2020. 09. 25.

Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition - A szamuráj kékjével

A Grand Seiko 2020-ban ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. A hatvan egy emblematikus szám a japán mitológiában, így egy ilyen évforduló megérdemli az igazán különleges modellt. A Sport kollekció limitált kiadású modellje, a Grand Seiko SBGC238 pedig igazán különleges, egyszerre hozza el a szamurájok stílusát és az oroszlán erejét is.

A Grand Seiko 60 éve

A Seiko és a Grand Seiko története bővelkedik az emblematikus számokban, melyeknek a japán hagyományok nagy jelentőséget tulajdonítanak.

A Grand Seiko éppen 60 éve indult útjára, hogy meghódítsa a luxusórák világát. Tette ezt a japán mérnöki precizitással és a legendás japán hagyománytisztelettel, melyek együtt hozzáadták az órákhoz azt a pluszt, amitől a Grand Seiko hat évtized alatt a manufakturális órakészítés csúcsára érhetett.

A hatvan évvel ezelőtti indulása ráadásul éppen az alapító, Kintaro Hattori 100 éves születésének évére esett, így a Grand Seiko logójaként választott oroszlán ereje hozzáadódhatott a Seiko alapítójának mottójához: “Mindig egy lépéssel a többiek előtt”.

A mottó tökéletesen jellemzi a Grand Seiko 60 évét, hiszen a kezdeti sikerek után a fejlődés olyan irányba indult, amely különbözött a világ hagyományos óraiparától.

Így készülhetett el a Spring Drive kaliber, amely forradalmasította a pontosságról addig alkotott elképzeléseket - a különleges technikai megoldás révén az elektronikusan szabályozott futású mechanikus szerkezet pontossága akár napi egy másodpercnél is jobb lehet.

Grand Seiko Spring Drive kaliber, a pontosság szinonimája

Egy különleges megoldás, amely egyesíti magában a mechanikus szerkezetek magas nyomatékát a kvarc szerkezetek felülmúlhatatlan pontosságával úgy, hogy mindeközben megmarad a mechanikus szerkezet varázsa is.

A Spring Drive kaliber, mint a neve is jelzi, a hagyományos mechanikus szerkezetek elvén egy főrugóban tárolja a működéséhez szükséges energiát.

Ezt az energiát közölhetjük vele mi magunk is felhúzással, vagy rábízhatjuk ezt a munkát az automatikára, mely a kezünk, és ezáltal az órán elhelyezett excenteres kis súly folyamatos mozgását alakítja át energiává.

A rugó energiájának továbbítása a mutatók felé azonban nem egyszerű feladat, ha azt szeretnénk, hogy azok a lehető legegyenletesebben mozogjanak, így őrizve meg a pontosságukat.

Ebben segít a Spring Drive kaliberek új megközelítése, melyek egy kis elektronika és egy mágnesesen fékezett kerék segítségével szinte tökéletesen egyenletesen képesek járni. Az ebből eredő mozgás a Spring Drive kaliberek sajátja, ez a másodperc mutató úgynevezett “folyó” járása, vagyis a tökéletesen töredezettségmentes mozgása.

Kronográf, GMT - jönnek a komplikációk

A komplikációk szerencsére az órák világában nem problémára utalnak, épp ellenkezőleg. Minden olyan plusz tulajdonságot, amellyel az óra szerkezetét az alap feladatán (időmérés) túl felruházták, komplikációnak hívunk.

Holdfázis kijelzés, öröknaptár, dátum és nap kijelzés - hogy csak néhányat említsünk a legelterjedtebbek közül, ezek mind komplikációk. A Grand Seiko SBGC238 modell is kapott két komplikációt. A kronográf időmérés a sportidőmérés alapja, a gyakorlatban stopperként használható. A szerkezet a Seiko fejlesztéseit használva oszlopkerekes kronográf modell vertikális kuplunggal, mely a tökéletes indításért és leállításért felel időmérés közben.

A limitált kiadású darab egy különleges, 9R96 kalibert kapott, mely a 9R86 szerkezet speciálisan szabályozott változata. Az alap kaliber havi +/-15 mp pontossága sem mindennapi érték, de a 9R96 még ezt is túlszárnyalta, és havi szinten +/-10 mp pontossággal jár, ami a gyakorlatban napi +/-0,5 mp (fél másodperc) pontosság!

A másik komplikáció, amellyel az a szerkezet rendelkezik a GMT mutató. Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy a segítségével egy mechanikus szerkezet is képes egyidejűleg két időzóna kijelzésére. A GMT mutató egy plusz mutató, amely a hagyományos óramutatóval szemben nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és az időt a 24 órás lünetta segítségével lehet leolvasni róla.

Ezek a komplikációk jelzik a kaliberek, esetünkben a Grand Seiko Spring Drive 9R96 kaliber technikai fejlettségét - az oroszlán a csúcsra ért.

Limitált kiadás a szamuráj kékjével

A hatvanadik évforduló jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint a jubileumi kiadás különleges megjelenése.

A Grand Seiko SGBC238 modell tokja 18 karátos rózsaaranyból készül, duplán domború zafír kristály óraüveggel és krokodilbőr szíjjal, melynek csatja szintén rózsaarany kivitel. A mi mégis egyedivé teszi a modellt, az a számlap és a szíj különleges “katsu-iro” kékje, mely az indigókék egy árnyalata, és Japánban nagy hagyománya van a használatának.
A katsu-iro kék színt a szamuráj hadurak páncéljának színezésre használták. Ezt a harcias szellemet egyesíti a szín a Grand Seiko oroszlánjának erejével, melynek sörénye adja a számlap textúráját is. Az oroszlán megjelenik a zafír kristály hátlapon keresztül megcsodálható szerkezet rotorján is, melyen elhelyeztek egy 18 karátos rózsaarany Grand Seiko logót.

A kék szín meghatározza az óra megjelenését, és a krokodilbőr szíjon is megjelenik. A katsu-iro kékre festett bőr redőit egy speciális eljárással rózsaarany színűre festik, így tökéletesítve a szamurájok páncélját az oroszlán erejével egyesítő megjelenést.

Egy különlegesség akkor a legértékesebb, ha csak keveseknek adatik meg, hogy birtokolhassanak egyet - a Grand Seiko SBGC238 modellből mindössze 100 darab készült az egész világon.

 

 

Grand Seiko SBGC238 Sport Collection Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition műszaki adatok

  • 9R96 speciálisan szabályozott Spring Drive Chronograph GMT kaliber
  • 72 órás járástartalék
  • napi +/-0,5 másodperces pontosság
  • zafír kristály óraüveg és hátlap AR bevonattal
  • 18 karátos rózsaarany tok
  • krokodilbőr szíj
  • 20 bar (200m) vízállóság, menetzáras korona
  • tok átmérő 44.5 mm
  • tok vastagság 16.8 mm
  • 100 darabos limitált kiadás, a hátlapba gravírozott sorszámmal
Zafír kristály óraüveg óvja a számlapokat és a szerkezetet is, hiszen az átlátszó hátlap is ebből készült. Női modellként a tok mérete a mai trendeknek megfelelően tökéletes, az átmérőjük 34.8 mm (az SPB141J1 modellé 35.2 mm), a vastagságuk pedig mindössze 11.4 mm, a 100 méteres vízállósága pedig több, mint elég a mindennapokra.

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK