2020. 08. 23.

Seiko Presage SPB171 - Porcelánba öntött éjszakai hangulat

A Seiko Presage modellek mindegyike magában hordozza a japán kézműves hagyományok tiszteletét. Az ősi tradíciókra épülő Presage órák között is van néhány, amely kiemelkedik az egyébként is magas színvonalú modellek közül. Ilyen az Arita porcelán számlappal készülő limitált modell, a Presage SPB171, mely az éjjeli holdfény hangulatát adja vissza már-már művészi színvonalon.

Seiko Presage, a mechanikus órakészítés művészete

A Seiko kollekciói között van egy, amely egy kicsit különbözik valamennyitől. A Presage kollekció az egyetlen, amely kizárólag mechanikus szerkezetekkel készülő modelleket sorakoztat fel a megjelenése óta. A sorozat talán ennek is köszönheti presztízsét, és persze a kiemelkedő minőségű és nem utolsósorban a kiemelkedő ár-érték arányú modelleknek.

A Presage kollekció kötődése Japánhoz szoros, hiszen egészen 2016-ig ezek a modellek csak a japán piacon voltak elérhetőek.

A sikerük azonban még így is akkora volt szerte a nagyvilág órakedvelői között, hogy végül elérhetővé váltak a többi kontinensen is, megőrizve eredeti értékeiket.

Több sorozat készült már a Presage modellek között, melyek egy-egy ősi tradíciót elevenítenek meg, melyek a mai napig élnek a japán kézműves iparban.

Ilyen volt a zománc számlapos modellek sora, az urushi lakkozással készülő órák, és ilyen a nemrég megjelent Arita porcelán számlapos sorozat is.

Arita porcelán, ahogy évszázadok óta készítik

Az Arita porcelán egy fogalom Japánban, és az egész világ porcelánkészítői között is. A Kyushu szigetén fekvő kisvárosban a 17-ik század óta készítenek egyedi porcelán edényeket, melyek jellegzetes kék festésükről könnyen felismerhetőek. Az évszázadok során kialakult stílus jelenik meg a legújabb Presage SPB171 modellen is, a porcelán és a kék sajátos árnyalata.

Arita porcelán számlap, egy kicsit másképp

A porcelán évszázados tapasztalata segítette a Presage számlap készítésekor Hiroyuki Hashiguchi mestert és csapatát. Az évszázados tapasztalat nem túlzás, a műhely a kezdetektől, 1830 óta készíti a jellegzetes porcelán termékeit, és apáról-fiúra öröklődik a tudás.

A műhely és Hiroyuki Hashiguchi elismertségét jelzi az is, hogy az ismert japán kabuki művész, Matsumoto Koshiro X is készített egy hosszabb beszélgetést a mesterrel, melyben a számlap születéséről és a mögötte álló művészi teljesítményről is beszéltek.

Matsumoto Koshiro X, Hiroyuki Hashiguchi és a Presage SPB171
Az óra számlap készítése azonban különleges igényeket támaszt a porcelánnal szemben, hiszen ahogy egy interjúban Hiroyuki Hashiguchi elmondta, a gyártáshoz nem volt elég, hogy a porcelánból készülő szép legyen, erősnek és tartósnak is kell lennie. A porcelánkészítés többlépcsős folyamat, első körben a speciális alapanyagot kell elkészíteni. Ez a klasszikus porcelán egy egyedi változata, amely egyszerre lesz szép és tartós is.
A következő lépés a porcelán formába öntése, ahol elkészülnek a számlapok nyers változatai.
Ezután 1.300 fokon kiégetik a számlapokat, melyek már a jellegzetes fehér színben pompáznak.
A máz felvitele után ismét a kemence következik, és 1.100 fokon készül el a számlap.
Ezután újabb fázis következik, elkészítik a mutatók furatait, és egy végső égetéssel befejeződik a folyamat.

Hiroyuki Hashiguchi és a műhelyének évszázados tapasztalat teszi lehetővé azt, hogy ezeken e folyamatokon a számlap úgy menjen végig, hogy közben tartania kell a szigorú óraipari szabványok szerinti méretét is - a megengedett méret eltérés nem lehet több, mint 50 mikron, ami egy hajszál vastagságának közel a fele!

Hakuji számlap, speciálisan a Presage modellek részére

Hiroyuki Hashiguchi évek óta dolgozik a Presage fejlesztőivel azon, hogy a porcelán számlapok anyaga tökéletes legyen. Ám nem csak az alapanyag fejlődött, a Presage SPB171 modell számlapján a máz is különleges.

Az Arita porcelánok egyik fő jellegzetessége a máz kékes fénye, ami a festéssel együtt az egyedi összhatást adja.

A Presage SPB171 készítésekor egy teljesen áttetsző máz kerül a számlapra, amely a porcelán természetes fehérségének szépségét mutatja. Ez a “Hakuji”, amely a Hold fényének csillogását jeleníti meg, ahogy éjszaka tükröződik Japán ezernyi taván.

Japánban külön kifejezés is született erre a hangulatos színjátékra, ez a “Suigetsu”, és ezt hozza el a Presage SPB171 a természetes fehér porcelán csillogásával és a vele tökéletes kontrasztot alkotó kék mutatók, indexek és a kék krokodilbőr óraszíj együttesével.

 

Különleges modell, különleges kivitel

A limitált kiadású modell egy felső kategóriás mechanikus automata kalibert kapott. A Seiko 6R27 érdekessége a 28.800-as féllengésszám, mely kiegyenlítettebb járásával magasabb pontosságot tesz lehetővé.

Az aktuális járástartalékát (vagyis azt az időt, ameddig még pontosan mutatni fogja az időt) egy külön segédszámlapon lehet leolvasni, és a dátumkijelzés sem a megszokott, azt szintén egy segédszámlapon találjuk 6 óránál.
A duplán domború zafír kristály óraüveg minden szögből jól leolvashatóvá és láthatóvá teszi a különleges számlapot, a 2.000 darabos limitált kiadás egyedi sorszámát pedig a hátlapba gravírozva találhatjuk meg.

Seiko Presage SPB171J1 technikai adatok

  • 6R27 mechanikus automata kaliber
  • 28.800 féllengés/óra
  • duplán domború zafír kristály óraüveg
  • nemesacél tok
  • krokodilbőr óraszíj
  • 100m vízállóság
  • tok átmérő 40.5 mm
  • tok vastagság 14.1 mm
  • 2.000 darabos limitált kiadás
  • várható megjelenés: 2020. szeptember

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK