A világ egyik vezető óragyártójaként  a Seiko igazán gazdag örökséggel büszkélkedhet. Gondolj csak az első quartz szerkezetre, az első oszlopkerekes automata kronográfra vagy az első titán tokos búvárórára – ez mind része az 1881 óta tartó történetnek. Gyere velünk ezen a hosszú úton, és bemutatjuk az örökségünket, melyet Kintaro Hattori hagyott ránk.

Kintaro Hattori

Kintaro Hattori, a Seiko alapítója

Seiko - 137 év az óragyártásban

A Seiko története idén, 2018-ban 137 éves. Ez önmagában is szép teljesítmény, hiszen két világégés után kellett talpra állnia a japán gazdaságnak, és benne az azóta az egyik legjelentősebb szereplőjének is.

A legendás japán munkamorál és a mérnöki zsenialitás együtt hozták meg a gyümölcsét a kőkemény munkának, és az évszázadnyinál is több idő elég volt arra, hogy az alapító Kintaro Hattori öröksége kiteljesedhessen.

Ebben a most induló sorozatunkban sorra vesszük majd a jelentősebb korszakokat a Seiko történelmében, néha hősies, néha vidámabb témákkal a kezdetektől napjainkig.

Seikosha

Egy korai darab

A kezdetek – egy fiatalember álma

1881-et írunk, amikor egy 22 éves fiatal kereskedő, Kintaro Hattori Tokió központjában, Ginzában megnyitja órás üzletét, melyben árusít és javít is karórákat és egyéb időmérőket, faliórát, asztali órát. Az üzlete a város frissen újjáépült üzleti-kereskedelmi negyedében nyílott az 1872-es pusztító nagy tűzvész után. A rohamos fejlődésnek indult városrész kedvezett az üzletnek, hiszen Ginza hamar felkapott negyed lett elegáns üzletekkel, bárokkal és csillogó éjszakai élettel.

Seikosha factory

A Seikosha gyár

Az első óragyár – a Seikosha

Mindössze 11 évnek kellett eltelnie, hogy 1892-ben Kintaro Hattori egy használaton kívüli gyárat megvásárolva megalapítsa első gyárát, melyet Seikosha-nak nevezett el.

A névválasztása nem volt véletlen, a Seikosha többféleképpen is értelmezhető. A „Seiko” jelentése a japán nyelvben egyszerre „tökéletes”, „perc” vagy „siker”, a „sha” pedig annyit tesz „ház”. Így a név egyszerre jelenti akár : „Tökéletesség háza”, vagy az „Idő háza” , és a „Siker háza” is lehet egyben.

Itt kezdte meg az alapító az órái gyártását, és ez a gyár volt az alapja a mára az egyik legjelentősebb óragyártó vállalatnak is.

Seikosha Time Keeper

Az első zsebóra, a Time Keeper

1895 – az első saját zsebóra elkészül

A kezdeti időkben gyártott faliórák sikeres bevezetése után néhány év múlva Kintaro Hattori keresni kezdte, hogyan bővíthetné az üzletét. Egy mérföldkőhöz érkezett ekkor: elkészítette első saját zsebóráját 1895-ben, a „Timekeeper” modellt.

Ez egy létfontosságú lépés volt a sikerhez vezető úton. Ha a Timekeeper nem készül el akkor, a Seiko jövője talán teljesen más irányt vett volna, így viszont előkészítette az utat az első saját karórához.

 Seikosha Excellent

Excellent - 1899

1909 – Excellent és Empire, a zsebórák császárai

A Seikosha nem állt meg a folyamatos fejlesztésekkel, az Excellent 1899-es bemutatása után 1909-ben jelentette meg a zászlóshajójának számító modellt, az Empire-t. A negyed századon át gyártott zsebóra a gyár korai éveinek exportját is meghatározta, melyben kulcsfontosságú szerepet kaptak az 1908-ban kifejlesztett és beüzemelt modern gépek, köztük egyautomata eszterga.

Seikosha Empire

Empire - 1909

Egy mérföldkő – Laurel, a japán karóra

A Taisó-kor elején (Taisó japán császár uralkodásának ideje, 1912-1926 között) még mindig a zsebórák uralták a japán piacot. Karórákból igen szűkös volt a kínálat, és azok is az import darabokra korlátozódtak akkoriban.

Kintaro nagyot gondolt, és lépett egyet előre. Nekiállt az egyik legnehezebb feladatának, és megkezdte az első saját karórájának a fejlesztését. 1913-ra fáradozásait siker koronázta, és elkészült a Laurel, az első japán karóra.

A kezdeti időkben mindössze napi 30-50 darab előállításra volt képes a gyár, mégis meg tudta alapozni ezzel a vezető pozícióját a karórák piacán.

Seikosha Laurel

Seikosha Laurel, az első japán karóra

 

Seikosha Laurel

Seikosha Laurel, az első japán karóra

Seikosha Laurel

Seikosha Laurel, az első japán karóra