2024. 04. 10.

Watches and Wonders 2024 - a Grand Seiko újdonságai megérkeztek!

Az órák világa amennyire állandó, éppen annyira folyamatos átalakuláson megy keresztül. Jó példa erre az adott év újdonságait bemutató legnagyobb kiállítások körüli viharok, amelyek az elmúlt két évben végre lecsendesedtek, és a régi-új kiállítás, a Watches and Wonders vette át a szakma legfontosabb eseménye címet. A Grand Seiko a 2024-es évben ismét részt vesz a kiállításon, és új modellek egész sorát mutatja be újra.

 

Watches and Wonders 2024, a Grand Seiko éve

Az óraipar kedveli a hagyományokat, és nem csak műszaki vagy design téren, de az újdonságok bemutatását is jobban szereti a megszokott és bevált módon, személyesen megtenni. Erre még az internet korában is kiváló alkalom egy óraipari szakkiállítás, ahol a személytelen online anyagok helyett a szakma legelismertebb résztvevői találkozhatnak mind egymással, mind pedig az újságírókkal, beszélgetések keretében bemutatva az újdonságokat, megválaszolva a kérdéseket és hasznos információkat gyűjtve az azonnali visszajelzésekből is.

 

 

A korábbi Baselworld show megszűnésével keletkezett űrt 2020 óta a Watches and Wonders (korábban SIHH) óraipari show tölti be Genfben, amely a pandémia elmúltával 2022 óta kiállításként is működik, sőt, 2023 óta a közönség számára is tart nyílt napokat, az idei évben immár hármat is.

A Grand Seiko számára fontos eseménnyé vált a show, hiszen már 2023-ban is itt mutatta be a rendkívüli új modellt, a Tentagraph névre keresztelt Hi-Beat mechanikus automata kronográfot egy vadonatúj, 72 órás járástartalékkal bíró kaliberrel, amely a megjelenésekor csúcstartó volt ezzel az értékkel.

 

 

2024-ben még magasabbra helyezi a Grand Seiko azt a bizonyos lécet, és immár modellek egész sorát mutatja be a show hetében, 5 kollekció újdonságai érkeznek, és újra bemutatásra kerül egy új kaliber is, amely a maga nemében újra egy mérföldkő a márka történetében.

Evolution 9 SLGW003 és SLGW002 “Birch bark”, a nyírfaerdő friss szépsége egy új, kézihúzós Hi-Beat kaliberrel

 

 

Az Evolution 9 kollekció jelentősége rendkívüli a Grand Seiko jelene és jövője szempontjából is. A 44GS formanyelv elemeiből táplálkozó design telitalálattá vált, képes megszólítani egy új réteget az órák rajongói között, így várható volt, hogy új irányokban is fejlődik tovább.

Így is történt, a Watches and Wonders 2024 alkalmából került bemutatásra a két új modell, az SLGW003, a titán tokos és az SLGW002, a limitált kiadású rózsaarany tokos változat.

 

 

Az új modellek formája hűen követi az Evolution 9 stílusát, ám egy teljesen új kalibernek köszönhetően egy valódi dress watch születhetett 38.6 mm átmérővel és mindössze 9.95 mm vastagsággal úgy, hogy megőrizte az SLGH005 által lefektetett alapokat.

 

 

Az új kaliber egy olyan darab, amely fél évszázada nem jelent már meg újként a Grand Seiko szerkezetei között. A 9SA4 egy mechanikus, kézihúzós Hi-Beat kaliber 80 órás járástartalékkal, egy újratervezett szerkezet, amely megőrizte az automata 9SA5 dupla rugóházát és a “dual impulse escapement” hatékonyságát, és még fejlődni is tudott.

A szerkezet hátoldala tartogat néhány érdekességet, itt került elhelyezésre a járástartalék kijelző, és a kézihúzás folyamatát látványosan jelző, egy jellegzetes japán madárról mintázott elem is - ahogy már megszokhattuk, a Grand Seiko-nak nem elég, ha egy kaliber műszakilag kifogástalan, mindig kell még hozzá egy kis plusz.

 

 

A számlap is megtartotta a nyírfaerdők jellegzetes jegyét, most a nyírfakéreg egyedi mintázata vízszintesen került elhelyezésre, és így is rendkívül látványossá teszi a számlapot a fény és árnyék játékait használva.

 

 

Az SLGW002 modell tokja a “Brilliant hard” titán anyagából készül, a szíja pedig krokodilbőr, a 80 darabos limitált különlegesség, az SLGW003 modell pedig 18 karátos rózsaarany tokkal érkezik, illetve az indexek is tömör aranyból készültek, amelyre a számlapon 6 óránál elhelyezett “SD” (Special Dial) csillag alakú jelzése utal.

 

 

Újra érkezik a Kodo, az egyedi Constant-force tourbillon kaliberrel, itt az SLGT005G

 

 

2022-ben olyan különleges kalibert mutatott be a Grand Seiko a Watches and Wonders alkalmából, amelyben egy tengelyen működik a constant-force mechanizmus a tourbillon megoldással (erről a szerkezetről részletesen itt írtunk, érdemes elolvasni), a megjelenése pedig lenyűgöző volt.

 

 

 

2024-ben a Kodo (ahogy a különleges kaliberrel készült órát elnevezték) visszatér, és a Masterpiece collection legújabb tagjaként az SLGT005G Kodo modellben ismét megmutatja magát 20 limitált kiadású darab erejéig.

 

 

Míg az első modell megjelenésével az éjjeli égbolt szépségét mutatta be, addig a 2024-es változata a hajnal hasadtát hozza el, azt a rövid időszakot, amíg a reggel fényei finoman visszahódítja az eget. Ennek az elemei a kaliber ezüstszínű, kézzel polírozott alkatrészei, a Grand Seiko szerkezetben első alkalommal használt kék zafírok a rubin fedőkövek helyett és a különleges fehér bőrszíj, amely a szamuráj páncéloknál használt technikával készül, és urushi lakkozás teszi tartóssá.

 

 

Különleges megoldásokban bővelkedik az SLGT005G Kodo modell, többek között a tok is két anyagból készült, a 950-es platina és a Grand Seiko saját “Brilliant hard” titán anyaga jól megfér egymás mellett, valóban egyedi megjelenést adva ennek a különleges Grand Seiko Masterpiece modellnek.

 

Az oroszlán is visszatér, itt az SBGC275 “Tokyo lion” Sport Collection Caliber 9R 20th Anniversary Limited Edition, egy különleges, színváltoztatós számlappal

 

 

Egy újabb különleges megoldás, egy újabb rendkívüli Grand Seiko modell. A Sport collection “oroszlános” órái megjelenésük óta az egyik legegyedibb tokformát képviselik a kollekción belül, és a most bemutatott új modell, az SBGC275 már a forma mellett a számlap megjelenését is a legmagasabb szintre emelte.

 

 

A limitált, 700 darabban készülő óra a 9R Spring Drive kaliber megjelenésének 20 éves évfordulójára érkezett, és egy 9R96 Spring Drive kronográf GMT szerkezetet kapott, amely a 9R sorozat csúcsa, a 9R86 egy speciálisan szabályozott változata havi +/-10 másodperces, napi +/-0.5 másodperces(!) járáseltéréssel.

 

 

Az SBGC275 modellt mégsem ez teszi igazán különlegessé, hanem a számlapja. A Shinshu Watch Studio, a Spring Drive kaliberek stúdióját körülölelő Hotaka hegység sajátos, vörös színe a reggeli, felkelő nap sugaraitól narancsos színt kap, és ezt a változást sikerült a Grand Seiko mérnökeinek megörökíteni egy “Optical multilayer coating” nevű eljárással, amelynek eredményeképp a számlap színe a fényhatásoknak és a betekintési szögnek megfelelően változik a vöröstől a narancsig, ahogyan a hegyoldal vöröse is az ébredő nap sugaraitól.

 

 

A nagyintenzitású titán tok megtartotta az oroszlánkörmökre emlékeztető tokfüleket, a számlap struktúrája az oroszlán sörényét, és hogy teljes legyen az összhang a Grand Seiko logójában hat évtizede látható oroszlán motívummal, az üveg hátlap alatt látható rotoron is elhelyeztek egy 18 karátos arany oroszlános Grand Seiko logót az évfordulóra emlékezve.

 

 

További Grand Seiko újdonságok a Watches and Wonders kiállításról

Ha érdekel valamennyi újonnan bemutatott Grand Seiko újdonság a 2024-es Watches and Wonders kiállításról, ezen a linken megismerheted ezeket részletesen:

https://www.grand-seiko.com/global-en/special/watchesandwonders2024/index

 

TOVÁBBI CIKKEK