2020. 07. 14.

Seiko Prospex búvárórák az 55-ik évfordulóra - ahogy mindig is szerettük

A Seiko történetének meghatározó része a búváróráinak fejlődése. A gyár együtt fejlődött ezekkel a modellekkel, és a legnépszerűbb kategória darabjai is együtt fejlődtek a gyárral. 2020-ra a fejlődés odáig jutott, hogy elkészülhetett a legelső ikonikus búvár modell olyan mai változata, amely egyszerre ugyanaz és mégis sokkal több lett.

62MAS - a búvár legenda

1965, az év, amikor a Seiko búváróráinak története igazán elkezdődött. A 6217 (vagy ahogy a rajongók azóta is hívják, a 62MAS) modell megjelenése évtizedekre forgatta fel a búvárórák világát, és tette a Seiko-t a kategória meghatározó gyártójává.

Elég csak arra gondolni, hogy ezek közül a fejlesztések közül több megjelenik a búvárórák meghatározó ISO 6425 szabványában, de a népszerű harmonika szíj vagy a titánból készült búváróra tok is Japánban született.

Az első ilyen modell, a 62MAS sikere a mai napig tart. Elsőként érkezett 150 méteres vízállósággal, mechanikus automata szerkezettel, 37 mm-es, abban az időben nagynak számító mérettel, egy irányba forgatható búvárlünettával és olyan leolvashatósággal a széles mutatók és indexek miatt, ami azóta szintén gyakorlatilag kötelező elemmé vált minden komoly búvár modell számlapján.

A legenda visszatér, és jobb formában van, mint valaha

Az ikonikus modell elemei minden Seiko búvárórán visszaköszöntek az évtizedek során, és készült már korábban is újkori változata. 2017-ben a Baselworld kiállításon mutatkozott be a Seiko Prospex SLA017 modell, amely 2000 darabos limitált kiadásban a prémium órák világába engedett egy kis betekintést, sikerrel.

Ezzel egyidőben az SPB051 / SPB053 páros is megérkezett, melyek szintén a nagy előd vonalaiból merítettek, ám a szélesebb közönség számára elérhető árkategóriában.

2020-ban érkezett el az idő arra, hogy elkészüljenek azok a modellek, melyek eddig talán a legközelebb állnak a gyűjtők és rajongók által annyira vágyott darabhoz.

Az újdonságok mérete az eredeti 37 mm-hez közelít a 40.5 mm-es átmérőjével, így a mindennapokban is kényelmesen viselhető, kompakt búváróra sorozat született, mely a limitált kiadások mellett egy elérhető árú alternatívát kínál.

A kronometer.hu csapata készített egy műsort az újdonságokról, részletesen megismerheted valamennyit a filmből:

4 új modell - egy stílus, négy egyéniség

Az újjászületett modellből rögtön négy is érkezik, és valamennyi egy-egy önálló egyéniség annak ellenére, hogy mind követi az 1965-ben lefektetett alapokat. A forma hűen tükrözi az eredetit, az átmérő, az arányok olyanok, amilyennek megkedvelték a gyűjtők és a rajongók, ám a technológia fejlődése lehetővé tette a műszaki tartalom fejlesztését is.

A Prospex modellek nevükben hordozzák a felkészültségüket (Prospex - PROfessional SPEcifications), ezeknél a modelleknél alap az ISO szabvány szerinti, diver’s 200m minősítésű vízállóság és a kiemelkedő minőség. A négy új modell is a Prospex sorozat tagjaként jelent meg, három közülük nemesacél tokkal és szíjjal érkezik, míg a negyedik a Seiko extra erős szilikon szíját kapta.

Valamennyi újdonságban közös a nemrég megjelent 6R35 mechanikus automata kaliber is, mely 70 órás járástartalékával kiemelkedik a kategóriája szerkezetei közül.

Seiko Prospex SPB143J1

Nemesacél tok és szíj, szürke “sunburst” mintázatú számlap, mely a fényben mindig más arcát mutatja az órának -a az SPB143J1 modell tökéletesen adja vissza a Seiko eredeti búvárórájának érzését.

A tok és a szíj szuperkemény bevonatot kapott, mely a zafír kristály óraüveggel együtt hosszan tartó karcmentes szépséget ígér.

A számlap színével egyező búvárlünetta egy irányba forgatható, a tok mérete és súlypontja miatt pedig az óra rendkívül kényelmes viselet lehet a mindennapokban is.

Seiko Prospex SPB147J1

Egy kis különlegesség a négy új modell között. Az SPB147J1 modell az egyedüli, amely csak szilikon óraszíjat kapott, mely extra erős kivitelben biztosan és a legnagyobb melegben is kényelmesen hordhatóvá teszi az órát.

A bronz árnyalatú számlapon kontrasztosan jelennek meg az arany színű indexek és mutatók, melyek formája természetesen megyegyezik a jól ismert elődjének vonalaival.

Klasszikus, sportos megjelenés és egy kicsit felidézi a búvárórák hőskorát a szilikon szíjjal, de a legmodernebb műszaki színvonalon.

Seiko Prospex SPB145J1

A barna számlap jól harmonizál a sötét színű búvárlünettával és a nemesacél tokkal is, új színt hoz a búvárórák megszokott színvilágába. Ahogy mind a négy újdonságnál, úgy ennél az óránál is duplán domborított, tükröződésmentes bevonattal ellátott zafír kristály óraüveg gondoskodik mind a karcmentes megjelenésről, mind pedig a lehető legjobb leolvashatóságról még szélsőséges körülmények között is.

Seiko Prospex SPB149J1 - limitált kiadásban

Egy különlegesség limitált kiadásban az évfordulós modellek sorában. Az SPB14J1 modell mindössze 5500 darabban készül az egész világon, és színében a Seiko búváróráinak 55-ik évfordulójára megjelent különlegességeket idézi.

Az egyedi árnyalatú kék színén és az arany színű másodpercmutatón kívül a limitált kiadás kapott még egy extra erős szilikon szíjat is, szintén kék színben, így teljes a harmónia és tökéletes a megjelenés is minden helyzetben.

Seiko Prospex SPB143J1 / SPB145J1 / SPB147J1 / SPB149J1 műszaki adatok

  • 6R35 mechanikus automata kaliber
  • 70 órás járástartalék
  • duplán domború zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél tok extra kemény bevonattal
  • nemesacél szíj extra kemény bevonattal (extra erős szilikon szíj SPB147J1 /
  • SPB149J1 modelleknél)
  • diver’s 200m vízállóság
  • tok átmérő 40,5 mm
  • tok vastagság 13.2 mm

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK