2020. 03. 19.

Seiko Prospex King Turtle SRPE03 SRPE05 - egy osztállyal feljebb

Még egy olyan sikeres modellnek, mint a Seiko „Turtle” is meg kell újulnia időről-időre. A 2020-as év úgy hozta el ezt a megújulást, hogy az ismerős forma nem változott, mégis sokat fejlődött a búváróra ikon. Ha elsőre nem is szembetűnő a változás, az újdonság mégis megérdemli a becenevét, a „King Turtle” nevet, melyet már meg is kapott a rajongóitól.

Seiko Turtle, a teknős, amely megváltoztatta a búvárórák világát

A Seiko idén 55 éve, hogy megjelentette az első búváróráját, és ezzel elindított egy olyan sikertörténetet, mely a mai napig tart. A történet az elérhető árú, mégis magas minőséget és maximális megbízhatóságot kínáló modellek hosszú soráról szól, mely modellek között van néhány legendává vált darab.

Az egyik ilyen modell a Seiko rajongók számára jól ismert 6306/6309 típusjelzésű búváróra, melyek közül a 6309 volt a világpiacra gyártott darab, és amely a jellegzetes formája miatt megkapta a „Turtle”, vagyis teknős becenevet. A hetvenes évek végétől 1988-ig gyártott óra gyorsan sikeres lett, nem véletlenül. A 150 méteres vízállósága még a mai napig megállja a helyét, a menetzáras korona és a forgatható számlapgyűrű (vagy ahogy sokan ismerik, a búvár lünetta) professzionális búvárórává tették, a barátságos árcédulája pedig világsikerré.

A siker akkora volt, hogy mozifilmekben is szerepelt a Turtle. Martin Sheen kezén egy 6105 modell, de még a fia, Charlie Sheen csuklóján is feltűnt egy Oscar-díjas filmben (itt írtunk róla korábban részletesen).

Közel harminc évnek kellett eltelnie, míg a 2016-os Baselworld kiállításon sokak nagy örömére ismét feltűnt az ikon, és gyakorlatilag változatlan formában, de frissített műszaki tartalommal megjelentek az SRP sorozat modelljei, a Teknős visszatért. Immár a Prospex sorozat tagjaként, diver’s 200m vízállósággal, a mai kor igényeinek tökéletesen megfelelve folytatta tovább az utat, mely továbbra is maradt a siker útja.

[et_pb_code _builder_version="4.4.1"][/et_pb_code]

2020, a Teknős éve ismét

Az eltelt 4 évben az alap modellek mellett több speciális kiadás is napvilágot látott, a Save The Ocean sorozatban a kék bálna bőrébe bújt a modell, de érkezett fekete tokos kivitel és Great White Shark special edition modell is, így mindenki találhatott a kedvére való Teknőst.

2020-ban azonban a Seiko emelte a tétet, és ismét tanújelét adta annak, hogy hallgat a rajongók, gyűjtők szavára. A most érkező újdonságok olyan fejlesztéseket kaptak, amely csak egy kategóriával feljebb megszokott a minőségi órák világában.
A Seiko King Turtle SRPE03 és SRPE05 modellek formája, mérete nem változott, hiszen ez az alapja az ikonnak, de immár zafír kristály óraüveget kapott nagyítóval a dátumablak felett, és a forgatható számlapgyűrű is kerámiából készül. Mindkét fejlesztés a tartós esztétikus megjelenést szolgálja, hiszen mind a zafír, mind a kerámia keménysége segít abban, hogy az óra legsérülékenyebb és a legnagyobb megpróbáltatásoknak kitett részei sokáig karcmentesek maradhassanak.
Az újdonságok számlapja is megújult, a mai trendeket követve, sőt diktálva sakktábla mintás, 3 dimenziós számlap került a Seiko King Turtle modellekbe. A jellegzetes formájú indexek és mutatók nem változtak, széles felületük speciális LumiBrite festése a biztosítéka annak, hogy sötétben hosszan és erősen foszforeszkáljanak – ez a Seiko búvárórák egyik védjegye.
Az órák vízállósága Prospex modellként a diver’s 200m kategóriába esik, mely az ISO szabvány szerinti, professzionális érték. A robosztus, jellegzetes formájú tok a Seiko egyik legmegbízhatóbb mechanikus automata kaliberét, a 4R36 szerkezetet rejti, amely naptár és dátum komplikációval van ellátva.

Seiko Prospex SRPE03 „King Turtle”

Az SRPE03 modell egy klasszikus darab, a fekete számlap, nemesacél tok és nemesacél szíj a hosszabbítható csattal mindig siker. A számlap rácsos mintázata jól harmonizál az indexek színével és a tok acéljával, az arany „diver’s 200m” felirat és a szintén arany másodpercmutató festés finoman kiemeli a klasszikus szépségét.

Seiko Prospex SRPE05 „King Turtle”

A Seiko SRPE05 modell egyszerre modern és mégis klasszikus búváróra. A szilikon szíja a legszebb búvár hagyományokat idézi (tudtad, hogy az úgynevezett harmonika szíjat is a Seiko szabadalmaztatta?), az új számlap és a sötétzöld színe viszont abszolút mai, friss stílust hozott. Az arany szín itt is feltűnik, és tökéletesen illik az összképbe.

Seiko Prospex SRPE03 és SRPE05 műszaki adatok

  • 4R36 mechanikus automata kaliber
  • 41 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nagyító a dátumablak felett
  • nemesacél tok
  • nemesacél szíj
  • diver’s 200m vízállóság
  • tok átmérő 45 mm
  • tok vastagság 13.2 mm

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK