2022. 08. 09.

Grand Seiko Heritage Collection újdonságok mid-size méretben - amikor a kevesebb több

A Grand Seiko stílusát alapvetően meghatározó design, a 44GS formanyelve 2022-ben 55 éves. A kortalanságát mi sem bizonyítja jobban, mint a most érkező két údonság, az SBGW291 és SBGW293 modell, amelyek fél évszázaddal később is abszolút mai megjelenésűek úgy, hogy közben minden apró részletükben az eredeti stílust követik.

Grammar of Design, avagy a Grand Seiko stílusa 1967 óta

1960 volt az az év, amikor megszületett a Grand Seiko. Egy új hang, egy új stílus, egy új látásmód - a japán esztétika és a sajátos japán látásmód keveredett a hagyományosan erős tisztelettel a tradíciók felé, és mindezt a magasba emelte a kezdetektől fogva kitűzött cél, a világ legjobb órájának megalkotása.

A kiemelkedő minőséget az azóta is szigorúan vett manufakturális gyártás és a japán mérnöki precizitás garantálta, garantálja mind a mai napig. Ebben olyan eszközök állnak már rendelkezésre, mint a vállalatcsoport saját fejlesztésű MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) technológiája, amellyel házon belül elkészíthető bármilyen alkatrész akár ezredmilliméteres pontossággal is, de már a kezdetektől igen nagy hangsúlyt fektettek az alkatrészek kidolgozására.

A minőség azonban mit sem ér stílus nélkül - a saját hang megtalálásához mindössze hat évre, és egy kivételesen tehetséges tervezőre volt szükség. Ő volt Taro Tanaka, aki 1967-re a saját maga által létrehozott egyedi Grand Seiko formanyelv, a legendás “Grammar of Design” alapján elkészítette a 44GS designt, amely az azóta eltelt 55 év alatt meghatározta a Grand Seiko stílusát.

A 44GS stílus a nevét egy újonnan megjelent modell után kapta, amely a Grand Seiko akkori 4420-as kaliberével készült. A visszaemlékezések szerint a stúdióban a tervezők csak 44GS-ként emlegették az éppen készülő darabot, és végül ez az elnevezés maradt a stílus neve is.

A 44GS design tipikus elemei közé tartoznak a széles, szögletes tokfülek, a tökéletesen sík és az íves felületek kombinációi és a vékony üveg körüli ráma. Ha mindehhez hozzáadjuk a Grand Seiko méltán híres Zaratsu polírozási technikáját, amellyel teljesen torzításmentes felület érhető el, akkor egy olyan megjelenést kapunk, amely méltó a Grand Seiko névhez.

Grand Seiko Heritage Collection SBGW291 és SBGW293 modellek a visszafogott méretek jegyében

A most érkező két Grand Seiko újdonság, a Heritage Collection soraiba tartozó SBGW291 és SBGW293 modellek azt az elmúlt években indult trendet követik, amely az óraméretek csökkenésének trendje.

A Grand Seiko SBGW293 modell barna számlappal és barna krokodilbőr szíjjal

Valójában persze nem csökkenésről van szó, csak visszatérésről a gyökerekhez, hiszen az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőttek az óra méretek, de az első Grand Seiko modellek a mostani újdonságok 36.5 mm-es átmérőjéhez álltak közelebb.

A kisebb, úgynevezett mid-size méret (középméret) nem jelent hátrányt, sőt, ismét igazolódik - a kevesebb több. A mindennapokban egy ekkora méret kényelmesen viselhető, a stílusából adódóan pedig éppúgy megállja a helyét egy casual, mindennapi viselettel is, mint a legelegánsabb öltönnyel. 

A Grand Seiko SBGW291 modell ezüst számlappal és fekete krokodilbőr szíjjal

A két új modell két saját színvilágot kapott, az egyik egy klasszikus ezüstfehér számlapot fekete bőrszíjjal, a másik pedig egy kellemes barna számlapot barna bőrszíjjal. Mindkét számlap az úgynevezett “sunray” típusú, amely a fény változásaira a számlap közepétől a széle felé sugárirányban változó árnyalatokat, fényjátékot mutat, látványos, elegáns és visszafogott is egyszerre.

Grand Seiko 9S64 kaliber - Egy valódi Heritage modellhez kézihúzós szerkezet jár

A két újdonság mid-size méretéhez hozzájárult a Grand Seiko mechanikus, kézihúzós szerkezete is, a 9S64 kaliber. Ennek a vastagsága lényegesen kisebb az automata felhúzású szerkezeteknél, így lehetővé tette a méret csökkentését úgy, hogy a 11.6 mm-es vastagsággal arányos maradt a tokforma.

A szerkezet a Grand Seiko nemrég átadott Shizukuishi stúdiójában készül, ahol a kiválasztott mesterek kézzel egyesével szerelik össze és tesztelik a mechanikus Grand Seiko kalibereket, garantálva ezzel a kiemelkedő minőséget.

A 9S64 kaliber 3 napos járástartalékkal bír, és a pontossága is -3/+5 másodperces naponta, így a mindennapokban is gondtalanul használható.

Grand Seiko SBGW291 és SBGW293 technikai adatok

SBGW291 SBGW293
Kaliber 9S64 9S64
Járástartalék  72 óra (3 nap) 72 óra (3 nap)
Tok átmérő 36.5 mm 36.5 mm
Tok vastagság 11.6 mm 11.6 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél
Szíj anyaga krokdilbőr krokdilbőr
Óraüveg zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar 10 Bar

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK