2019. 09. 14.

Seiko Presage SJE075 – a siker megismételhető

A Seiko Presage modellek megjelenésük óta a minőségi óragyártást képviselik, ezzel vonva párhuzamot a Seiko 1913-ban megjelent első karórája és a mai modellek között. A japán szemlélet mit sem változott az elmúlt 100 évben – a lehető legmagasabb minőséget adni elérhető áron, kompromisszumok nélkül.

Seiko Laurel 1913, az első és a legmeghatározóbb modell

A Seiko története (melyről itt írtunk korábban) még az 1800-as évek végén kezdődött, az alapító Kintaro Hattori elszántságának köszönhetően, aki nem adta fel az álmát a viszontagságos kezdeti években sem. Az 1900-as évek elején megkezdődött a világban a karórák tömegtermelése, és erről a japán vállalat sem maradhatott le, így 1913-ban megjelentette az első karóráját, mely mára valódi legendává vált.

Ez volt a Seiko Laurel, amely abban az időben igen előremutató technológiai fejlesztéseknek köszönhette létrejöttét. A szerkezet méretét le kellett csökkenteni akkorára, hogy egy karórában is használható legyen. Ez a méret az óraiparban elterjedt mértékegységgel mért 12 ligne volt, vagyis 26.65 mm átmérőjű szerkezetet kellet gyártani, ami komoly kihívást jelentett. A Seiko megbirkózott a feladattal, és az egy évvel később kitört I. világháborúval a kereslet is ugrásszerűen megnőtt a karórák iránt.

Seiko Presage, a méltó utód

A Seiko Presage modellekről olvashattál már nálunk, nem régóta érhetőek el világszerte, mivel a megjelenésük után sokáig csak a japán hazai piacon lehetett hozzájuk jutni. Miután 2016-ban a Presage kollekció az egész világ számára elérhetővé vált, gyorsan rendkívül sikeres lett, nem is véletlenül.

A recept egyszerű volt: kiváló minőségű és kidolgozottságú modelleket adni elérhető áron. A Presage ezeknek maradéktalanul megfelelt, így gyorsan az egyik legsikeresebb kollekcióvá vált. Kivétel nélkül stílusos és egyedi darabok, melyek a mechanikus óragyártás művészetét a tradicionális japán technikákkal ötvözve mutatnak be többek között Urushi lakkozással vagy éppen porcelánból készült számlapokat.

Seiko Presage SJE075 – a siker megismételhető

2019-ben a Seiko mintegy tisztelgésképpen a több mint 100 éve megjelent legendás Laurel modell előtt, az eredeti darab stílusjegyeit tökéletesen használva megújította a legendát. A Presage SJE075 modell formája, zománc technikával készülő számlapja és minősége a Laurel méltó emléke, a számlap betűtípusa, a híres piros 12-es index és az arányai szinte megegyeznek az eredeti darabbal.

A mutatók kissé modernebb formájúak, cserébe kékített acélból készülnek, és a másodperc mutató is középre költözött – ezen kívül csak a dátumablakában tér el az új Presage SJE075, a stílusa és az érzés, amit ad, ugyanaz maradt. Az új modell egy új kalibert is kapott, a 2018-ban bemutatkozott 6L35 „slim”, vagyis vékony szerkezet valóban vékony, mindössze 3.7 mm, ami egy mechanikus automata kalibernél nem mindennapi méret. Ez teljesen új távlatokat nyitott az óra tervezésben, és többek között ilyen érdekességek is készülhetnek vele.

Egy stílus, két szín – Presage „Enamel” SJE075 és SJE077

Az újdonság tervezésekor gondoltak arra is, aki egy modernebb változatot keres a klasszikus értékekkel, így SJE077 néven elkészült a kék zománc bevonatos számlap is, melynek a stílusa, betűtípusa ugyanaz, mint az SJE075 klasszikus megjelenésű társának. Mivel napjainkban a kék számlap teljes értékű helyet kapott a fehér és fekete színek mellett, így kiválóan színesíti a Seiko Presage Enamel (zománc számlapos) kollekciójának palettáját.

Seiko Presage SJE075 és SJE077 technikai adatok

  • nemesacél tok
  • menetes üveg hátlap
  • zafír kristály domború óraüveg AR (tükröződésmentes) bevonattal
  • zománc bevonatú számlap (SJE075 fehér, SJE077 kék zománc)
  • kékített acél óramutatók
  • 6L35 „slim” kaliber, mechanikus, kézzel is húzható automata
  • 28.800 féllengés/óra
  • járástartalék 45 óra
  • tok átmérő 39 mm
  • vízállóság 3 bar
  • krokodilbőr szíj 3 részes zárral

Az újdonság a rangjának megfelelő egyedi fa dobozban, plusz ajándék bőrszíjjal érkezik, így minden alkalomra megfelelő viselet lesz majd.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt:

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé. A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat. Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK