2019. 10. 02.

Seiko Chronograph Historical Collection – elsők között

A mechanikus automata kronográfok világában kevés a pontos információ, és sok a megfakult emlék. Ez is az oka annak, hogy a Seiko saját magát az automata kronográf modellt elsőként megjelentető gyártók között határozza meg, hiszen az 1969-es évben sűrűn zajlottak az események az órák világában. Az idei, 2019-es év két olyan emlékmodell megjelenését hozza el, melyek elődei mérföldkőnek számítottak az óraiparban.

Seiko Caliber 6139, a legenda

A mechanikus órák között külön rendet képviselnek a kronográf modellek, melyek stopper komplikációval bővítik az órák funkcióit. A gyártók között egyfajta rangot jelentett mindig is, ha egy gyár képes volt egy ilyen, műszakilag összetett modellt megtervezni és sorozatgyártásban készíteni. Ennél is nagyobb rangja volt (és a mai napig van) a mechanikus automata kronográf kalibereknek, melyek szerkezete és működése az egyik legbonyolultabb a mechanikus órák között.

Éppen ezért komoly verseny alakult ki a hatvanas évek végére a legnagyobb gyártók között, hogy ki fogja elsőként megjelentetni az automata kronográf szerkezetes óráját. Több svájci gyártó mellett a Seiko is versenyben volt, és végül 1969-ben sorozatgyártásba került a Cal.6139 szerkezettel készült Speedtimer modell. Ez az óra az elsők között volt mint automata kronográf, és az első volt a világon, mint sorozatgyártásba került oszlopkerekes automata kronográf vertikális kuplunggal.

Ezek a műszaki megoldások eredményezték a kronográf szerkezetek precízebb és pontosabb működését, a vertikális kuplung a gomb megnyomásakor felel a mutató precíz indításáért, az oszlopkerék pedig a váltási mechanizmus maximális stabilitását biztosítja, megbízható és tartós működést garantálva. 1970-ben érkezett a Cal.6138 szerkezet, amely 12 óránál is kapott egy segédszámlapot, és az ezzel a kaliberrel készülő órák a jellegzetes, fehér számlapon fekete segédszámlapos megjelenésük miatt becenevet is kaptak a rajongóktól. Ez volt a „Panda”, mely a hetvenes évek végéig készült és igen nagy népszerűségre tett szert. Maga a Cal.6139 alapozta meg valamennyi későbbi kronográf szerkezetet, legyen szó akár a Kinetic 9T82 vagy a Spring Drive 9R86 kaliberekről.

Seiko Crown Chronograph, az első Japánban

A legendás 6138/6139-es kaliberrel készült modellek előtt volt azonban már mechanikus kronográf a Seiko kínálatában. Az első ilyen modell Japánban és a Seiko kínálatában a Seiko Crown Chronograph volt, mely 1964-es megjelenésével szintén történelmet írt.

Ez az óra az alapjaitól kezdve teljesen új volt, mely a tervezőasztalon született a semmiből. Egy viszonylag egyszerű, egygombos mechanizmussal készült, de a Cal.6139-hez hasonlóan elkötelezett volt a pontosság irányába az oszlopkerék alkalmazásával az indításhoz, leállításhoz és a nullázáshoz.

2019 - Presage és Prospex automata kronográf újdonságok a legendákra emlékezve

Az idei évben egymást érik az újdonságok, eddig nem látott modellek és összeállítások jelennek meg. Ilyen a most érkező két új modell is, melyek mindegyike az első két Seiko kronográfnak állít méltó emléket. Mivel ezeknek a szerkezetnek a fejlesztése nem állt le, a Cal.6139-nek köszönhetően mára megszülethetett a 8R48 kaliber, amely napjainkban dolgozik az automata kronográfokban.

Seiko Presage SRQ029 – az 55 éves Crown Cronograph tiszteletére

A Sekio Crown Chronograph modellre egy Presage emlékezik, mely hűen idézi fel az 55 évvel ezelőtti, mérföldkőnek számító órát. A számlap és a számlapgyűrű színe, az indexek tökéletesen adják vissza az 1964-es modell hangulatát, újdonság a három segédszámlap és a plusz egy nyomógomb – 2019-ben már itt tart a fejlődés. A Presage SRQ029 modell kordován bőr szíjjal érkezik, a Seiko egyedi Zaratsu polírozásával és 8R48 kaliberrel, amely egy 12 órás kronográf 48 órás járástartalékkal. 1000 darabos, limitált kiadás, egy különleges emléke az legelső Seiko kronográfnak.

Seiko Prospex SRQ031 – 50 éves a Cal.6139

Az egyik legsikeresebb Seiko kaliberre egy Prospex modell emlékezik, szintén a 2014 óta gyártott 8R48 szerkezetével tisztelegve a legenda előtt.

Az újdonság a rajongók által annyira kedvelt „Panda” becenevű modell alapján kapta kinézetét, a fehér számlap a két fekete segédszámlappal mindig siker. A 2019-es változat szintén három segédszámlapot kapott, és a klasszikus narancsszínű másodperc mutató vég sem hiányozhat róla. A mutatók, indexek formája és a tachyméter skálája megegyezik a nagy elődével, a Prospex SRQ031 modell mindössze 1000 darabban készül majd.

 

Seiko Automatic Chronograph 50th Anniversary Limited Edition SRQ031 és Seiko Chronograph 55th Anniversary Limited Edition SRQ029

Műszaki adatok:

  • 8R48 mechanikus automata kaliber
  • 34 köves, 12 órás kronográf szerkezet
  • 45 órás járástartalék
  • 28.800 féllengésszám/óra
  • oszlopkerekes kronográf vertikális kuplunggal
  • Prospex SRQ029 – nemesacél tok és szíj, 41 mm átmérő, 16 mm vastagság
  • Presage SRQ031 – nemesacél tok és kordován bőr szíj, 42.3 mm átmérő, 15.3 mm vastagság
  • zafír kristály óraüveg
  • 10 bar nyomásállóság
  • 1000-1000 darabos limitált kiadások

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt:

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé. A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat. Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK