160 évvel ezelőtt született meg az az ember, akinek a Seiko helyét köszönhetjük a világ vezető óraipari vállalatai között. Kintaro Hattori, az alapító kijelölte az irányt, amely a mai napig meghatározza a cége fejlődését, és ez az útmutatás tökéletesen megmutatja, hogyan lehetett ezt elérni: “Egy lépéssel a többiek előtt”. 

Seiko Astron Hattori 160 limited

Kintaro Hattori, a Seiko alapítója

Az 1800-as évek második felében Japán hatalmas gazdasági és társadalmi változásokon ment át. A “sakoku” két évszázados elszigeteltsége után, mely valódi elszigeteltséget jelentett a világtól, Japán visszatért a világ térképére, és erősebb volt, mint valaha.

Az Edo-kor gazdasági és kulturális fejlődése és a nyitás a nyugati világ felé hatalmas lehetőségeket tartogatott. Kintaro Hattori ezt felismerve már 17 évesen megnyitotta első saját órásműhelyét otthonukban, ahol órákat javított, így ismerve meg tökéletesen azok működését.

Kintaro Hattori

Kintaro Hattori

Mindössze 4 évvel később, 21 évesen megalapította cégét, a K. Hattori & Co vállalatot, amely néhány évre rá már külföldi órák importjával és kereskedelmével foglalkozott. 

1887-ben megépült a mai Wako épület helyén az első épület, mely már az azóta ikonikussá vált óratoronnyal készült Tokió üzleti központjában, Ginzában.

Wako

A Hattori & Co első épülete Ginzában (1887)

31 éves korában egy tucatnyi munkással és egy mérnökkel indult a Seikosha gyár, amely már saját faliórák gyártásával foglalkozott. Innen már csak egy lépés volt az első zsebóra elkészítése, melyet 1895-től gyártottak Timekeeper néven.

45 éves korában, 1905-ben már évek óta Japán legnagyobb óra kereskedőjeként tartották számon, és megkezdte a terjeszkedését is Ázsiában, kereskedőházakat nyitva Shanghajban és Hongkongban.

Az első karóra, a nagy tűzvész és a fejlődés évei

1913 fontos dátum volt mind Kintaro Hattori, mind a Seikosha gyár életében. A nyugati óragyárakban tett szakmai látogatások nyomán kifejlesztette a saját, házon belüli fogaskerék esztergáló gépeit, és így a gyártási kapacitás soha nem látott mértékben növekedett.

Ez vezetett végül oda, hogy 1913-ban elkészülhetett Japán első hazai gyártású karórája, a Laurel.

 Seikosha Laurel

Az első japán karóra, a Laurel (1913)

A fejlődés töretlen volt a K. Hattori & Co vállalat megalapítása óta, ám mint a történelem során annyiszor, most is közbeszólt a természet. Az 1923-as nagy kantói földrengés Japán legnagyobb természeti katasztrófája volt, porig rombolva Jokohamát és Tokió nagy részét is. 

Amit a földrengés megkímélt, azt elpusztította az azt követő tűzvész, melynek áldozatul estek a cég irodái és a Seikosha üzemei egyaránt.

 Seikosha

A Seikosha üzeme

KIntaro Hattori elszántságát jól jellemzi, hogy néhány hónapra rá meg is kezdte az újjáépítést. A vásárlói bizalmát is sikerült megtartania, miután a javításra váró 1500 darab órát, melyek szintén megsemmisültek a tűzvészben, ingyen pótolta új darabokkal.

A Seiko márkanév megjelenése

A tűzvészt követő újjáépítés részeként 1924-ben, mindössze egy évvel a katasztrófa után már teljes gőzzel üzemelt a gyártás, és megjelent az azóta világszerte jól ismert márkanév, a Seiko.

Seiko 

Az első Seiko néven készült karóra (1924)

A fejlődés innen töretlen volt, és a cég immár a lehető legstabilabb alapokon állva működött tovább az alapító, Kintaro Hattori 1934-es halála után is.

A vállalatot ma is a család vezeti, Shinji Hattori elnök-vezérigazgató ma Kintaro Hattori dédunokájaként irányít, követve a híressé vált  mottóját: “Mindig egy lépéssel a többiek előtt”.

Seiko Astron GPS Solar limitált kiadás az alapító tiszteletére

2012-ben a Seiko megjelentette a világ első GPS Solar karóráját, melyet a szintén óraipari forradalmat elindító első kvarc karóra tiszteletére Astron-nak neveztek el.

Ez a modell új alapokra helyezte a karórák pontosságát, hiszen gyakorlatilag egy atomóra pontosságú időmérőt viselhetünk innentől kezdve a csuklónkon. A GPS technológiának köszönhetően a Seiko Astron modellek bárhol a világon képesek kapcsolódni a GPS műholdakhoz, és azok jelével szinkronizálva a helyi aktuális pontos időt megjeleníteni. Teszik mindezt úgy, hogy a működésükhöz szükséges energiát (beleértve a GPS kapcsolat többlet energiaigényét is) a fény energiájából nyerik.

Astron 

A GPS Solar technológia működésének alapja

A technológia 160 évvel az alapító születése után is annak filozófiáján alapszik, és valóban egy lépéssel a többiek előtt fejlődik, mutatva az utat.

Ebből a modellből készült el Kintaro Hattori 160 évvel ezelőtti születésére emlékezve egy különleges, limitált kiadású darab, a Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition névre hallgató SSH073 modell.

Különleges alkalomra különleges megjelenésben

 Seiko Astron Hattori 160 limited

Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition

A Seiko Astron SSH073 megjelenése illik az ünnepi alkalomhoz. A fekete-arany kivitel eleganciája az évforduló tiszteletét fejezi ki, a nagyintenzitású titánból készült tok és szíj karcálló fekete bevonatot kapott.

Seiko Astron Hattori 160 limited

A zafír kristály óraüveg körüli ráma magasfényű kerámia anyaga jól illik az exkluzív kivitelhez, és a 16 szögben csiszolt formája a 160 év egy-egy évtizedét jelképezi.

Az alapító jelmondata, a “One step ahead of the rest” megjelenik az arany színben játszó hátlapon, a 2500 darabos limitált kiadás sorszámával együtt.

Seiko Astron Hattori 160 limited 

“One step ahead of the rest” - az alapító jelmondata máig aktuális

A hátlap másik érdekessége a közepén elhelyezett “S” logó, amely az 1900-ban bejegyzett eredeti változat. 

Seiko Astron Hattori 160 limited 

A fém pecsét az eredeti logóval

Ugyanez a logó egy fém pecséten elhelyezésre kerül az ünnepi kiadás limitált díszdobozában, melyben helyet kap a fémszíjat kiegészítő fekete krokodilbőr szíj is, így az óra minden alkalomra, minden öltözékhez tökéletesen megállja majd a helyét.

 Seiko Astron Hattori 160 limited

LImitált kiadás limitált díszdobozban

Egy tökéletes óra tökéletes szerkezetet is kíván, így az SSH073 modell a legújabb Seiko GPS Solar kalibert, a valaha volt legfejlettebb 5X53 szerkezetet kapta.

 

Seiko Astron Hattori 160 limited

 

Seiko Astron SSH073J1

 

Seiko Astron GPS Solar SSH073 Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition műszaki adatok

  • 5X53 GPS Solar kaliber
  • zafír kristály óraüveg 
  • nagyintenzitású titán tok és szíj karcálló szuperkemény bevonattal
  • 20 bar (200m) vízállóság
  • tok átmérő 42.8 mm
  • tok vastagság 14.6 mm
  • 2500 darabos limitált kiadás
  • ajándék krokodilbőr szíj és különleges díszdobozos kiadás

 

 

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!