2020. 03. 06.

Grand Seiko 2020 - egy új stúdió, két új kaliber és megannyi friss Grand Seiko modell érkezik

2020 jelentőségteljes év a Grand Seiko történelmében. A japán filozófia szerinti hatvan éves ciklus most kezdődik újra, és ez a megújulás nem csak jelképes lesz. Rendkívüli fejlesztések történtek, történnek, egy új Grand Seiko stúdió, két forradalmian új kaliber és sok új modell – így kezdődik az év, és így kezdődik a Grand Seiko történetének újabb korszaka.

Elnöki köszöntő Mr Shinji Hattori-tól, a Seiko elnök-vezérigazgatójától

Az új Grand Seiko korszakot nem más nyitotta meg, mint a Seiko elnök-vezérigazgatója, az alapító Kintaro Hattori leszármazottja. Köszöntőjében leírja, hogy a márka éppen száz évvel Kintaro Hattori születése után indult útjára, és ebben az évben büszkén folytatja a siker útját ebben a második hatvan éves ciklusában.

A Grand Seiko hatvanadik évfordulóját számtalan módon ünnepli majd a 2020-as évben. Kezdetnek megjelenik 4 új modell, melyek méltó emléket állítanak az elődöknek, és melyekben testet ölthet majd a megújulás és annak új energiái. A nyáron érkezik két új kaliber, melyek a jövőbe repítik a Grand Seiko-t, a 9SA5 egy teljesen új fejlesztés, mely az alapja lesz egy új mechanikus Grand Seiko generációnak, a 9RA5 pedig a Spring Drive kaliber egyedi műszaki megoldásait emeli egy még magasabb szintre.

Az új korszak és a Grand Seiko fejlődésébe vetett töretlen hite alapozta meg a legújabb, kifejezetten a Grand Seiko fejlesztésére és gyártására épült stúdiót a Shizuku-ishi Watch Studio mellett. Ez a gyártó műhely és a Párizsban hamarosan megnyíló Grand Seiko Boutique méltón köszönti majd az új korszak eljövetelét.

„A történelmünk inspirál minket. A jövőnk ösztönöz minket. Reméljük, hogy csatlakoznak hozzánk a következő fejezetében annak a kalandnak, amit a Grand Seiko jelent.”

Shinji Hattori

Shizukuishi, a Grand Seiko legújabb otthona

A Grand Seiko elkötelezettségét a töretlen fejlődés útján mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az új korszakot egy teljesen új stúdió építésével kezdte. A Morioka Seiko Instruments létesítményei mellett megszülető új műhely a Grand Seiko órásmestereinek otthona lesz, lehetőséget teremtve ezzel a modellpaletta további bővítésére is.

Az új Grand Seiko Shizukuishi stúdió épülete

A különálló, fákkal és zöld felülettel körülvett épület közel 2000 négyzetméteres alapterületű, hátterében az Iwate hegység lejtői látszanak, melyek több sikeres modellhez adtak már inspirációt korábban is. A fából készült épület a többszörösen díjnyertes építész, Kengo Kuma nevéhez fűződik, aki a Columbia egyetem neves építészeti professzora, és többek között az új tokiói Nemzeti Stadiont is tervezte.

Grand Seiko 9SA5 és 9RA5, a két új kaliber, mely új távlatokat nyit

A Grand Seiko kaliberek meghatározó részét képzik a Grand Seiko modelleknek, a márka megalakulása óta az élvonalat képviselik mind minőségükben, mind műszaki színvonalukban. Olyan, az óraipart alapjaiban megújító fejlesztések láttak napvilágot a Grand Seiko mérnökeinek köszönhetően, mint például a Spring Drive, mely addig elképzelhetetlen pontosságot és egy teljesen új megközelítést hozott az időmérésbe – ez volt a „flow of time”, utalva a másodpercmutató töredezettségmentes, folyamatos mozgására ezeknél a kalibereknél.

Az új Grand Seiko 9SA5 és 9RA5 kaliberek

A Seiko a mechanikus szerkezetekben is előremutató újdonságokkal hívta fel magára a figyelmet már hosszú évtizedekkel ezelőtt, mint az automata szerkezetek hatékonyabb felhúzását segítő „Magic lever”, a Varázskar vagy a teljesen új fejlesztésű anyagból készült főrugó, a Spron.

A most érkező két új kaliber is újra feljebb helyezi azt a bizonyos lécet a minőségi óraszerkezetek terén. 1998-ban, amikor az első 9S mechanikus szerkezet megjelent, egy új fejezet kezdődött a Grand Seiko modellek életében. Most, amikor az új 9SA5 kaliber megérkezik, legalább ekkora előrelépés lesz a fejlődésben újra.

9SA5, a mechanikus szerkezet újragondolva

A 9SA5 nem csak egy új szerkezet lesz, de új alapokra is helyezi az időmérést. Az elmúlt hatvan év valamennyi tapasztalatát és tudását magába sűrítve ez lesz a legkifinomultabb Hi-Beat mechanikus kaliber, amelyet a Grand Seiko valaha készített. Elsőre egy 100 darabos, limitált kiadású modellben mutatkozik be az újdonság, mely 2020 augusztusában érkezik majd a Grand Seiko Boutique üzleteibe világszerte.

Az újdonságban három olyan fejlesztés is lesz, mely új szintre emeli a mechanikus időmérést. A „Dual Impulse Escapement” egy saját fejlesztésű újdonság, melynek lényege abban rejlik, hogy a billegő két irányba történő mozgását teljesen kihasználva egyszer szabályozza, egyszer pedig hajtja a rendszert, így téve eleget a pontosság növelésének és a járástartalék emelésének egyszerre.

Dual Impulse Escapement

A rugó módosítása a pontosság szabályozását teszi lehetővé az eddigiektől eltérő módon. Több mint 80.000 alkalommal szimulálva a viselkedését állítják be úgy, hogy minden pozícióban a lehető legnagyobb pontosságot adja - a Grand Seiko mérnökeinek rendkívül nagy tapasztalata tette lehetővé ezt a szintjét a precíziós gyártásnak.

Módosított rugó

A horizontális elrendezésű kerékrendszer a harmadik komponens, mely annyira különlegessé teszi az új kalibert. Az eddigi Hi-Beat szerkezetekhez képest 15 százalékkal csökkenhetett a vastagsága annak köszönhetően, hogy az általában egymás felett elhelyezett rugóház és fogaskerekek rendszerét egymás mellé, egy síkba helyezték. Ezzel egyidőben dupla rugóházat is kapott a szerkezet, így a járástartalék is jelentősen, 80 órára nőhetett.

Az új kaliber a horizontális kerékrendszerrel

Az új fejlesztéseknek köszönhetően a dátumváltás is megújult, a 9SA5 kaliber immár gyors dátumváltással működik a mai igényeknek is megfelelve.

9RA5, avagy ilyen egy Spring Drive kaliber 2020-ban

A Grand Seiko mérnökeinek célja nagyratörő volt, amikor az új Spring Drive szerkezetet fejleszteni kezdték. Egy olyan kalibert szerettek volna tervezni, amely méretében, teljesítményében és használhatóságában felette áll valamennyi eddigi modellnek.

A munka sikeres volt, az új 9RA5 kaliber a korábbiakhoz képest 60 százalékkal emelte a járástartalékot, mely immár 5 nap, 120 óra lett a dupla, eltérő méretű rugóházas megoldásának köszönhetően. Mindemellett a pontossága az eddig is kiemelkedő havi +/-15 másodpercről tovább növekedett, és havi +/-10 másodperces értéket képes tartani.

Spring Drive 9RA5 kaliber és az újításai

 

A szerkezet vastagsága is csökkent 15 százalékkal, és mostanra mindössze 5 mm úgy, hogy még a gyors dátumváltást is sikerült megoldani a mechanikus Hi-Beat kaliberhez hasonlóan. Az egy darabból készülő híd és a szerkezet középpontja felé eltolt kerékrendszer jelentősen növelte a stabilitást és a rázkódás- és ütésvédelmet, mely így már teljesíti a búvárórák ISO minősítésének követelményeit is ilyen fokú precizitása mellett.

A Spring Drive kaliber lelke, az IC is megújult, egy külön szenzor figyeli a hőmérsékletet, és annak függvényében szabályozza a rotor futását, így téve a gyakorlatba is hőkompenzálttá a szerkezetet.

Különleges évforduló, különleges Grand Seiko modellek

Természetesen új modellek is érkeznek a hatvanadik évforduló méltó megünneplésére, melyek mindegyike a Grand Seiko legmagasabb színvonalát képviseli.

Grand Seiko SLGH002

 

Az első a sorban egy olyan, 100 darabos limitált kiadású modell, mely valódi tiszteletadás az első Grand Seiko modellek felé. A 18K arany tokkal és csattal, krokodilbőr szíjjal készült Grand Seiko SLGH002 a 9SA5 Hi-Beat kaliberrel készül, melynek különleges kidolgozottságát a hátlapon keresztül csodálhatjuk.

Az új tokforma, mely meghatározza a következő modelleket

 

A design, mindamellett, hogy mindenben magán viseli a Grand Seiko eredeti stílusjegyeit, jelzi az új irányt is egyben, mely az új kollekciót fémjelzi majd, még komfortosabb és még jobban leolvasható órákkal.

SLGA001 Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition
Professional Diver’s 600M

 

Érkezik egy valódi búvár modell is, az SLGA001 Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M. Ez egy mindössze 700 darabban készülő modell, melyben elsőként mutatkozik majd be az új 9RA5 Spring Drive kaliber, ezzel is demonstrálva azt, hogy ennek a szerkezetnek helye van a legnagyobb igénybevételnek kitett professzionális darabokban is. A számlapon 10 óránál elhelyezett járástartalék kijelzőjének skálája öt részre lett osztva, így pontosan látható bármikor, mennyi van még vissza az öt napból.

SLGA001

 

A nagyintenzitású titán tok anyagának köszönhetően 40 százalékkal könnyebb a nemesacélnál, miközben annál jóval ellenállóbb a felülete a karcokkal szemben. Az SLGA001 méreteit tekintve (46.9 mm átmérőjű és 16 mm vastag) ennek komoly szerepe van abban, hogy az óra minél kényelmesebb lehessen, de egyszerre a megjelenésével kivívja magának a legelőkelőbb helyet a búvár modellek között. A tok hélium és vízállósága lenyűgöző, 600 méteres mélységig biztosan teljesíti a követelményeket.

Az 1960-as modell újrakiadása három változatban

 

Az évforduló tiszteletére természetesen az első Grand Seiko modell 2020-as változata is megérkezik, három kivitelben, melyek mindegyike hűen adja vissza az 1960 december 18-án megjelent első Grand Seiko design jegyeit. A mindössze 10.9 mm vastagságú tok átmérőjét a mai kor igényeinek megfelelően az eredeti 35 mm-ről 38 mm-re növelték, és a kézzel húzható 9S64 mechanikus kalibert rejti.

SBGW258

 

A három kivitel különböző anyagokból készült, melyek mind különleges, magas színvonalat biztosítanak a modelleknek. Az SBGW257 tokja platina, a számlap(!) és az indexek 18K aranyból készülnek, fehér színben, míg az SBGW258 teljes egészében 18K sárga aranyból készülő, klasszikus kivitel. Az egyik legérdekesebb anyag az SBGW259 modellé, mely a Grand Seiko részére készülő „Brilliant Hard Titanium”, egy különleges keménységű titán. Mindhárom óra tokja természetesen az egyedi Zaratsu polírozást kapta, melynek eredménye a torzításmentes felületek szépsége lett.

Fehér- és sárga arany számlapok, indexek

 

Az évfordulós modellek sorában olyan különlegességek is helyet kaptak, minta két kézzel vésett modell, a platina tokos SBGW263, melynek számlapján és mutatóin egy ötvös mester és kis csapata jelenítette meg Shizukuishi legendáját. Az ezeréves történet a terület nevének eredetét meséli el, egy idős emberről szól, aki rejtélyes hangokat követve rátalált egy feneketlen barlangra, melyben a vízcseppek csepegése (shizuku) a sziklákra (ishi) adta a különös hangokat, innen ered a Grand Seiko legújabb stúdiójának otthont adó hely neve.

SBGW263

 

Ehhez a legendához kapcsolódik az SBGW264 modell is, melynek 18K rózsaarany tokja 18K fehérarany számlapot rejt, melynek gravírozása a közeli nyírfa erdők mintázatát adja vissza. Mindkét darab szintés a 9S64 kézihúzós kalibert kapta meg, és mivel limitált kiadásokról van szó, mindössze 20 és 120 darabban készülnek.

Az SBGW263 kézzel vésett számlapja és mutatói

 

A valódi különlegesség a végére maradt, hiszen megjelent egy olyan 10 darabos limitált kiadású modell is, mely nem mindennapi megjelenésével koronázza meg a 60 éves ciklus lezárását és az új korszak kezdetét. A Grand Seiko Masterpiece Collection tagjaként az SBGD205 modell szikrázó számlapja a Shinshu régió téli reggeleit idézi fel, mely a Grand Seiko Spring Drive modellek születésének helye.

Grand Seiko Masterpiece Collection SBGD205

 

A szikrázó megjelenését a számlapját díszítő 96 darab gyémántnak és 25 darab kék zafírnak köszönheti, melyek a perc és óra indexeket jelenítik meg a gyémánt poros számlapon. A platina tok a 9R01 Spring Drive kalibert rejti, melynek 192 órás, 8 napos járástartaléka egyedülálló, méltó darabja a hatvanadik évfordulót ünneplő különleges kollekciónak.

Grand Seiko Masterpiece Collection SBGD205

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK