Még egy olyan sikeres modellnek, mint a Seiko „Turtle” is meg kell újulnia időről-időre. A 2020-as év úgy hozta el ezt a megújulást, hogy az ismerős forma nem változott, mégis sokat fejlődött a búváróra ikon. Ha elsőre nem is szembetűnő a változás, az újdonság mégis megérdemli a becenevét, a „King Turtle” nevet, melyet már meg is kapott a rajongóitól.

King Turtle SRPE03 SRPE05

Seiko Turtle, a teknős, amely megváltoztatta a búvárórák világát

A Seiko idén 55 éve, hogy megjelentette az első búváróráját, és ezzel elindított egy olyan sikertörténetet, mely a mai napig tart. A történet az elérhető árú, mégis magas minőséget és maximális megbízhatóságot kínáló modellek hosszú soráról szól, mely modellek között van néhány legendává vált darab.

Az egyik ilyen modell a Seiko rajongók számára jól ismert 6306/6309 típusjelzésű búváróra, melyek közül a 6309 volt a világpiacra gyártott darab, és amely a jellegzetes formája miatt megkapta a „Turtle”, vagyis teknős becenevet. A hetvenes évek végétől 1988-ig gyártott óra gyorsan sikeres lett, nem véletlenül. A 150 méteres vízállósága még a mai napig megállja a helyét, a menetzáras korona és a forgatható számlapgyűrű (vagy ahogy sokan ismerik, a búvár lünetta) professzionális búvárórává tették, a barátságos árcédulája pedig világsikerré.

A siker akkora volt, hogy mozifilmekben is szerepelt a Turtle. Martin Sheen kezén egy 6105 modell, de még a fia, Charlie Sheen csuklóján is feltűnt egy Oscar-díjas filmben (itt írtunk róla korábban részletesen).

Közel harminc évnek kellett eltelnie, míg a 2016-os Baselworld kiállításon sokak nagy örömére ismét feltűnt az ikon, és gyakorlatilag változatlan formában, de frissített műszaki tartalommal megjelentek az SRP sorozat modelljei, a Teknős visszatért. Immár a Prospex sorozat tagjaként, diver’s 200m vízállósággal, a mai kor igényeinek tökéletesen megfelelve folytatta tovább az utat, mely továbbra is maradt a siker útja.

2020, a Teknős éve ismét

Az eltelt 4 évben az alap modellek mellett több speciális kiadás is napvilágot látott, a Save The Ocean sorozatban a kék bálna bőrébe bújt a modell, de érkezett fekete tokos kivitel és Great White Shark special edition modell is, így mindenki találhatott a kedvére való Teknőst.

King Turtle SRPE03

2020-ban azonban a Seiko emelte a tétet, és ismét tanújelét adta annak, hogy hallgat a rajongók, gyűjtők szavára. A most érkező újdonságok olyan fejlesztéseket kaptak, amely csak egy kategóriával feljebb megszokott a minőségi órák világában.

A Seiko King Turtle SRPE03 és SRPE05 modellek formája, mérete nem változott, hiszen ez az alapja az ikonnak,  de immár zafír kristály óraüveget kapott nagyítóval a dátumablak felett, és a forgatható számlapgyűrű is kerámiából készül. Mindkét fejlesztés a tartós esztétikus megjelenést szolgálja, hiszen mind a zafír, mind a kerámia keménysége segít abban, hogy az óra legsérülékenyebb és a legnagyobb megpróbáltatásoknak kitett részei sokáig karcmentesek maradhassanak.

King Turtle SRPE05

Az újdonságok számlapja is megújult, a mai trendeket követve, sőt diktálva sakktábla mintás, 3 dimenziós számlap került a Seiko King Turtle modellekbe. A jellegzetes formájú indexek és mutatók nem változtak, széles felületük speciális LumiBrite festése a biztosítéka annak, hogy sötétben hosszan és erősen foszforeszkáljanak – ez a Seiko búvárórák egyik védjegye.

King Turtle SRPE03 SRPE05

Az órák vízállósága Prospex modellként a diver’s 200m kategóriába esik, mely az ISO szabvány szerinti, professzionális érték. A robosztus, jellegzetes formájú tok a Seiko egyik legmegbízhatóbb mechanikus automata kaliberét, a 4R36 szerkezetet rejti, amely naptár és dátum komplikációval van ellátva.

Seiko Prospex SRPE03 „King Turtle”

King Turtle SRPE03 SRPE05

Az SRPE03 modell egy klasszikus darab, a fekete számlap, nemesacél tok és nemesacél szíj a hosszabbítható csattal mindig siker. A számlap rácsos mintázata jól harmonizál az indexek színével és a tok acéljával, az arany „diver’s 200m” felirat és a szintén arany másodpercmutató festés finoman kiemeli a klasszikus szépségét.

 King Turtle SRPE03 SRPE05

Seiko Prospex SRPE03

Seiko Prospex SRPE05 „King Turtle”

A Seiko SRPE05 modell egyszerre modern és mégis klasszikus búváróra. A szilikon szíja a legszebb búvár hagyományokat idézi (tudtad, hogy az úgynevezett harmonika szíjat is a Seiko szabadalmaztatta?), az új számlap és a sötétzöld színe viszont abszolút mai, friss stílust hozott. Az arany szín itt is feltűnik, és tökéletesen illik az összképbe.

 King Turtle SRPE03 SRPE05

Seiko Prospex SRPE05

Seiko Prospex SRPE03 és SRPE05 műszaki adatok

  • 4R36 mechanikus automata kaliber
  • 41 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nagyító a dátumablak felett
  • nemesacél tok
  • nemesacél szíj
  • diver’s 200m vízállóság
  • tok átmérő 45 mm
  • tok vastagság 13.2 mm

 

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!