2018. 05. 15.

Grand Seiko – 10 történet – 5-2. – 9S, a mértékadó – az új szabvány alapja

A 4S mechanilus sorozat sikere után tovább kellett indulni az úton. Az úton, amely eddig is hosszú, nehéz és sikeres út volt. A saját szerkezetek fejlesztése az alapoktól a tökéletes precizitásig igen bonyolult feladat, és az út további része sem látszott egyszerűnek.

A minőségi szabványok újraírása

Az új 4S sorozatú mechanikus kaliberek körültekintő és aprólékos szabályozással képesek voltak már teljesíteni a globális szabvány megkövetelte pontossági értékeket.

500 darab el is készült ezekből a különlegesen szabályozott szerkezetekből, és érdekes módon a legnagyobb jelentősége nem a pozitív fogadtatásuknak volt, melyben az egész világon részesültek.

A legnagyobb jelentőségük abban rejlett, hogy ezek megalkotása meghozta a Grand Seiko tervező csapatának étvágyát arra, hogy tovább lépjen. Sokkal tovább.

Elsőként kidolgoztak egy új szabványt a pontosságra, mely a Grand Seiko értékein alapszik és tiszteletben tartja annak hagyományait, majd ezután megkezdtek egy ennek megfelelő szerkezetet tervezni.

1998 – megjelenik az új érték

A 9S kaliber megjelenésével egyidőben, 1998-ban látott napvilágot az új Grand Seiko standard, mely az átlagos napi járáseltérést -3 / +5 másodpercben határozta meg, melynek egy 17 napos tesztelési periódus alatt, 6 pozícióban kellett megfelelni a szerkezeteknek.

Ezek az értékek mind meghaladták az akkor érvényes globális szabványokét. Rendkívül magas minőségi elvárások voltak a 9S szerkezettel szemben, hiszen az új kalibert kifejezetten a felső kategóriás Grand Seiko modellekbe szánták.

Az új Grand Seiko standard eléréséhez így egy teljesen új kaliber fejlesztésére volt szükség, új tervezési és gyártási mechanizmusokra, melyek ezt lehetővé teszik.

A tervezés

Az új kaliber tervezésekor egy CAD-CAM rendszert vettek igénybe a mérnökök, mely rendszert a Seiko Instruments tervezte, és melynek a 9S szerkezet tervezése volt az első bemutatkozása.

Az új fogaskerék formák fejlesztése és az áttételek szimulálása, tesztelése is ezzel a programmal történt, összehasonlítva és elemezve a különböző anyagok használatának előnyeit. Ezen adatok birtokában a Grand Seiko csapata képes volt lényegesen gyorsabban eljutni addig a pillanatig, amikor elkészíthették az első prototípust.

A rugók új ötvözetének használatával, az új billegő kifejlesztésével és a hajszálrugó belső ívének megváltoztatásával a 9S szerkezet immár képessé vált az új Grand Seiko standard megfelelőségre, és a precizitásnak arra a szintjére, amely a Grand Seiko nevét ismertté és elismertté tette az egész világon.

1998 novemberében két modell jelent meg az új 9S kaliberrel. Jelentős mérföldkő volt ez a Grand Seiko történetében, mely új szakaszához érkezhetett immár.

 

Egy új standard, két új design – a klasszikus, 1998

A Grand Seiko hagyomány jelenik meg ezen a klasszikus modellen. A tok 18K aranyból készült, az óraüveg duplán domború zafír kristály.

 

Az időtlen és időtálló – 1998

Egy lépéssel előre a Grand Seiko design útján, mutatva a jövőt. A Grand Seiko különleges Zaratsu polírozási technikáját használva az íves felületek is tökéletesen, torzításmentesen tükröződnek.  

A folyamatosan fejlődő tradíció

A 9S kaliber megjelenésekor a Grand Seiko rajongók és az óra szakértők egyaránt elismerték az értékeit. Azt láthatták benne, hogy míg a külső teljes egészében magán hordozza a Grand Seiko örökséget, a belső fejlődik, és egy komoly, innovatív szerkezetet kapott. A tervezők elérték a céljaikat, a 9S szerkezet egyszerre testesítette meg a hagyományt és a fejlődést is, a klasszikus érték tökéletes evolúciójaként.

A 9S55 kaliber bemutatkozása csak a kezdet volt, ennek alapjain számtalan Grand Seiko szerkezet mutatkozott még be, többek között a GMT 2002-ben és a Hi Beat, a 9S85 2009-ben. Az alap 9S5x típus 2010-ben egy fejlesztés után 3 napnyi járástartalékot és új nevet is kapott, ez lett a 9S6x.

A Hi Beat GMT szerkezet 2014-ben nevezve lett és nyert is a genfi „2014 Grand Prix de Geneve” megmérettetésen.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatból a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagságát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

A Grand Seiko – 10 történet sorozat többi részét itt találod meg:

Grand Seiko 10 történet 1-1

Grand Seiko 10 történet 1-2

Grand Seiko 10 történet 2-1

Grand Seiko 10 történet 2-2

Grand Seiko 10 történet 3-1

Grand Seiko 10 történet 3-2

Grand Seiko 10 történet 4-1

Grand Seiko 10 történet 4-2

Grand Seiko 10 történet 5-1

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK