A Seiko mindig élen járt az úttörő technikák és a legősibb tradíciók házasításában, így történt ez akkor is, amikor a hagyományos értékekre épülő Presage kollekciót kibővítette a high-tech elemekkel építkező Spring Drive kaliberrel. A klasszikus megközelítés minimalista designt kapott, és egy élenjáró technológiát – ez a Presage Spring Drive.

 

Presage és a modern japán design – sikerre ítélve

A Seiko Presage modellek, bár mindössze néhány éve érhetőek el az egész világon, rendkívül sikeresek. Ez nem véletlen, a gyár kiválóan ötvözi a minőséget és a stílust elérhető áron, így valósítva meg az alapító Kintaro Hattori által kitűzött irányt.

2016 óta több különleges Presage modellel ismerkedhettünk már meg, gondoljunk csak akár a zománc számlapos Presage Enamel sorozatra vagy akár a szintén 2019-ben érkezett rendkívüli szépségű Presage Arita porcelán számlapos újdonságokra. A különlegességek sorát most egy olyan modell bővíti, amely a zománc technikával készült számlap mellett Spring Drive kaliberrel is büszkélkedhet, és egy különleges tervező emlékét őrzi.

 

Riki Watanabe, a japán design egyik meghatározó alakja

A japán kultúra különleges több szempontból is. Egyszerre alázatosan tiszteli a hagyományokat és használja a japánokra oly jellemző high-tech megoldásokat, kifinomult keleti ízléssel vegyítve ezeket. A japán design is sokrétű, ennek egyik nagy alakja volt a 101 évet megélt mester, Riki Watanabe. Bútorok, órák és lakberendezés – csak néhány terület, ahol a hosszú és termékeny évek alatt alkotott. Élete során számtalan díjat és kitüntetést is átvett a legnagyobb design elismerésektől a Japán Becsületrend bíbor szalagjáig.

Presage-SNR037-SNR039 Riki Watanabe

Riki Watanabe és a Seiko korábban már számos projektben működött együtt, mégis ez a mostani a legkülönlegesebb, hiszen a mester már nem vehetett részt személyesen benne. A stílusát viszont mégis megkaphatta az új modell, mivel a tervezésben Watanabe egy olyan kollégája vett részt, aki hosszú időn keresztül volt munkatársa és barátja a tervezőnek, így pontosan érezte a stílusát, amely az „egyszerűen modern” filozófiáját követi. Letisztult vonalak, fekete-fehér színösszeállítás és Riki Watanabe kedvelt betűtípusa, a Didoni felel a látványért, a Spring Drive és a Seiko mérnökei pedig a technikáért.

Spring Drive 5R65 - belépő a felső kategóriába

A Seiko A Spring Drive kaliber megalkotásakor ugyanazt az utat járta, amit minden fejlesztésénél. Egyszerre maradt meg a bevált hagyományoknál a mechanikus szerkezettel, és egyszerre fejlesztette azt a legmodernebbé az elektronikus szabályzással. A Spring Drive szerkezetek sajátossága, hogy nagyjából 80%-ban a jól bevált módon működnek, főrugóban tárolt energiával meghajtva egy kerékrendszert, amelynek a szabályozott mozgásával mutatják az időt, ám a maradék 20% már egy egyedi megoldás, amely elektronikusan szabályozza a mutató mozgását. Ez egyrészt rendkívüli pontosságot képes elérni, másrészt a teljesen töredezettségmentesen járó másodpercmutató szinte „úszik” körbe a számlapon, félreismerhetetlen jeleként a különleges Spring Drive technológiának. Ha részletesen érdekel, hogyan működik, korábban már itt írtunk róla.

Presage-SNR037-SNR039

A Presage Spring Drive modellekben lévő 5R65 kaliber egy kézzel is húzható mechanikus automata szerkezet, mely a Spring Drive szabályozásnak köszönhetően rendkívüli, mindössze napi +/-1 másodperces járáseltérésre képes, ami a hagyományos mechanikus kalibereknél gyakorlatilag teljesíthetetlen lenne. A járástartaléka 72 óra, vagyis három nap, így a mindennapokban is egy jól használható darab. Az 5R65 szerkezet átmérője 30.0 mm, vastagsága pedig 5.1 mm, és ebben a méretben 276 darab különböző alkatrész van, ami jól mutatja a technológia összetettségét és egyben a Spring Drive kaliberek kifinomult tervezését és kivitelezését. Külön járástartalék kijelző mutatja, meddig jár még pontosan az óra további felhúzás nélkül, ezen kívül csak a három mutató és a dátumablak található a letisztult számlapon.

Presage-SNR037-SNR039

Seiko Presage SNR037J1 és SNR039J1, feketén-fehéren

A Presage újdonságok két színben érkeznek, fekete és fehér számlappal. A keleti kultúrákban ez szintén hagyományos összeállítás, elég csak a Jin-Jang örök körforgására gondolni, de a minimalista design alapja is ez a két szín. A zománc számlapok különleges technológiát kívánnak, melyek egyedi csillogásáért és mély, természetes színeiért Mitsuru Yokosawa műhelye felel.

 Presage-SNR037-SNR039

 

Technikai adatok:

 • nemesacél tok
 • átmérő 40.0 mm
 • vastagság 13.1 mm
 • 5R65 Spring Drive kaliber
 • járástartalék 72 óra
 • járáseltérés +/-1 mp/nap (+/-15 mp/hónap)
 • zománc számlap
 • duplán domborított zafír kristály óraüveg
 • üveg hátlap
 • vízállóság 10 bar
 • Kordován bőr szíj

 

Az újdonság a rangjának megfelelő egyedi fa dobozban, plusz ajándék bőrszíjjal érkezik, így minden alkalomra megfelelő viselet lesz majd.

Presage-SNR037-SNR039

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt:

 

Érdekel a Seiko Youtube csatorna

 

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé.

A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat.

Regisztrálj most, egy perc az egész:

 

Seiko Club ingyenes regisztráció itt