2022. 04. 13.

Seiko Astron 5X Series újdonságok - határozott vonalak és high-tech a jövő generációinak

Az Astron a Seiko egyik legrégebbi márkája, mégis már a megjelenése óta a legmodernebb technológiákat vonultatja fel. A most érkező új Astron 5X Series újdonságoknál sincsen ez másképpen, és a zafír kristály lünetta, a titán tok és a lenyűgöző pontosságú Astron GPS Solar 5X53 kaliber mellett egy teljesen új tokforma megjelenésével folytatja az útját a sorozat.

Seiko Astron, high-tech a hatvanas évekből

A Seiko története a japán mérnöki munka diadalának és a japán életfelfogásnak az elegye, megfűszerezve egy sajátos japán látásmóddal. Ez tesz minden Seiko órát egyedivé, különlegessé, sőt néha kicsit különccé is, mert a több, mint 140 évnyi története alatt a gyár sokszor megmutatta azt, hogy lehet ezt máshogyan, lehet ezt jobban is csinálni.

A Seiko olyan mérföldköveket állított az óraipar hosszú és kanyargós útja mellé, mint a kvarc szerkezetes karóra, a GPS Solar kaliber a maga atomóra pontosságával vagy akár a Spring Drive kaliber, nem is beszélve a 2022-es Watches & Wonders kiállításon bemutatott hihetetlen modellről, a világ első Constant-forceTourbillon kaliberrel készült órájáról, a Kodo-ról.

A hatvanas évek végén komoly igény volt a világban egy olyan órára, amelyik elérhető árban van az átlagemberek számára is, mégis pontosan tudja mutatni az időt. Az 1969-ben megjelent első kvarc karóra, a Quartz-Astron 35SQ nem ez a modell volt, mert bár addig elképzelhetetlen pontossággal járt, ám egy átlag munkás több havi fizetése volt az ára. A világ első kvarc karórájának a jelentősége abban állt, hogy megnyitotta azt az utat, amelyen nagyon gyorsan jutott el a Seiko oda, hogy valóban bárki számára elérhető áron tudjon kvarc karórát készíteni - a többi pedig már óraipari történelem, a kvarcórák története.

A Seiko Astron a 2000-es években, a GPS Solar kaliberek evolúciója

Az Astron modellek az 1969-es megjelenésük után eltűntek a nagyközönség elől, és egészen a 2000-es évek elejéig pihent a koncepció és a márkanév. Ekkor kezdődött meg a következő, forradalmian új megközelítésű kaliber tervezése, amely amellett, hogy a fény energiájával működik, a pontos időt a GPS műholdak rendszerétől kapja. 2006-tól már saját, a Seiko Epson által gyártott GPS vevő is rendelkezésre állt, így újabb hat évnyi fejlesztés után 2012-ben végre elkészült egy olyan kaliber és egy olyan óra, amely a mai napig a high-tech óraipar csúcsa.

A Seiko akkori elnök vezérigazgatója egy merész ötlettel visszahozta az Astron nevet a köztudatba, így 10 éve újra van Seiko Astron, és éppen olyan mérföldköve az óragyártásnak, mint az elődje volt több, mint öt évtizeddel ezelőtt.

A teljes Seiko Astron történetet ebben a cikkben dolgoztuk fel, valamennyi modell, kaliber és a tervezés érdekességei is mind megtalálhatóak benne, érdemes elolvasni: Seiko Astron 101.

2022, a Seiko Astron modellek új arca

Az idei évben, 2022-ben négy új modell érkezik a Seiko Astron GPS Solar modellek sorába, melyek több szempontból is különlegesek a sorozat darabjai között. Három modell állandó tagja lesz az Astron kollekciónak, egy pedig egy különleges kiadás, 1500 darabban limitált modell, amely tekintve a Seiko üzleteinek számát a világban, igazán nem nagy szám.

Valamennyi modell közös és legfontosabb jellemzője a titán tok, amelynek anyaga mellett a formája sem a megszokott. A Seiko Astron modellek között is megjelenik a tavalyi évben már sikerrel bemutatott formavilág, amely szögletekkel és élekkel határolt felületeivel is képes harmonikus formát adni az óráknak, határozott karaktere a high-tech töltéssel a jövő generációit is meg tudja szólítani.

Négy új modell, egy limitált kiadás

A négy új modell között találunk kékes szürke, ezüst színű és fekete számlapos darabokat, míg a limitált kiadás számlapjának sávjai a szürke különböző árnyalataiban játszanak. Újdonság az óráknál a zafír kristályból készült lünetta, amely nem forgatható és az UTC (Coordinated Universal Time - a világ elsődleges hivatkozási időzónája, a hatvanas években váltotta le a Greenwich Mean Time rendszerét) időzónák találhatóak rajta, természetesen a számlap színével harmonizál minden modellnél.

A tömör titánból készült tok felülete a Seiko saját “Super-hard coating” technológiájával készül, ez az acélnál keményebb és karcállóbb, meghagyva a titán különleges fényét.

Az órákban a legújabb technológiát képviselő 5X53 kaliber dolgozik, amely az új megoldású antennájának és különösen energiahatékony működésének köszönhetően jóval kisebb lehetett elődeinél, így az óra is kisebb átmérőjű és vékonyabb a korábban megszokottnál. Ennek a méretnek és a titán toknak és csat súlyának köszönhetően az új Seiko Astron GPS Solar modellek kényelmesek, könnyűek, egész nap jól viselhetőek lettek, míg megjelenésük az a Seiko Astron design, amely annyira egyedivé teszi a kollekciót.

SSH107, ezüst színű számlappal

SSH109, kékes szürke számlappal

SSH111, fekete számlappal

SSH113, limitált modell 1500 darabban, különleges szürke sávokkal a  számlapon

Seiko Astron GPS Solar SSH107/SSH109/SSH111/SSH113 technikai adatok

SSH107 SSH109 SSH111 SSH1113
Kaliber 5X53 5X53 5X53 5X53
Pontosság (jelvétel nélkül) havi +/-15s  havi +/-15s  havi +/-15s  havi +/-15s 

Járástartalék 

(Energiatakarékos módban)

6 hónap 

(2 év)

6 hónap 

(2 év)

6 hónap 

(2 év)

6 hónap 

(2 év)

Tok átmérő 42.7 mm 42.7 mm 42.7 mm 42.7 mm
Tok vastagság 12.2 mm 12.2 mm 12.2 mm 12.2 mm
Tok anyaga titán titán titán titán
Szíj/csat anyaga titán titán titán titán
Óraüveg/lünetta zafír kristály zafír kristály zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar/100m 10 Bar/100m 10 Bar/100m 10 Bar/100m
Limitált kiadás - - - 1500 darab

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK