2017. 05. 25.

A teknős, a szörnyeteg és a szamuráj – Seiko becenevek, ahogy talán még Te sem hallottad

A Seiko lassan 100 éve gyárt karórákat, 1924-ben jelent meg az első mechanikus, majd 45 évvel később (a világon elsőként) az első quartz modell. Az évek hosszú sora alatt megszámlálhatatlanul sok típus készült, melyek eleinte saját névvel is büszkélkedhettek a gyári típusszámuk mellett. Később azonban már lehetetlen lett volna minden egyes típusnak külön nevet adni, és szép lassan a gyár átállt a nem túl változatos, de sokkal praktikusabb típusszámok használatára. A korai modellek között voltak emlékezetes darabok, melyek nevét érdemes megjegyezni: az Astron, mint a világ első kvarcórája, vagy éppen a Bell-matic, ami egy ötletes mechanikával karóra létére is képes volt beállítható ébresztésre már sok évtizeddel ezelőtt is. Mára már csak a legfontosabb sorozatok kapnak gyári elnevezéseket, a megújult prémium modell, az Astron GPS vagy az Alpinist is ezek közé tartozik, de a rengeteg típus között ezek száma tényleg elenyésző…

De ki tudja ezt a sok számot megjegyezni?

Hát erről van szó: szinte senki. És ha a gyűjtők és rajongók valamit hiányolnak egy gyártó palettáján, azt előbb-utóbb mindig pótolják is, így az internet terjedésével világszerte megjelentek az emblematikus Seiko típusok becenevei is. Jellemzően az órák külseje határozza meg a ezeket a beceneveket is, a Teknőc, a Szörnyeteg vagy a Sisak mind a formájuk vagy a méreteik alapján váltak ismertté. Talán kevéssé ismert története van a Seiko 6139 órának, mely a „Pogue” becenevét nem formájáról, hanem arról kapta, aki híressé tette. William R. Pogue ezredes, a NASA űrhajósa vitte magával az űrbe a Skylab 4 projektre 1973-ban, így az első automata kronográf volt a világűrben! Ebből a híres órából - igaz már nem az eredeti szíjjal, de nagyszerű állapotban - nemrég járt nálunk egy mai napig tökéletesen működő darab.

5 ikonikus Seiko modell - 5 becenév a legismertebbek közül

A gyűjtők és Seiko rajongók körében legfelkapottabb modellek ezek, melyek már akár több típusváltást is megértek, vagy limitált kiadású sorozataik miatt kaptak saját nevet. Jöjjön öt a legnagyobbak közül, persze csak véletlenszerű sorrendben: SEIKO TURTLE A Teknőc, az egyik legismertebb és az egyik legrégebbi modell is, nevét egyszerűen a formájáról kapta. Első változata, a 6309 már 1976 óta a piacon van, bár már jó ideje nem gyártják, de a gyűjtők által igen kedvelt és keresett darab. 2016-ban a gyár visszahozta és megismételte a sikert, a Prospex széria tagjaként SRP775/777 típusszámmal jelent meg az új Teknőc.
Az új széria sikerét jelzi, hogy nem sokáig várattak magukra a limitált példányban megjelenő gyűjtői darabok, melyek a becenév mellé még saját nevet is kaptak, így egyszerűen azonosíthatóak bárkinek. Az SRPB11K1 „Turtle Bluelagoon” a trópusi tengereket megszégyenítő kék ragyogású számlapja után lett elnevezve, míg az SRP779 „Turtle Pepsi” pedig a lünetta piros/kék színéről kapta a becenevét. SEIKO MONSTER A „Monster” (Szörnyeteg) nevét nem kell sokat magyarázni, elég csak ránézni. A megjelenésekor feltűnően robosztus méretei és formája után hamar megkapta a becenevét, ár/érték aránya és egyedisége miatt az első generáció (SKX777) óta töretlen a sikere. Szintén van külön elnevezett változata is, az SRP313K2 a „Dracula Monster” nevet kapta a keresztségben, a véres fogakra emlékeztető indexei miatt.
SEIKO SAMURAI A Seiko Prospex (Professional Specifications) sorozat tagja, mely egy minőségi szintet jelent a gyártó órái között. A második generációt megélt modell nevét a japán tradicionális fegyverre, a szamurájok kardjára emlékeztető mutatóiról kapta, mely főleg az első generációnál volt igen jellegzetes formájú. A Seiko „Samurai” 43.8mm átmérőjével és 13mm vastagságával nem tartozik a kisebb darabok közé, de az első sorozat kék számlapos változata titán tokkal és csattal érkezett, mely nagyban csökkentette a súlyát. Az új változatban már a limitált kiadású Seiko „Samurai Blue Lagoon” is rozsdamentes acélból készült, ez már férfiasabb darab, komolyabb súllyal.
SEIKO SUMO A Seiko „Sumo” elnevezéséről két féle legenda is kering. Az egyik szerint a becenevét a viszonylag nagy tokhoz tartozó keskenyebb, 20mm-es csatszélesség miatt néz úgy ki az óra, mint a szumó birkózók a nagytestükkel a vékony lábaikon. A másik változat a japán tradicionális birkózók öltözékére utal, az óra 12-es indexének formája az ágyákkötő hagyományos viseletére emlékeztet, mindenki válassza a neki szimpatikusabbat. :) SEIKO COCKTAIL TIME Az első hivatalos, gyárilag elnevezett típus ma a Seiko „Cocktail Time”, vagy röviden a Cocktail. A 2010-ben csak a japán piacra megjelent modell a nevét egy együttműködésből kapta, mely a Seiko és egy díjnyertes japán bartender, Ishigaki Shinobu között köttetett. A koktélok alapján, melyet az úriember a három típushoz illően kevert, a „Cool” (SARB065), „DRY” (SARB066) és „Sweet”(SARB068) neveket kapták az órák. 2017-ben az óraipar legnagyobb éves kiállításán, a Baselworld 2017 rendezvényen mutatta be a Seiko a második generációt a Cocktail Time sorozatból is. A megújult modellek immár a minőségi Presage sorozat tagjaiként a nemzetközi piacokon is megjelennek, a sorozat darabjai a 4R és 6R szerkezetek mellett a felső kategóriás 8R szerkezeteket is megkapják, így a méltó helyére kerül az elegáns és kifinomult modell.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK