötöst nem kell bemutatni. Az egyik legnépszerűbb magyar sportoló, privát WTCC világbajnokunk, aki minden sikere mellett meg tudott maradni emberinek és szerethetőnek. Nem véletlen a hatalmas hazai rajongótábora, a Hungaroringen futott versenynapjain könnyen libabőrös leszel, amikor Norbi a célegyenesbe fordul, és hihetetlen szeretettel, egy torokból üvölti több ezer ember a lelátón: Noooorbiiii!!!

A japán kapcsolat – mindig a lehető legpontosabban

Norbi élete két fő részre osztható: vagy a versenypályán dolgozik a csapatával, tesztelnek, beállítanak, finomítanak és futamot nyernek, vagy utazik. Sokat és sokfelé, legyen szó akár egy rövid látogatásra a szülői házban, vagy éppen úton Japánba a következő futamra egy repülőn ülve.

A WTCC (World Touring Car Championship, vagyis Túraautó világbajnokság) a kilencvenes évek eleje óta kerül megrendezésre, idén már 10 versenypályán rendezik meg a világ minden táján. Michelisz Norbi első magyar versenyzőként 2010-ben indult először, akkor még A Zengő-Dension színeiben, és 2012-ben már megnyerte a független bajnokságot és a legfontosabb, a magyarországi futamot is. 2013-ban ült Hondába a Zengő Motorsport csapatával, majd sikereit és tehetségét látva 2016-ban a Honda gyári csapata szavazott neki bizalmat, megérdemelten.

Egy közös van azonban a sportban és az utazásban: mindig és minden körülmények között pontosnak kell lennie. Hajszálpontosnak, vagy ha lehet még egy kicsit pontosabbnak is. Ahogy Norbi mondani szokta, neki a legfontosabb  „a precizitás a pályán és azon kívül is”. Maximalista típus, és ez kell ahhoz, hogy futamról futamra büszkék lehessünk rá.

Norbi életében fontos helyet tölt be Japán, több szállal kapcsolódik ehhez a távol-keleti ezeréves kultúrához. Sikereit az elmúlt években egy Honda volánja mögött érte el, majd 2016-ban már a Honda gyári pilótájaként is megszerezte az első futagyőzelmét a „hazai” pályán, Japánban.

Michelisz Norbi és a Seiko – világraszóló kapcsolat

A Seiko magyarországi képviselete figyelemmel kísérte Norbi sikereit, és 2014-ben felajánlotta támogatását. A kapcsolat azóta is tart, és ennek keretein belül az egyik sikermodellt, a Seiko Astron GPS óráját viseli Norbink már évek óta, nagy megelégedéssel. Ha valakinek, neki igazán szüksége is van az Astron különleges GPS alapú technológiájára. Évente 10-12 különböző versenyhelyszínre kell repülnie, a világ egyik végéből (szó szerint) a másikba.

Több száz alkalommal lép ilyenkor át időzónákat. és egy 18-20 órás repülőút után ember kell legyen a talpán, aki tudja, mekkora az időeltérés az otthonihoz képest, és hogyan is kellene beállítani az óráját, ha reggel nem szeretné lekésni az edzést…

 

Astron – az első kvarcórától a GPS technológiáig 40 év alatt

A Seiko igazán sokat tett a kvarcórákért. Miután 1969 karácsonyán bemutatta a világ első kvarc szerkezetes karóráját, példát mutatott az iparnak, és mindenki számára elérhetővé és szabaddá tette a szabadalmat, ezáltal a technológia használatát. Ezáltal lefektette az alapjait a világon a mai napig használt népszerű kvarc  óraszerkezetnek, melyek (látszólagos) egyszerűségüknek és a mechanikus órákhoz képest jóval nagyobb pontosságuknak köszönhetően hamar tartós népszerűségre tettek szert.

A kvarcóra lelke a rezgésszámot stabilan meghatározó kvarckristály. Ennek a saját frekvenciája, mely egy alapvető fizikai tulajdonsága (vagyis nem változik meg) szabályozza az oszcillátort, mely a folyamatosan rezgő kristály pontosan 32768 Hz-es (vagyis 215Hz) rezgésszámát osztja le az óraműnek. Az óramű pedig egy másodperces közönként jelzi a változást, vagy a mutatót léptetve, vagy a digitális kijelző számait váltva. A prémium kvarcórák (mert ezekből is van prémium kategória) különböző megoldásokkal tudják növelni a pontosságot. A környezeti hőmérsékletet is figyelni képes ún. hőkompenzált kvarc szerkezetek a pontosságot leginkább befolyásoló hőmérsékletváltozások függvényében korrigálják a járást, a rádióvezérelt típusok pedig egy központi, atomóráról vezérelt rádójellel pontosítják magukat napi szinten, automatikusan. 

A Seiko Astron GPS a kvarcóra szerkezetek csúcsát képviseli. Nem csak a rendkívüli pontossága, hanem az a speciális tulajdonsága is teszi „csúcsragadozóvá”, hogy kommunikálni képes a civil helymeghatározásra létrehozott GPS műholdakkal, melyek a pozíciójukon kívül a (GMT) pontos időt is sugározzák. Ezekből az adatokból, vagyis az óra pozíciójából, melyet a műholdak jeleiből számít ki és a pontos GMT időből számolja ki, az adott pillanatban a Földnek azon a pontján, ahol éppen tartózkodunk, mennyi a pontos idő, és mindezt egy gombnyomásra, pillanatok alatt teszi.

 

Astron 2016 limited edition – Michelisz Norbi választása

És társa az idei évtől, hiszen Norbi nemrég vette át a Seiko Magyarország által felajánlott Astron típust,  az új 8X22 kaliberrel készülő limitált kiadású óráját. 

 

Kedves kis kiegészítése Norbi órája történetének, hogy Ő inkább a bőrszíjas típusokat kedveli, így az átadáson rögtön meg is kérte a szervizt, hogy ha lehetséges cseréljék le a titán-kerámia szíjat a bőrre, amit természetesen azonnal meg is tettünk neki.

Az óra különleges kivitel, gyöngyház számlappal készül, és ennek ellenére tökéletes működik mind a solar technológiás, fény általi töltődés, mind a GPS vétel a számlap alatt megbújó körantennával (ennek a lényege az, hogy a körantenna a régebbi lapantennákkal ellentétben bármely pozícióban képes venni a GPS jeleket). A fekete bevonat és az éjszakai égbolt derengését idéző gyöngyház számlap sejtelmes és előkelő is egyszerre, mindkét szíja és a tok is ezt a színt viseli. A különleges, kopásálló fekete kerámia és titán ötvözet egyszerre teszi robosztussá és könnyeddé is az órát.

 

Seiko Astron GPS Solar Limited Edition 2016

SSE091J1