2019. 07. 07.

Seiko Prospex Dark Green Sunset Special Edition és két Seiko Sumo 2019-es újdonság

Az egyik legnagyobb kínálat búvárórákból a Seiko Prospex kollekciójában érhető el. Több mint 50 éve készülnek sorra a valódi, professzionális felhasználásra készülő modellek (innen a Prospex név is), és a gyár időről időre fejet hajt a legsikeresebb darabok előtt. Így történt ez most is, az egyik legújabb Seiko Prospex modell, az SPB105J1 története egészen 1968-ig nyúlik vissza az időben.

Seiko Prospex modellek, avagy 50 év sikere újragondolva

1968, az első diver’s 300m minősítésű búváróra megjelenése, mely egyben az első Hi-Beat kaliberrel készülő modell volt a Seiko történetében. Mindössze három évvel az első búváróra után a japán mérnökök megalkották ezt a modellt, amely a mai napig meghatározza a búvárórák megjelenését éppúgy, mint a folyamatosan fejlődő műszaki tartalmát.

A Seiko mindig nagy hangsúlyt fektetett a folyamatos fejlődésre, és műszaki újdonságok egész sorát jelentette meg, melyek közül több tucatnyi, szabadalmaztatott fejlesztés volt. Gondoljunk csak a ma már elismert megoldásnak számító „accordion” (harmonika) típusú szilikon szíjakra, melyek segítségével a búváróra viselhető a búvárruhán is – ezek nélkül az ötletek nélkül a búváróra nem ugyanaz lenne, mint amit már megszokhattunk.

Seiko Prospex Dark Green Sunset Special Edition SPB105J1, a legfrissebb kiadás

A nemrég megjelent Prospex speciális kiadás, a Twilight Blue SPB097J1 modell sikere után most újabb modell érkezik, mely ennek a sikernek tisztelegve egy különleges színösszeállítással bővíti tovább a kínálatot.

Egy jól sikerült designt mindig érdemes több színben is elkészíteni, hiszen a különböző színekkel teljesen más, egyedi karaktereket kaphatnak az órák. A klasszikus fekete számlapok mellett sokáig a kék változatok jelentettek alternatívát színben, azonban ez mára kibővült a zöld-arany kombinációjával. Ez az összeállítás egyszerre elegáns az arany indexeknek és mutatóknak köszönhetően, és sportos a mélyvizek világát idéző zöld árnyalatú számlapjával.

A Seiko Prospex SPB150J1 modell robosztus formája ellenére kényelmesen viselhető, a 44 mm-es átmérőjű tok mind a vízben, mind a mindennapokban megállja a helyét. A nemesacél tok, szíj és csat egyaránt a karcoknak jobban ellenálló DiaShield bevonatot kapott (melynek keménysége háromszorosa az acélénak), és a zafír kristály óraüvege is sokáig megőrzi majd a csillogását.

Ebben a modellben egy 6R15 mechanikus automata kaliber dolgozik megbízhatóan, mely a Seiko egy jól bevált és sokszor bizonyított darabja, 50 órás járástartalékának és a kézzel is húzhatóságának köszönhetően még egy hosszabb pihenő alatt sem kell majd attól tartani, hogy megállna.

Seiko Prospex SPB105J1

Seiko Prospex SPB105J1 műszaki adatok:

  • 6R15 Mechanikus automata
  • Járástartalék akár 50 órán keresztül
  • Automata és kézi felhúzós
  • Nemesacél óratok és szíj
  • Ellenálló DuraShield bevonat
  • Zafír kristály óraüveg
  • diver’s 200m ISO vízállóság
  • Menetes acél hátlap
  • Egyirányba forgatható számlapgyűrű
  • LumiBrite
  • ø 43,7 mm
  • 185 gr

Seiko Prospex „Sumo” SPB101J1 és SPB103J1 – A legenda 2019-es kiadásban

Az órák világában az olyan sikeres kollekciók darabjai között, mint amilyenek a Seiko búvárórái, vannak kiemelkedő, legendás modellek. Ezek közé tartozik az egyik legismertebb és legkedveltebb modell, mely a „Sumo” becenevet kapta, hogy miért, arról itt olvashatsz korábbi cikkünkben.

A 2019-es, idei Baselworld kiállításon bemutatkozott két újdonság is a legszebb Seiko búváróra hagyományokból táplálkozott, de egy abszolút friss, mai formában. A Sumo mindig a méreteiről volt híres, a 45 mm-es átmérőjű nemesacél tok komoly méret, komoly sportokhoz. Míg a 2007-ben megjelent első modellhez képest a mérete és a jól ismert tokformája nem változott, a számlapgyűrű és maga a számlap megújult.

A Sumo egyik jellegzetes részlete a 12-es index, mely a japán szumó birkózók jellegzetes viseletére, a mawashira emlékeztet, a 2019-es modellen ez, és valamennyi index, illetve a mutatók is karcsúbbak lettek, de továbbra is megőrizték kontrasztos, jól leolvasható formáikat.

A számlapgyűrű tipográfiája is alkalmazkodott a karcsúbb formákhoz, és az első modelleken megszokott vastagított számok helyett az új modellen ezek is kecsesebbek lettek.

A külső mellett megújult a technika is, így az eddigi Hardlex üveg helyett az új modellek immár zafír kristály óraüveggel büszkélkedhetnek, és a mechanikus automata kaliber is frissebb lett. A 6R35 szerkezet különlegessége a 70 órás járástartalék (!), amely közel három napon át képes tartani a pontos időt akkor is, ha nem használjuk.

A két modell csak a színében tér el, az SPB101J1 fekete, míg az SPB103J1 modell látványos zöld színben érkezik.

Seiko Prospex SPB101J1 és SPB103J1

Seiko Prospex SPB101J1 és SPB103J1 műszaki adatok:

  • 6R35 Mechanikus automata
  • Járástartalék akár 70 órán keresztül
  • Automata és kézi felhúzós
  • Nemesacél óratok és szíj
  • Zafír kristály óraüveg
  • diver’s 200m ISO vízállóság
  • Menetes acél hátlap
  • Egyirányba forgatható számlapgyűrű
  • LumiBrite
  • ø 45 mm

Nem szeretnél lemaradni a limitált és különleges megjelenésekről?

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé.

A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat.

Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK