2019. 10. 22.

Seiko Premier Kinetic Perpetual modellek – mindenből a java

A Seiko mindig élenjárt a technológiai fejlesztésekben, elég csak a kvarc szerkezetes karóra megjelentetésére gondolni. A fejlődés nem állt meg, és harminc évvel később a japán mérnökök ismét olyant alkottak, mint előtte senki a világon – megjelent a Kinetic kaliber, amely új megközelítése az óraszerkezeteknek.

A kvarcóra története, amely megalapozta a Kinetic modelleket

1969. december 25-én nagyot változott az órák világa. A Seiko mérnökei Japánban bemutatták a világ első kvarc szerkezetes karóráját, és ezzel olyan forradalmat indítottak el, mely megrengette a klasszikus karórák iparát. A történet persze korábban kezdődött, már 1959-ben is készült kvarc óraszerkezet, de a mindennapokban is használható darabok csak tíz évvel később jutottak el oda, hogy bárki hozzájuthatott egy ilyen modellhez.

A fejlődés töretlen volt, és sorra érkeztek az új és még újabb megoldások: lcd kristályos kijelző, az első kvarc kronográf, solar szerkezetek, melyeket a fény energiája táplál, e-ink kijelző, kvarc búvár komputerek, a GPS műhold rendszer jelét használó GPS solar kaliberek, és ebbe a sorba tartozik a Kinetic szerkezetek megjelenése is.

Seiko Kinetic, az új platform az óraszerkezetek között

A klasszikus mechanikus szerkezetek egy bonyolult rendszert alkotnak. Egy rugóban tárolt mozgási energiát szabályozottan eljuttatva a mutatókhoz képesek arra, hogy meghatározott idő alatt mozgassák azokat körbe a számlapon, így mutatva mindig az aktuális időt. Ez a technológia évszázadok alatt alakult ki és csiszolódott szinte tökéletesre, de a mechanikus rendszer miatt nagyon nehéz volt megoldani a tartósan pontos működésüket.

Ez vezette a Seiko mérnökeit oda, hogy teljesen más irányból megközelítve az időmérést, elektronikus rendszert alkotva érjék el a korábban elképzelhetetlen pontosságot (az első kvarc karóra, a Quartz Astron 35SQ modell járáseltérése havi 5 másodperc volt). A kvarc szerkezet energiaellátása azonban új problémákat vetett fel, és ezekre találta meg a választ a Seiko a Kinetic szerkezet kifejlesztésével.

Az első Kinetic modell prototípusát 1986-ban mutatták be a bázeli kiállításon, és mindössze két évre volt szükség ahhoz, hogy 1988-ban elkezdődhessen a forgalmazása. Érdekesség, hogy az első modellek még A.G.S. (Automatic Generation System) néven érkeztek, és csak később kapták meg a működési elvüket jól kifejező Kinetic nevet.

A Kinetic szerkezet működése

A Seiko Kinetic kaliber működése egyszerű, ám a megoldás kivitelezése mégis komoly mérnöki munkát igényelt – nem véletlen, hogy csak a Seiko vállalta fel ennek a megoldását.

A Kinetic órák szerkezetében mindent megtalálhatunk, ami hasznos és sikeres fejlesztés volt akár a mechanikus karórák, akár a kvarc szerkezetes modellek között. A Kinetic órák lelke egy kvarc szerkezet, melynek az energiaellátásáról azonban nem egy hagyományos elem gondoskodik a legtöbb kvarc szerkezethez hasonlóan, hanem egy olyan megoldás, amely ismerős lehet a Seiko mechanikus szerkezeteiből.

Az automata szerkezetekhez hasonlóan a Kinetic modelleken is találhatunk egy excentrikus súlyt, mely a kéz mozgásától körbe-körbe fordulva egy miniatűr generátort meghajtva tölti fel az energia tárolására szolgáló kis akkumulátort.

A Kinetic szerkezetek sok olyan megoldást alkalmaznak, melyek önmagukban is különlegesek, és együtt valóban egy új platformot alkotnak. Az excenteres súly által meghajtott rotor fordulatszáma eléri a percenkénti 100.000-et (!), amely egy Forma -1-es motor fordulatszámának az ötszöröse. A súrlódás csökkentése érdekében pedig a rotor mágneses felfüggesztést kapott, így csökkentve a veszteségét minimálisra.

Kinetic Auto Relay, az intelligens alvás funkció

Mint minden modern kvarc szerkezetnél, a Seiko Kinetic modelleknél is felmerült az igény az energiatakarékos működésre. Ez egyrészt technikai okból is indokolt, hiszen így tovább bírja egy feltöltéssel az óra, másrészt környezetvédelmi és energiahatékonysági kérdés, és a Seiko már régóta következetesen támogatja a környezetünk megóvását különböző fejlesztéseivel és programjaival.

Éppen ezért néhány évvel a Kinetic szerkezet megjelenése után, 1998-ban bemutatásra kerül a Kinetic Auto Relay funkció, melynek segítségével az óra járástartaléka 4 évre nőtt, ami valójában összehasonlíthatatlanul több, mint egy mechanikus óráé. A Kinetic Auto Relay modellek sajátossága az alvó mód, mellyel a mutatókat automatikusan megállítva energiát takarít meg, ha az óra nem mozog, és újra indítja ezeket, amint mozgást érzékel. A technológia különlegessége, hogy az óra közben magában méri az időt és váltja a dátumot is, így a négy éven belül felélesztve azonnal a pontos időt és dátumot fogja mutatni.

 

 

Kinetic Perpetual, öröknaptár

A Premier órák kaliberei közül a 7D56 Kinetic Perpetual szerkezetének egyik különlegessége, hogy az óra öröknaptár funkciót kapott, amely egész pontosan azt jelenti, hogy 2100-ig előre be van programozva minden nap, hónap és év, a szökőévekkel együtt.

Így nincsen szükség többet a naptár átállítására a rövidebb hónapok végén, sőt, az óra pontosan tudja azt is, ha szökőév van – kényelmes a mindennapokban és jól jelzi a Kinetic Perpetual kaliberek fejlettségét.

Másik különlegessége a szerkezetnek, hogy annyi mozgó alkatrész van benne, mint egy komolyabb komplikációkkal ellátott mechanikus modellben, így bizonyítva a Kinetic Perpetual magas technikai színvonalát.

Seiko Kinetic modellek és különlegességek

A Seiko Kinetic modellek evolúciója során több olyan fejlesztés is napvilágot látott, melyek még érdekesebbé, különlegesebbé tették ezt a platformot, elismerve annak presztízsét:

  • 1988 – Kinetic kaliber bemutatása
  • 1998 – Kinetic Auto Relay funkció (akár 4 év alvó módban)
  • 1999 - Ultimate Kinetic Chronograph, a kézi összeszerelésű különlegesség 1000 példányban
  • 2003 - Kinetic Chronograph sorozatgyártott modell
  • 2005 – Kinetic Perpetual öröknaptáras változat
  • 2007 – Kinetic Direct Drive kézi felhúzású változat
  • 2015 - Kinetic Direct Drive Moonphase

Ahogy a fejlesztésekből is látszik, a Premier kollekció a Seiko egyik fontos sorozata, a maga nemében meghatározó és különleges modellekkel, prémium minőségben.

A következő Premier órákban a Seiko Kinetic Perpetual szerkezete dolgozik, melynek nagy dátum kijelzése amellett, hogy megkönnyíti a leolvashatóságát, klasszikus megjelenést is ad az óráknak. Minden stílus képviselteti magát, a sportos fémszíjas modellektől a rózsaarannyal kombinált bőrszíjas kivitelig mindenki megtalálja a stílusához leginkább illőt.

Az ellentétek vonzzák egymást - a legújabb technológia a Kinetic szerkezetben és a hellén kultúra egy darabja egyszerre van jelen a Premier modellek jellegzetes tokformáján
SNP139P1

Seiko Premier Kinetic Perpetual modellek technikai adatai

  • 7D56 Kinetic Perpetual kaliber
  • tömör nemesacél óraszíj és óratok (SNP149P2 modell valódi bőr óraszíj)
  • 10 bar (100 m) vízállóság
  • zafír óraüveg
  • menetes hátlap
  • 42.9 mm átmérő

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

Legyél tagja közösségünknek!

Kövess minket Youtube-on!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK