A Seiko mérnökei mindig élen jártak a fejlesztésekben, rengeteg szabadalom fűződik a nevükhöz. Így volt ez annak idején az első quartz szerkezetes karóra megalkotásakor, és ez hajtotta őket akkor is, amikor sok év tervezés, fejlesztés után a kétezres években végre bemutathatták az egyik legpontosabb szerkezetet, a SEIKO SPRING DRIVE óraművét is óráikban.

Az előző részben megismerkedhettünk a SPRING DRIVE szerkezet négy alappillérével, most jöjjenek a technikai részletek. Az alábbiakban megismerjük részletesebben a szerkezet egyedi megoldásait, melyek kiemelték a hagyományos óraszerkezetek tömegéből őket, és komoly sikereket arattak újszerű technológiájukkal.

 Seiko Spring Drive

SPRON rugó, a rugók „királya”

A Spring Drive szerkezete unikális, hiszen egyszerre hordozza a mechanikus órák „lelkét” és a quartz órák rendkívüli pontosságát.

Ennek eléréséhez ki kellett küszöbölni a mechanikus billegő és fogaskerekek együttes működéséből eredő pontatlanságát, vagyis a járáseltérését (pontosabban minél jobban közelíteni a nullához, amennyire ez műszakilag lehetséges).A fejlesztések és a hosszú éveken át tartó tesztelés, finomítás lényege is az volt, hogy a legfejlettebb műszaki megoldások ötvözésével és a lehetséges legpontosabb gyártástechnológiával minimálisra csökkenteni minden veszteséget, ami egy mechanikus szerkezetben lép fel a súrlódások és különböző, egymásra ható erők nyomán.

Az óra szerkezetének meghajtását egy hagyományos főrugó biztosítja éppúgy, mint bármely mechanikus szerkezetnél.  Annyiban azonban mégis különbözik az átlagos órákban található rugóktól, hogy a Spring Drive prémium szerkezete prémium megoldást kapott. A rugó anyaga, a SPRON 510 névre keresztelt különleges ötvözet kifejezetten erre készült.

spron 510

Egy hagyományos rugóhoz képest lényegesebben jobbak a fizikai tulajdonságai, a felvett energiát (amit a felhúzásával közlünk vele) hosszabban és egyenletesebben képes leadni. Ez elsőre talán nem is tűnik olyan fontosnak, de a Spring Drive szerkezetek napi 1 másodperces (!) járáseltérését ilyen kisebb megoldások összessége tudja biztosítani.

Magic Lever, a Varázskar egy kicsit másképp

A Trimatic sztoriban már megismerhettük a rugó felhúzás hatékonyságát nagyon nagyban javító Seiko fejlesztést, amit Magic Lever, azaz Varázskar néven ismerhetünk már 1959 óta.

A főrugó anyagához hasonlóan a továbbfejlesztett  Varázskar is hatékonyabb  a hagyományosnál. Immár közvetlenül a rotorhoz kapcsolódik, és ez, illetve a rövidebb lengési ideje sokkal hatékonyabb felhúzást tesz lehetővé.

seiko magic lever

Tri-Synchro – mechanikus energia, elektronikus szabályozás

A főrugó és a Varázskar együtt feltöltötte mozgási energiával a szerkezetet, de ez még önmagában nem elég. Ahhoz, hogy a Spring Drive szerkezetek védjegyeként is szolgáló töredezettségmentes mutatójárást és a rendkívüli pontosságot adó napi 1 másodperces járáseltérést el lehessen érni, még kell valami.

Valami, ami egyszerre szabályozza a főrugó mechanikus energiáját, működteti a pontosság alapjául szolgáló quartz kristályokat és létrehozza a szabályzókerék sebességét kontrolláló elektromágneses mezőt. Ez a Tri-Synchro szabályozó, a Spring Drive szerkezetek lelke, amely a nevében is hordozza a hármas feladatát.

TRI-SYNCHRO

 

  • A főrugó által meghajtott fogaskerekek mozgását a hagyományos mechanikus óraszerkezetekben a billegő szabályozza. Ez a mozgás, amely végül a mutatókat hajtja majd, a Spring Drive órákban is a felhúzott főrugót egy kerékszerkezethez kapcsolva indul el, de itt a billegőt kiváltja a rotor (nem összetévesztendő a felhúzó automatika oszcilláló mozgást végző rotorjával). A rotor gyakorlatilag egy olyan fogaskerék, ami a billegő oda-vissza mozgásával ellentétben csak egy irányba forog, így hajtva a mutatókat mozgató fogaskerekeket. Ezt az egy irányú forgást szabályozza a mágneses tér, ami mágnesfékként tartja a rotor mozgását egyenletesen.

 

A Spring Drive egy egyedileg fejleszetett, különleges  fordulatszám-szabályozó mechanizmust használ, amely IC-t, elektronikus féket és quartz kristályt tartalmaz.

spring drive

A főrugó lefutásának sebességét szabályozni kell, hiszen enélkül a megfeszített rugó egy pillanat alatt megszabadulna az elraktározott energiától.  A pontos időmérés megvalósítása érdekében olyan mechanizmust kellett alkalmazni, amely szabályozza a rugó lefutásának sebességét.

A Spring Drive szerkezetekben a Tri-Synchro szabályozó teljesíti ezt a szerepet. Amint a neve is sugallja, a Tri-Synchro szabályozó háromféle energiát használ a mozgó alkatrészek szabályozására:

1. Mechanikai erő, a főrugóból

2. Villamos energia, szabályozó jel létrehozására az  IC-n ( quartz oszcillátoron) keresztül

3. Elektromágneses erő, amely fékezi a rotor mozgását

Ez a három erő harmonikusan működik, hogy szabályozza a rugó lefutását, és lehetővé tegye a másodpercmutató folyamatos és pontos mozgását.

 

A sorozat eddig megjelent részei:

SEIKO SPRING DRIVE – tökéletességre törekedve I. rész