2022. 04. 26.

Grand Seiko Evolution 9 Sports modellek - könnyed belépő a sport világába

5 új modellel mutatkozott be a Grand Seiko Evolution 9 sorozata a sportos modellek között a Watches & Wonders 2022-es rendezvényén. A jövőbemutató forma ezen a területen is tökéletesen megállja a helyét, a Spring Drive kaliberek pedig még mindig messze megelőzik korukat mind technológiájukban, mind pedig teljesítményükben.

Evolution 9 , a Grand Seiko jövője

A Grand Seiko modellek úgy képesek megújulni időről-időre, hogy közben mit sem változnak az alapértékeik. A ma legfrissebb design gyökerei egészen az 1967-ben megjelent GS44 modellig nyúlnak vissza, és ez az Evolution 9 néven életre keltett stílus a Grand Seiko modellek jövőjét vetíti előre.

2017-ben vált önálló márkává a Grand Seiko, és az eltelt öt év alatt olyan fejlesztések láthattak napvilágot, mint az öt napos Spring Drive kaliber, a 9RA5 vagy a nemrég bemutatott Evolution 9 stílus vagy akár a Grand Seiko egyedülálló Constant-force tourbillon szerkezete , melyek mindegyike a high-end órakészítés tökéletesítése japán módon.Már rögtön az első Evolution 9 modell elnyerte mind a közönség, mind pedig a GPHG zsűrijének tetszését, és elnyerte a legrangosabb díjat a férfi óra kategóriában 2021-ben.

Grand Seiko Evolution 9 Sports újdonságok

A most érkező öt új modell a sport jegyében készült, mégis félreismerhetetlenül hordozzák magukon ezt a stílust. A vastagabb tokfülek és a robosztusabb felépítésű fémszíjak az óra tokjának alacsonyabbra helyezett súlypontjával még kényelmesebb viseletet tesznek lehetővé, a szélesebb mutatók és indexek pedig a leolvashatóságért felelnek éppúgy, mint a kifejezetten az Evolution 9 modellek lünettájára tervezett új betűtípus.

Valamennyi újdonságban közöss a nagyintenzitású titánból készült tok és fémszíj, amelynek előnyei vitathatatlanok - az acélnál lényegesen, 30 százalékkal kisebb súlya és jóval nagyobb felületi keménysége kényelmet és a karcoknak ellenállóbb felületet ígér, a titán jellegzetes fénye pedig megkülönbözteti ezeket az órákat a nemesacél tokos társaiktól.

Sport modellként valamennyi újdonság mutatója megkapta a saját fejlesztésű, híresen erős fénnyel foszforeszkáló LumiBrite bevonatot, így rossz látási viszonyok között és sötétben is sokáig leolvasható marad a pontos idő. Szintén új a koronavédő kialakítás a tokon, amelyet valamennyi új modell megkapott, ez praktikus és látványos elem is egyben.

SBGE283 / SBGE285 Spring Drive GMT modellek

Az új modellek közül a leginkább klasszikus kivitelben készülő két darab, a sötétebb színben készülő SBGE283 és a halvány szürke számlapos SBGE285 valódi mindenesek, bármikor, bárhol viselhetőek.

9R66 Spring Drive GMT kaliberrel készülnek, amely a hagyományos modellekhez képest két komplikációt kapott, egy járástartalék kijelzőt 7 óránál, amelyről a 72 órára elegendő rugóerő tartaléka olvasható le, illetve egy negyedik, úgynevezett GMT mutatót is.

A GMT komplikációról korábban olvashattál már nálunk, röviden összefoglalva ezzel a funkcióval egy párhuzamos időzónát lehet követni és egyetlen pillantással leolvasni, amiben a plusz mutató és a 24 órás beosztással rendelkező GMT lünetta segít. 41 milliméteres átmérőjük 13.9 milliméteres vastagságuk átlagos a sportos modellek között, a Spring Drive kaliber semmi mással össze nem téveszthető, töredezettségmentesen kúszó másodpercmutatója pedig könnyen elvarázsolja az óra rajongók szívét.

SBGC249 / SBGC251 Spring Drive GMT Chronograph újdonságok

A két új Spring Drive GMT Chronograph modell a nevébe hordozza mindazt a műszaki fejlettséget, amivel rendelkezik.  A Spring Drive 9R96 kaliber pontossága lenyűgöző, a járáseltérése mindössze +/-10 másodperc havi(!) szinten, a GMT komplikációval immár három időzónát tudunk követni egyidejűleg, a járástartaléka pedig 72 óra, vagyis három nap úgy, hogy a kronográf funkció 12 órán át képes mérni az időt.

A kék számlapos modell, a Grand Seiko SGBC249 egy limitált kiadású darab, mindössze 700 készült belőle, minden darab sorszámát a hátlapjába gravírozzák. Ez a modell a Spring Drive Chronograph kaliber megjelenésének 15. évfordulójára emlékezik, ezért is kapta meg az egyedileg szabályozott kalibert.

Az SBGC251 modell a Spring Drive 9R86 kaliberrel készül, amelynek szintén nincsen semmi oka szégyenkezni a pontosságára, a havi +/-15 másodperces járáseltérés az átlagos óráknál klasszisokkal jobb érték. Ez az óra fekete számlapot és kék GMT mutatót kapott, egy igazán klasszikus sport modell, szinte árad belőle a aktív élet iránti szenvedély.

Az órák mérete tekintélyt parancsoló, a 45.3 mm-es átmérőhöz 15.8 mm-es vastagság párosul, hiszen a közel 400 alkatrészből álló kalibernek szüksége van helyre. A nagyintenzitású titán toknak és fémszíjnak köszönhetően azonban a súlya így is mindössze 140 gramm, ami ebben a méretben meglepően kényelmes viseletet tesz lehetővé a mindennapokban.

SLGA015 Spring Drive 5 Days “Black stream”, egy valódi búváróra a legmagasabb kategóriában

Mindenből a legjobbat - ez vezérelte a Grand Seiko mérnökeit az SLGA015 modell tervezésekor.  Így került a nagy intenzitású titán tokba a Grand Seiko egyik legfejlettebb Spring Drive kalibere, az 5 napos(!) járástartalékkal bíró 9RA5, amelynek egyedi fejlesztései lehetővé teszik a nagyobb igénybevételnek kitett modellekben való használatát is, mint például egy professzionális búváróra.

Az óra vízállósága az ISO szabványnak megfelelő diver’s 200m, ennek ellenére a tok átmérője 43.8 mm, a vastagsága 13.8 mm, ami még a kényelmesen viselhető méret ebben a kategóriában.

Különleges számlapot kapott az SLGA015 modell, a Japán partjait körülölelő óceán egyik híres áramlata, a Kuroshio-áramlat, más néven a “Black stream” ihlette. A kiszámíthatatlan, vad vízfolyam erős árapályokért felel, és erről a háborgó tengertől kapta a számlap mind a struktúráját, mind a mélyfekete színét, emlékeztetve a természet erejére és egyszersmind szépségére is.

Grand Seiko Evolution 9 Sports modellek technikai adatai

SBGE283/285 SBGC249/251 SLGA015
Kaliber Spring Drive 9R66 Spring Drive 9R96/9R86 Spring Drive 9RA5
Pontosság  havi +/-10 s  havi +/-10 s 
Járástartalék  72 óra (3 nap) 72 óra (3 nap) 120 óra (5 nap)
Tok átmérő 41.0 mm 45.3 mm 43.8 mm
Tok vastagság 13.9 mm 15.8 mm 13.8 mm
Tok anyaga Nagyintenzitású titán Nagyintenzitású titán Nagyintenzitású titán
Szíj anyaga Nagyintenzitású titán Nagyintenzitású titán Nagyintenzitású titán
Óraüveg / hátlap zafír kristály zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar/100m 10 Bar/100m diver’s 200m
[et_pb_wc_related_products product="137867" posts_number="5" columns_number="1" _builder_version="4.9.2" _module_preset="default" animation_style="flip" link_option_url="https://seikoboutique.hu/ora/sbge283" link_option_url_new_window="on"][/et_pb_wc_related_products]

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK