2021. 01. 03.

Seiko Prospex Divers Watch 55th Anniversary Limited Editions - büszke múlt, sikeres jelen

A Seiko búvárórái túlzás nélkül mondható, hogy alapjaiban határozták meg a búvárórák világát. Az 1965-ös megjelenésük is formabontó és a korukat messze megelőző megoldásokkal volt tele, és az azóta eltelt 55 év alatt a fejlődés nem állt meg, sőt. Az évforduló alkalmából megjelent különleges darabok egyszerre  emlékeznek meg a múltról, és mutatják a sikeres jelent.

1965 - a Seiko búvárórák története megkezdődik

55 évvel ezelőtt megjelent Japán első búvárórája, a 62MAS becenéven ismert modell, hivatalos referenciaszámán a 6217-8000/1, amely történelmet írt. A 150 méteres vízállósága kiemelkedő érték volt, a dátumos mechanikus automata kaliberrel pedig abban az időben sikerült valami igazán különlegeset alkotni.

A siker azóta is töretlen, legyen szó akár az eredeti modell  gyűjtők közti népszerűségéről, akár az arra emlékező újrakiadásokról és limitált modellekről. A forma, a stílus, a számlap dizájn mind a mai napig érvényes, komolyabb gyűjtemény elképzelhetetlen nélküle, és a mindennapokban is használható darabok születnek belőle.

Az 1965-ös búvár modell sikerét nem bízta a Seiko a véletlenre, az órát extrém körülmények között tesztelhették a bemutatása után mindössze egy évvel, a JARE kutatóinak csuklóján.

A JARE, az Antarktikára indított japán nemzeti kutatóexpedíció 1956 óta végez fúrásokat a Déli-sark felett fekvő több ezer méteres jégrétegben, mely a Föld édesvíz készletének közel háromnegyedét tárolja, így a jelentősége felbecsülhetetlen. Az expedíció azonban rendkívüli megpróbáltatás mind az embernek, mind a technikának. A -60 fokos átlaghőmérséklet egy órának sem ideális, és a Seiko búvárórája 3 évig, 166-tól 1969-ig vett részt hiba nélkül ezeken az expedíciókon, bizonyítva a tervezés és kivitelezés tökéletes voltát.

2020 - Seiko búvárórák töretlen népszerűséggel

Az eltelt 55 év alat a Seiko búvárórák népszerűsége mit sem változott, sőt, napjainkban a Seiko Prospex Sea modellek a népszerűségi listák élén állnak, nem véletlenül. A robosztus kialakítású, mégis kényelmesen viselhető modellek tartós kivitele és sportos megjelenése mindig garantált siker.

A több száz méteres vízállóságuk a mindennapokban gondtalan használatot tesz lehetővé, legyen szó akár egy strandolásról, akár a Kékszalag befutójáról. A kínálat rendkívül széles, mechanikus automata vagy solar kvarc kaliber, nemesacél vagy szilikon szíj - Seiko búváróra minden kivitelben, méretben és árkategóriában elérhető.

Az 55. évfordulós Seiko búvár modellek

1965, 1970 és 1975 három ikonikus modell érkezésének évszáma volt. Melyek külön-külön is meghatározó mérföldkövei voltak a búvárórák történetének. A Seiko 2020-ban, 55 évvel az első modell megjelenése után most három olyan órával emlékezik, melyek hűen tükrözik az elődjeiket, ugyanakkor a mai kor igényeinek megfelelő technikai specifikációkkal érkeznek, prémium minőségben és kivitelben. 

Különleges színösszeállításban, exkluzív csomagolásban és mindössze 1.100, 1.700 és 5.500 darabos limitált kiadásban készültek az évfordulós modellek (típustól függően), ezzel is emelve az exkluzivitásukat.

1965 - SLA037 és SLA043, két modell az első japán búváróra tiszteletére

SLA037

Mint minden Seiko búváróra alapja, az 1965-ben megjelent modell megérdemli, hogy az 55. évfordulóján méltó módon, több modellel is megemlékezzünk róla. Ez volt az oka annak, hogy a 62MAS tiszteletére 2 új darab is elkészült, mindkettő a prémium kategórájú SLA sorozat tagjaként.

A Seiko SLA037 jelent meg elsőként, mindössze 1.100 darabos limitált kiadásként. A forma hűen követi az eredeti vonalakat, elsőre és összetéveszthetetlenül maga a Seiko búváróra, ahogy mindig szerettük. A mérete a mai kor igényeihez igazítva minimális mértékben, 1.9 mm-rel nőtt, és még így is 39.9 mm maradt, erősítve ezzel is a hagyományos megjelenést.

A tok kidolgozása kiemelkedő, a Seiko új “Ever-brilliant” acél anyagából készült, mely világosabb a megszokott nemesacélnál, és a korrózióállósága is magasabb. A megjelenéséről a több módon készült felületei gondoskodnak, a tok első része matt felületet kapott, míg az oldala a Seiko híres, torzításmentes felületet adó Zaratsu polírozási technikájával készül, kézzel, egyenként tökéletesítve azokat.

3D forgatható fotó:

[et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default" global_module="91680" saved_tabs="all"]


[/et_pb_code]

Az 1.700 darabban készült, limitált kiadású Seiko SLA037 modell megkapta a legmagasabb kategóriájú kalibert, ami Seiko modellekbe kerülhet, a 8L55 Hi-Beat kalibert. Ez a szerkezet a moriokai Shizuku-ishi Watch Studio egyik darabja, melyet a Grand Seiko kaliberekkel együtt, kézzel, egyesével szerelnek össze a Seiko órásmesterei. A Hi-Beat kaliberek különlegessége a normál szerkezetknél jóval magasabb féllengésszámuk, amely kiegyenlítettebb és még pontosabb járást tesz lehetővé.

    SLA043

    A másik modell, amely az első és eredeti búvárórára emlékezik, a Seiko SLA043. A forma mit sem változott, a 39.9 mm átmérő maradt, mindössze a tok vastagsága csökkent 0.6 mm-rel, aminek az oka a szerkezetében keresendő.

    Az SLA043 a szintén a moriokai stúdióban készülő prémium Seiko szerkezetet, a 8L35 kalibert kapta, amely egy 28.800-as féllengésszámú darab. A mutatók, indexek és a tok formája is szinte pontosan idézi fel az eredetit, természetesen itt is az új “Ever-Brilliant Steel” anyagból készül a tok, zafír kristály az óraüveg - mindenből a maximumot.

    1968 - SLA039 az első Hi-Beat búvárórára emlékezve

    SLA039

    6159-7001 volt a pontos referenciaszáma a Seiko 1968-ban érkezett modelljének, mely az első Hi-Beat kaliberrel készült búváróra volt, a maga idejében egy valódi csúcsmodell, melynek specifikációi a mai napig a felső kategóriát jellemzik. Mindössze három évvel az első japán búváróra megjelenése után már ott tartott e fejlesztés, hogy egy teljesen új modell, új formával és kiemelkedő műszaki tartalommal készült el, innen a sikere is.

    Erre a sikerre emlékezik a Seiko SLA039 modell most, mely az eredeti formát megőrizve, ám felvértezve azt a mai kor fejlesztéseivel újra életre kelti a legendás elődöt.

    A tok most egy úgynevezett monoblokkos kialakítást kapott, mely egyetlen darabból keról kialakításra, levehető hátlap nélkül, különleges formával, szintén az “Ever-Brilliant Steel” sajátos fényével, Zaratsu polírral és zafír kristály óraüveggel, 44.8 mm-es átmérővel és 15.7 mm-es vastagsággal.  A Hi-Beat örökség maradt, így a 8L55 kalibert kapta az óra, 36.000 féllengésszámmal a Shizuku-ishi Watch Studio készítésében.

    3D forgatható fotó:

    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default" global_module="91680" saved_tabs="all"]


    [/et_pb_code]

    1975 - SLA041, az egyik legemlékezetesebb modell előtt tisztelegve

    SLA041

    SLA041

    Egy levéllel kezdődött a Seiko egyik legjellegzetesebb formájú búvárórájának története. Egy hirosimai ipari búvár panaszkodott benne arról, hogy nincsen olyan búváróra, amely bírná a munkavégzést 300 méteresnél nagyobb mélységekben. A Seiko fejlesztő mérnökei neki is álltak a tervezésnek, és ennek eredményeképp születhetett meg 10 évvel az első búváróra után egy olyan modell, mely szintén a mai napig rendkívül sikeres, és több modellcsalád alapjául szolgált egyedi formájával.

    SLA041

    A rajongók által csak “Tuna can”-ként (vagy röviden “Tuna”-ként) emlegetett modell a becenevét a formájáról kapta. A tok kialakítása, az azt körülvevő protektor gyűrű is mind a minél nagyobb vízállóságot volt hivatott szolgálni, miként a tok anyaga is, hiszen a Professional Diver's 600m modell volt a világ első titán tokkal készülő búvárórája, melynek a vízállósága már 600 méterre nőtt, és hélium szelep nélkül készült, köszönhetően az egyedi “L” profilnak az üveg tömítésénél.

    SLA041

    A most érkezett limitált kiadású. 1.100 darabos Seiko SLA041 formája, a tok monoblokkos felépítés és a védő gyűrű is tökéletesen adja vissza az eredetit, miként a számlap is. Ami változott, az csak előnyére, a vízállóság immár 1000 méteres(!), és ebben az órában is a 8L35 kaliber dolgozik megbízhatóan, pontosan és kiemelkedő minőségben.

     3D forgatható fotó:

    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default" global_module="91680"]


    [/et_pb_code]

    1970 - SPB183 az Északi-sark meghódításának emlékére

    SPB183

    SPB183

    A Seiko búváróráinak 55. évfordulójára megjelent modellek között nem csak a prémium kategóriában jelentek meg újdonságok. A Seiko SPB183 egy bárki számára elérhető darab, mégis formájával, stílusával és kivitelével egy különlegesség és egyben egy szép megjelenítése a Seiko búvárórák értékeinek.

    Az első darab megjelenése után 5 évvel készült az egyik nagy Seiko búváróra ikon, a jellegzetes formájával, a 4 órához került és a tok által védett koronájával és az immár egy irányba forgatható búvárlünettájával a biztonságosabb használat felé fejlődött, ezt igazolta a híres japán felfedező, Naomi Uemura csuklóján egy 18 hónapos kalandján is.

    SPB183

    A 2020-ban érkezett modell a formát tökéletesen visszaadja, stílusban, a részletekben szintén szépen idézi fel az elődöt, és műszakilag (ahogy a többi 2020-as újdonság is) abszolút mai.

    Az átmérője 42.7 mm, hordható és kényelmes méret, a vízállósága pedig az ISO szabvány szerinti diver’s 200m. A 6R35 kaliber 70 órás járástartaléka kiemelkedő érték, a nemesacél tok szuperkemény bevonata és a zafír kristály óraüveg is a hosszan tartó szépség záloga - a Seiko SPB183 modell sikerre van ítélve.

    SPB183

    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default"][/et_pb_code]
    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default"][/et_pb_code]

    További Cikkek

    óra kereső

    Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

    Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
    [et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

    TOVÁBBI CIKKEK